Jak dawniej jadano

Andrzej Fiedoruk
7.9 /10
Ocena 7.9 na 10 możliwych
Na podstawie 7 ocen kanapowiczów
Jak dawniej jadano
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7.9 /10
Ocena 7.9 na 10 możliwych
Na podstawie 7 ocen kanapowiczów

Opis

W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czasy zaborów, jak radzono sobie podczas wojen i okupacji, a jak w okresie PRL-u.

To niebanalna podróż do spiżarni, piwnic, kuchni, sklepów spożywczych oraz lokali gastronomicznych minionych lat. Poznaj dawne smaki i dowiedz się, czym były naroki, jak smakują chrapy łosia z figatelami i jak zrobić suropiecki.

Autor we wciągający, erudycyjny sposób opisuje historię naszej narodowej kuchni. Mnóstwo anegdot i opowieści z dawnych lat sprawia, że książkę czyta się niczym powieść. Zarazem jest to niezwykła i zaskakująca rozmachem próba całościowego spojrzenia na tę historię i jedna z nielicznych prób jej analizy z perspektywy ekonomiczniej i kulturowej.

Data wydania: 2024-09-18
ISBN: 978-83-8151-894-9, 9788381518949
Wydawnictwo: RM
Kategoria: Historia
Stron: 432
dodana przez: Vernau

Autor

Andrzej Fiedoruk Andrzej Fiedoruk
Urodzony w 1957 roku w Polsce (Białystok)
Andrzej Fiedoruk urodził się i wychował w Białymstoku. Jest autorem wielu książek o tematyce zarówno kulinarnej, jak i regionalnej, wspaniale łącząc ze sobą głęboką wiedzę o regionie z nowatorskim ujęciem tematu. Jego ostatnie pozycje, które ukazały...

Pozostałe książki:

Jak dawniej jadano Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów Okowita przepalanka i nalewki Dobra kuchnia Domowy wyrób wędlin Domowy wypiek chleba Historia kuchni polowej Kawa bez tajemnic Nalewki i wódki Sekrety jedzenia Alkoholowe dzieje świata Białostockie smaki Chleb Domowy wypiek Dobra kuchnia Domowy wyrób Wódki nalewki miody krupniki i likiery Domowy wyrób Domowy wyrób alkoholu. Historia samogonu Herbata bez tajemnic Historia podlaskich smaków Kresowy tygiel kulinarny Krwawe tropy Księga chleba Kuchnia kresowa Kuchnia lwowska Kuchnia podlaska Kuchnia polska Miody pitne Przepalanka, okowita, nalewki i miody pitne Przetwory domowe Sztuka wędzenia W białostockich karczmach zajazdach i restauracjach Współczesna kuchnia podlaska Z pól i lasów na stół i do spiżarni Ziemniak na różne sposoby Święta Bożego Narodzenia. Praktyczny przewodnik
Wszystkie książki Andrzej Fiedoruk

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Smacznego po polsku

WYBÓR REDAKCJI
4.10.2024

„Jak dawniej jadano” to książka, która przenosi czytelnika w fascynującą podróż przez wieki polskiej kuchni, jednocześnie dając głęboki wgląd w historię i kulturę naszego kraju. Andrzej Fiedoruk, socjolog i historyk, z pasją i erudycją opowiada o tym, co jadano na polskich stołach od czasów wczesnych Słowian, przez Piastów, Jagiellonów, aż po czas... Recenzja książki Jak dawniej jadano

@atypowy@atypowy × 9

Historia polskiej kuchni od czasów najdawniejszych

24.10.2024

Może nie znam się zbytnio na przyrządzaniu potraw i rzadko eksperymentuję w kuchni, to zazwyczaj nie lubię trzymać się ściśle przepisów kulinarnych. Często dodaję czegoś mniej lub więcej, tak na oko. Lecz bardzo lubię wszelkiego rodzaju poradniki i książki kucharskie. "Jak dawniej jadano" Andrzeja Fiedoruka nie jest co prawda typową książką kulina... Recenzja książki Jak dawniej jadano

@maciejek7@maciejek7 × 33

kulinarne historie

7.10.2024

Andrzej Fiedoruk, autor dotąd mi nieznany – jest autorem ponad 40 książek! Fakt - ich tematem jest głównie kuchnia regionalna, choć nie tylko. „Jak dawniej jadano. Historia kuchni polskiej od czasów najdawniejszych po XX wiek” jest pierwszą, która trafiła w moje ręce. Bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. To, co zwraca uwagę, to szerokie podejś... Recenzja książki Jak dawniej jadano

