Sekrety jedzenia

Andrzej Fiedoruk
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Sekrety jedzenia
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów i peerelowskich imienin u cioci, gdzie jest flaszka, dwie butle wina, śledź, pączki i wieprzowina… Wyruszyć w niezapomniany rejs MS „Piłsudskim”, na pokładzie którego w chłodni zamknięto 40 ton jajek, a na śniadanie kelnerzy serwują kawior i pasztet sztrasburski. Szepnąć do ucha Herbertowi Hoonerowi obietnicę: Kurczak w każdym garnku i samochód w każdym garażu, a po chwili w podlaskiej wsi moczyć, panierować i smażyć prawdziwki. Ukoić pragnienie polo cocktą w Kingsajzie i głód zawiniętą w płótno słoninką…

W elegancki wieczór przeczesać bujne włosy pomadą z masła i z braćmi Pretosjan spróbować kawioru, popijając w zatłoczonym barze martini ‒ wstrząśnięte, nie mieszane. Na gwarnym targu rozróżnić prawie 10 tysięcy zapachów, a o północy w skórzanym okryciu piec mięso na rozgrzanych kamieniach lub kłach mamuta. Zobaczyć drewniane lodówki w Chicago, spróbować foie gras we Francji. Uścisnąć dłoń Ćwierczakiewiczowej i odkryć tajemnicę 365 obiadów za 5 złotych.

A na koniec zapamiętać! Gdy ktoś pyta: śledź normalnie, czy dyżurny? Zawsze odpowiadać: dyżurny! ‒ żeby na chwilę wyjęty z chłodziarki, mógł spokojnie powrócić na wystawę, a gorzałka trafić do gardła!
Och…, jak byłoby smacznie! Musisz odbyć tę podróż z Sekretami jedzenia. Podlaskie domowe imprezki, umami, szarlatani w supermarketach i kanibale czekają właśnie na Ciebie!
Data wydania: 2021-11-17
ISBN: 978-83-7729-644-8, 9788377296448
Wydawnictwo: Księży Młyn Dom Wydawniczy
Seria: Sekrety
Stron: 168
dodana przez: Catta

Autor

Andrzej Fiedoruk Andrzej Fiedoruk
Urodzony w 1957 roku w Polsce (Białystok)
Andrzej Fiedoruk urodził się i wychował w Białymstoku. Jest autorem wielu książek o tematyce zarówno kulinarnej, jak i regionalnej, wspaniale łącząc ze sobą głęboką wiedzę o regionie z nowatorskim ujęciem tematu. Jego ostatnie pozycje, które ukazały...

Pozostałe książki:

Jak dawniej jadano Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów Okowita przepalanka i nalewki Dobra kuchnia Domowy wyrób wędlin Domowy wypiek chleba Historia kuchni polowej Kawa bez tajemnic Nalewki i wódki Sekrety jedzenia Alkoholowe dzieje świata Białostockie smaki Chleb Domowy wypiek Dobra kuchnia Domowy wyrób Wódki nalewki miody krupniki i likiery Domowy wyrób Domowy wyrób alkoholu. Historia samogonu Herbata bez tajemnic Historia podlaskich smaków Kresowy tygiel kulinarny Krwawe tropy Księga chleba Kuchnia kresowa Kuchnia lwowska Kuchnia podlaska Kuchnia polska Miody pitne Przepalanka, okowita, nalewki i miody pitne Przetwory domowe Sztuka wędzenia W białostockich karczmach zajazdach i restauracjach Współczesna kuchnia podlaska Z pól i lasów na stół i do spiżarni Ziemniak na różne sposoby Święta Bożego Narodzenia. Praktyczny przewodnik
Wszystkie książki Andrzej Fiedoruk

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

"Mężczyźni często zaczynali też dzień od kieliszka wódki"

5.10.2022

Chcielibyście poznać historie i sekrety związane z jedzeniem? Musicie koniecznie przeczytać Sekrety jedzenia Andrzeja Fiedoruka. Książka wydana przez Księży Młyn Dom Wydawniczy formą i treścią zdecydowanie przypomina serię o Sekretach Miast, więc od początku wiedziałem, w jaki sposób została napisana niniejsza lektura. Pan Andrzej Fiedoruk, biało... Recenzja książki Sekrety jedzenia

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@biegajacy_bibliotekarz
2022-10-04
8 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka Sekrety jedzenia. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl