Co jadali pierwsi Słowianie? Jak posiłki przygotowywali Piastowie? Co gościło na stołach królów i magnaterii a czym zajadali się mieszczanie? Jak wyglądała kuchnia zaborów i czym zapychano wojenny głód? Jak dawniej jadano. Historia kuchni polskiej od czasów najdawniejszych po XX wiek, dostarczy wam odpowiedzi na te i inne kulinarne pytania, zaskoczy kilkoma niesamowitymi przepisami i uświadomi Wam, że gdybyście cofnęli się w czasie, zabiłoby was nie przeziębienie, a rozstrój żołądka!
A tak serio, serio czy wiedzieliście, że bigos naszych przodków nie miał nic wspólnego z naszą potrawą z kapusty? Prawie połowa dni w roku była postna a Polacy jak zwykle i tak umiejętnie je omijali? No tak, tego ostatniego można było się raczej domyśleć.
Jak dawniej jadano, to kompendium wiedzy jedzeniowej. Andrzej Fiedoruk przeprowadza czytelnika krok po kroku przez różne epoki, style i warstwy społeczne. Od biednych stołów chłopskich poprzez ociekające tłuszczem i przepychem stoły szlacheckie. Dzięki wnikliwej analizie dowiadujemy się co jadano, jak często i w jakim towarzystwie, poznajemy przepisy na wymyślne potrawy i naoczne relacje zagranicznych gości, którzy to sławią, to ganią polską kuchnię. I mimo licznych przemian politycznych i społecznych przy Polskim stole wciąż pozostaje niezmienne dwie rzeczy: gościnność i sarmacki rozmach.
Żeby nie było jednak aż tak kolorowo, ta k...