@daka_portal@daka_portal × 13

Z jadłem przez wieki

5.10.2024

Bywa tak, że dopóki ktoś nie nakieruje naszych myśli na odpowiednie tory, to o pewnych rzeczach nawet nie pomyślimy. Tak było w przypadku naszej rodzimej „diety”, która została przedstawiona w książce autorstwa Andrzeja Fiedoruka „Jak dawniej jadano”. Autor w niezwykle ciekawy sposób ujął „nawyki żywieniowe”, których charakterystykę zaczął od pier... Recenzja książki Jak dawniej jadano

@mag-tur@mag-tur × 11

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@mag-tur
2024-10-05
10 /10
Przeczytane

Książka posiada rozdziały a to dla mnie duży plus. Każdy z nich okraszony jest ciekawym wstępem. Autor pisze w sposób spójny i intrygujący, bez zbędnego „rozwlekania” danego tematu. Taki przekrój jadła przez wieki z to chyba coś czego brakowało na naszym rynku. Dodam jeszcze, że niezwykle zafascynowała mnie „teoria humoralna” o której w tej książce przeczytałam po raz pierwszy. Dlatego jeżeli są chętni aby się z nią zapoznać to zapraszam do sięgnięcia po książkę bo fajnie i zajmująco spędzicie z nią czas.
Dla mnie ta pozycja to BOMBA w swojej kategorii literackiej.

× 2 | link |
@CzarnaLenoczka
@CzarnaLenoczka
2024-10-11
7 /10

Co jadali pierwsi Słowianie? Jak posiłki przygotowywali Piastowie? Co gościło na stołach królów i magnaterii a czym zajadali się mieszczanie? Jak wyglądała kuchnia zaborów i czym zapychano wojenny głód? Jak dawniej jadano. Historia kuchni polskiej od czasów najdawniejszych po XX wiek, dostarczy wam odpowiedzi na te i inne kulinarne pytania, zaskoczy kilkoma niesamowitymi przepisami i uświadomi Wam, że gdybyście cofnęli się w czasie, zabiłoby was nie przeziębienie, a rozstrój żołądka!

A tak serio, serio czy wiedzieliście, że bigos naszych przodków nie miał nic wspólnego z naszą potrawą z kapusty? Prawie połowa dni w roku była postna a Polacy jak zwykle i tak umiejętnie je omijali? No tak, tego ostatniego można było się raczej domyśleć.

Jak dawniej jadano, to kompendium wiedzy jedzeniowej. Andrzej Fiedoruk przeprowadza czytelnika krok po kroku przez różne epoki, style i warstwy społeczne. Od biednych stołów chłopskich poprzez ociekające tłuszczem i przepychem stoły szlacheckie. Dzięki wnikliwej analizie dowiadujemy się co jadano, jak często i w jakim towarzystwie, poznajemy przepisy na wymyślne potrawy i naoczne relacje zagranicznych gości, którzy to sławią, to ganią polską kuchnię. I mimo licznych przemian politycznych i społecznych przy Polskim stole wciąż pozostaje niezmienne dwie rzeczy: gościnność i sarmacki rozmach.

Żeby nie było jednak aż tak kolorowo, ta k...

| link |
@z_kultury_
2024-10-25
8 /10
@maciejek7
2024-10-23
8 /10
Przeczytane Posiadam konkurs historia
@daka_portal
2024-10-07
7 /10
Przeczytane
@Mirka
2024-10-07
7 /10
Przeczytane
@atypowy
2024-10-04
8 /10

Cytaty z książki

W czasie największej ekspansji swojego osadnictwa Słowianie zajmowali całą Europę Wschodnią aż po Ural, Europę Środkową od Bałtyku po Sudety i Karpaty, Bałkany od Adriatyku po Morze Czarne, w Azji pas południowej Syberii wzdłuż granicy rosyjsko-mongolskiej i rosyjsko-chińskiej, aż do wybrzeża Oceanu Spokojnego na Amurem! Nieźle, prawda?
Co prawda nie mamy żadnych źródeł pisanych, ale liczne badania archeobotaniczne dostarczają wystarczającego materiału, żeby pokusić się o próbę opisu kuchni dawnych Słowian.
Jak pokazują badania stanowisk z okresu wczesnego średniowiecza, na terenach polskich występowało 147 gatunków roślin dziko rosnących, które mogły być wykorzystane przez ówczesnych ludzi.
Pozyskiwano głównie rośliny lub ich części: kłącza, cebulki, korzenie, łodygi, liście, nasiona i owoce. Najpopularniejsze były orzechy laskowe, które z racji swojej wartości odżywczej i smakowej plasowały się najwyżej w hierarchii zbieraczy.
Zbierane części roślin lub ich kwiatostany wykorzystywano do sporządzania zup - barszczy czy kwaśnych polewek. Najpopularniejszy był szczaw, i to w kilku odmianach: kędzierzawy, polny i zwyczajny oraz dziki (tzw. barszcz zwyczajny), który dał nazwę naszej narodowej potrawie.
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl