Avatar @Jagrys

@Jagrys

Bibliotekarz
72 obserwujących. 51 obserwowanych.
Kanapowicz od 5 lat. Ostatnio tutaj 25 minut temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
72 obserwujących.
51 obserwowanych.
Kanapowicz od 5 lat. Ostatnio tutaj 25 minut temu.
piątek, 9 października 2020

O martini bez martini czyli zdań kilka o ginie z wermutem. Gibson.

W przepisie na tak chętnie spijane przez Jamesa Bonda Martini Vesper nie ma ani grama czegoś o nazwie "martini". Jakżeż to? Martini bez martini?
Cóż... Jak mówił Doktor Who: To trochę skomplikowane. ;)
Na początek: Co to jest martini?
Najprościej: Drink zrobiony z trzech części ginu (90ml) i niewielkiej ilości (30ml) wermutu, podawany w mocno schłodzonym kieliszku.
Jego autorstwo, receptura i proporcje są przedmiotem sporów i przepychanek o znak towarowy zastrzeżony. Zakłada się, że twórcą tego skądinąd popularnego drinka jest barman z Nowego Jorku o nazwisku Martini pracujący w klubie Knickerbocker. Działo się to ponoć w roku 1915 - i, być może - była to wariacja Martiniego na temat innego, popularnego XIX-wiecznego koktajlu, o nazwie Martinez.
Inni uważają, że martini jest dziełem koncernu Martini&Rossi produkujący wermut pod nazwą Martini, z charakterystyczną nalepką. A ponieważ aromatyzowane wino deserowe Martini&Rossi spotkać można wszędzie, utarło się, że drink martini ma w sobie martini. Miesza się ten wermut z wódką i zakąsza wrzuconą do kieliszka oliwką.
I tak i nie.
Wlać do shakera czy szklanicy wermut z wódką i zamieszać potrafi każdy. Lecz nadal będzie to winiasz z wódką.
Drink martini, takie "prawdziwe" martini, elegancko spijane przez elity, to wyższa liga barmaństwa i barowych graczy. Ale nawet wtedy wermut nie jest częścią drinka jako takiego, lecz stanowi jego wytrawną, aromatyczną oprawę. Przepis na martini-winiasz z wódką już był. Teraz czas na drink martini.

Martini
Przygotowanie:
Do kieliszka koktajlowego wsypać lód. Do schładzającego się kieliszka dodać niewielką ilość (ca. 1/2 kieliszka) białego wermutu (np. Martini&Rossi).

Składniki
50ml ginu
50ml wermutu
kruszony lód
zest ze skórki cytryny


Wykonanie

Do szklanicy lub słoika wlać gin, dodać kruszony lód i mieszać ok. 30sek. (Dobre martini to bardzo zimne martini. Bardzo zimne).
Z kieliszka wyrzucić lód i wermut. Na kieliszku zostanie sam zapach wina. Do kieliszka przelać przez sitko schłodzony gin.

I to jest nasze martini.

Klasyczną ozdobą dla martini jest zest, czyli kawałek skórki otarty z cytryny.
Można ją skręcić, lub zawiązać w supełek i wrzucić do kieliszka.
Innym wariantem są nadziane na szpadkę lub wykałaczkę i wrzucone do szkła oliwki. Zazwyczaj zostaje na nich trochę zalewy, która uwalnia się w kieliszku. Martini z oliwkami to "Dirty martini".
W wersji bardziej eleganckiej i wytrawnej, oliwki można zastąpić cebulkami koktajlowymi. Wówczas jest to martini Gibson.

Tak to pokrótce wygląda.
#drinki#koktajle#martini
× 6
Komentarze

Archiwum

© 2007 - 2024 nakanapie.pl