Ziemniak na różne sposoby

Andrzej Fiedoruk
Ziemniak na różne sposoby
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Nie ma chyba drugiego warzywa, które wprowadziło w historii świata tyle zamieszania, co ziemniak. I to nie tylko tej politycznej, ale również gospodarczej i obyczajowej. Zgodnie z wieloma opiniami, żadna roślina nie przyniosła tylu korzyści naszej cywilizacji. Warzywo to stało się czymś znacznie więcej niż tylko źródłem pożywienia, było też przyczyną wielu nieszczęść i przyczyną zmian kulturowych. Śmiało można stwierdzić, że to kartofel w znacznym stopniu przyczynił się do eksplozji demograficznej, ukształtował obyczajowość Ameryki Północnej i określił status Irlandczyków w tym kraju. Niewątpliwie ziemniak dał USA pierwszego prezydenta katolika. Nasz kraj i cała cywilizacja wschodnio - słowiańska swój rozwój zawdzięcza uprawie ziemniaka, który zaspokoił wreszcie głód osiemnastowiecznej Europy. Widać to zresztą dokładnie na przykładzie zawartości książek kucharskich. Kiszki ziemniaczane, rejbaki, babki, kugelisy czy pyzy znajdziemy w ilościach zaiste olbrzymich. To sympatyczne warzywo zaczyna być ostatnio traktowane - ze względów dietetycznych - nieco po macoszemu. A fast foody i międzynarodowe koncerny z swoimi chipsami i chrupkami też zrobiły swoje. My jednak zajmiemy się ziemniakiem, kartoflem, czy jak kto woli pyrami w naszej domowej kuchni. Sprawdzimy również dawne receptury, szczególnie te wiejskie, gdyż ziemniak na dworskich i arystokratycznych stołach kariery nie zrobił. Spróbujemy też dowiedzieć się, jaką drogę przeszedł ziemniak w swojej długiej, bo mającej prawie 8 tysięcy lat, historii oraz zastanowić się, czy te pożyteczne obecnie warzywo nie namieszało w historii naszej cywilizacji...
Data wydania: 2005
ISBN: 978-83-7319-705-3, 9788373197053
Wydawnictwo: Muza
Stron: 152

Autor

Andrzej Fiedoruk Andrzej Fiedoruk
Urodzony w 1957 roku w Polsce (Białystok)
Andrzej Fiedoruk urodził się i wychował w Białymstoku. Jest autorem wielu książek o tematyce zarówno kulinarnej, jak i regionalnej, wspaniale łącząc ze sobą głęboką wiedzę o regionie z nowatorskim ujęciem tematu. Jego ostatnie pozycje, które ukazały...

Pozostałe książki:

Jak dawniej jadano Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów Okowita przepalanka i nalewki Dobra kuchnia Domowy wyrób wędlin Domowy wypiek chleba Historia kuchni polowej Kawa bez tajemnic Nalewki i wódki Sekrety jedzenia Alkoholowe dzieje świata Białostockie smaki Chleb Domowy wypiek Dobra kuchnia Domowy wyrób Wódki nalewki miody krupniki i likiery Domowy wyrób Domowy wyrób alkoholu. Historia samogonu Herbata bez tajemnic Historia podlaskich smaków Kresowy tygiel kulinarny Krwawe tropy Księga chleba Kuchnia kresowa Kuchnia lwowska Kuchnia podlaska Kuchnia polska Miody pitne Przepalanka, okowita, nalewki i miody pitne Przetwory domowe Sztuka wędzenia W białostockich karczmach zajazdach i restauracjach Współczesna kuchnia podlaska Z pól i lasów na stół i do spiżarni Ziemniak na różne sposoby Święta Bożego Narodzenia. Praktyczny przewodnik
Wszystkie książki Andrzej Fiedoruk

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Ziemniak na różne sposoby? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Ziemniak na różne sposoby. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl