Andrzej Fiedoruk
Zostań fanem autora:

Andrzej Fiedoruk

Autor, 67 lat 11 czytelników
7.4 /10
20 ocen z 9 książek,
przez 17 kanapowiczów
Urodzony w 1957 roku w Polsce (Białystok)
Andrzej Fiedoruk urodził się i wychował w Białymstoku. Jest autorem wielu książek o tematyce zarówno kulinarnej, jak i regionalnej, wspaniale łącząc ze sobą głęboką wiedzę o regionie z nowatorskim ujęciem tematu. Jego ostatnie pozycje, które ukazały się na polskim rynku, to Kawa bez tajemnic oraz Herbata bez tajemic, obie pozycje zostały bardzo dobrze przyjęte zarówno przez czytelników, jak i ogólnopolskich recenzentów.






Książki

Jak dawniej jadano
Jak dawniej jadano
Andrzej Fiedoruk
7.9/10

W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czas...

Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów
Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów
Andrzej Fiedoruk
8.8/10

Sól przemysłowa w wędlinach, „masło”, w którym jest bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, nastrzykiwane azotynami ryby… Co jakiś czas wybuchają afery związane z fałszowaniem żywności. Zdarza się, że oszu...

Okowita przepalanka i nalewki
Okowita przepalanka i nalewki
Andrzej Fiedoruk
10/10

Kompendium wiedzy o alkoholach, z uwzględnieniem zarówno historii ich wytwórczości, spożycia, jak i bogactwa zachowanych w literaturze i ustnych przekazach przepisów.

Dobra kuchnia Domowy wyrób wędlin
Dobra kuchnia Domowy wyrób wędlin
Andrzej Fiedoruk
5/10

Zgromadzone przez Autora przepisy i porady pomogą w poszczególnych etapach produkcji wędlin - od wyboru mięsa zaczynając, a na kosztowaniu efektów tej pracy kończąc.

Domowy wypiek chleba
3 wydania
Domowy wypiek chleba
Andrzej Fiedoruk
5/10

"Książka z serii ""Swojskie jadło"" umożliwia przygotowanie w łatwy, przyjemny sposób, w warunkach domowych, pachnącego chleba, smakowitych bułek i chrupiących bułeczek, a także pieczywa z różnych rej...

Historia kuchni polowej
Historia kuchni polowej
Andrzej Fiedoruk
10/10

„Armia maszeruje na brzuchu” – w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię...

Kawa bez tajemnic
Kawa bez tajemnic
Andrzej Fiedoruk
6/10

Kontusz, szabelka i... kawa - to Polacy "pożyczyli" z Orientu w XVII wieku. Komu należy zawdzięczać odkrycie kawy? Według legendy etiopskim mnichom, którzy na nocne modły parzyli wywar z jej owoców. J...

Nalewki i wódki
6 wydań
Nalewki i wódki
Andrzej Fiedoruk
6/10

Książka pokazuje jak w prosty i przyjemny sposób w domowych warunkach, o każdej porze roku, przygotować wspaniałe nalewki. Recepturom towarzyszą interesujące dykteryjki, ciekawostki kulinarne, anegdot...

Sekrety jedzenia
Sekrety jedzenia
Andrzej Fiedoruk
8/10
Seria: Sekrety

A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów i peerelowskich imienin u cioci, gdzie jest flaszka, dwie butle wi...

Alkoholowe dzieje świata
Alkoholowe dzieje świata
Andrzej Fiedoruk

Portery, giny, calvadosy, tequile, rosolisy i koniaczki, miody i bimberki… Napojów przynoszących radość i dodających osobliwego uroku każdej biesiadzie – bez względu na długość i szerokość geografi...

Białostockie smaki
Białostockie smaki
Andrzej Fiedoruk

Białostockie smaki to próba pokazania klimatu tego miasta lat sześdziesiątych ubiegłego wieku. Autor poprzez zapamiętane smaki z lat dzieciństwa przedstawia specyficzne dla niego zdarzenia i obyczaje ...

Chleb Domowy wypiek
Chleb Domowy wypiek
Andrzej Fiedoruk

Zgromadzone w książce wiadomości pomogą zaznajomić się z zasadami i recepturami wypieku różnych rodzajów pieczywa. A dla cierpliwych i pilnych Czytelników najlepszą nagrodą będzie cudowny zapach śwież...

Dobra kuchnia Domowy wyrób Wódki nalewki miody krupniki i likiery
Dobra kuchnia Domowy wyrób Wódki nalewki miody krupniki i likiery
Andrzej Fiedoruk

Książka przeprowadzi Czytelnika przez wszystkie etapy produkcji alkoholu - od doboru odpowiednich składników przez przyrządzenie po przechowywanie trunków tak, by samodzielnie przygotowane napoje cies...

Domowy wyrób
Domowy wyrób
Andrzej Fiedoruk

Częstowanie członków rodziny lub przyjaciół alkoholem własnej roboty ? bezcenne. Ich wytwarzanie wymaga sporej dozy cierpliwości i zaangażowania, ale efekty są tego warte. Nic bowiem nie zastąpi satys...

Domowy wyrób alkoholu. Historia samogonu
Domowy wyrób alkoholu. Historia samogonu
Andrzej Fiedoruk

Prezentowana książka to kompendium wiedzy na temat domowego wyrobu alkoholu. Opowiada historię odkrycia i udoskonalania napojów alkoholowych na świecie. Przedstawia także tradycję wyrobu takich trunkó...

Herbata bez tajemnic
Herbata bez tajemnic
Andrzej Fiedoruk

"Pocałunek to tak, jak gdyby jednym haustem wypić herbatę - nie masz tego nigdy dość" - głosi chińskie przysłowie. Droga do zdrowia i dobrego nastroju nie byłaby dziś usłana listkami herbaty, gdyby ni...

Historia podlaskich smaków
Historia podlaskich smaków
Andrzej Fiedoruk
Cykl: Podlaskie kulinaria, tom 1

Historia podlaskich smaków - opis wydawcy: "O sensie jakiejkolwiek kuchni narodowej możemy mówić tylko wówczas, gdy popatrzymy na nią jak na witraż składający się z wielu mniejszych części. Tymi szkie...

Kresowy tygiel kulinarny
Kresowy tygiel kulinarny
Andrzej Fiedoruk

Swój codzienny jadłospis możemy wzbogacić potrawami kuchni innych narodów, zwłaszcza jeśli jest to kuchnia sąsiadów, mocno osadzona w historii Polski, kuchnia zagubiona w dawnych kresowych dworkach sz...

Krwawe tropy
Krwawe tropy
Andrzej Fiedoruk

Akcja sensacyjnej powieści "Krwawe tropy" rozgrywa się w Białymstoku w latach 1924-25. To czasy kiedy na terenach Kresów aktywnie działają komunistyczne siatki szpiegowskie, których celem jest destab...

Księga chleba
Księga chleba
Andrzej Zarzycki, Andrzej Fiedoruk, Maria Kunda

Chleb towarzyszy nam od tysiącleci, zmieniają się metody jego wypieku, zmienia się jego wygląd, jednak on sam ciągle pozostaje najważniejszym pokarmem człowieka, utożsamianym z życiem, pracą, rodziną,...

Kuchnia kresowa
2 wydania
Kuchnia kresowa
Małgorzata Caprari, Andrzej Fiedoruk

Kuchnia kresowa. Ileż to opowieści, mitów i legend zabarwionych nutką nostalgii za rajem, a może młodością utraconą. W licznych rozprawach problem Kresów rozważa się na kilku płaszczyznach: historyczn...

Kuchnia lwowska
Kuchnia lwowska
Danuta Dębska, Andrzej Fiedoruk

Lwów ? miasto legenda ? jak żadne inne polskie miasto ma zawsze w sobie wiele różnorodnych znaczeń. Miasto różnorodnych kultur ? Polaków, Ukraińców, Żydów i Ormian. Miasto najwierniejsze z wiernych Rz...

Kuchnia podlaska
Kuchnia podlaska
Andrzej Fiedoruk

Bogactwo kultur obfituje rozmaitością i wielością potraw. Kuchnia podlaska zawiera wszystko to, co wiąże się z historią Polski, szlachecką tradycją i najlepszymi recepturami rodzimego gorzelnictwa. Dz...

Kuchnia polska
Kuchnia polska
Andrzej Fiedoruk, Beata Woźniak, Iwona Czarkowska
Seria: Dobra Kuchnia

To 1000 przepisów zarówno na dania tradycyjne, jak i nowoczesne - od przystawek poprzez dania główne do deserów. To kilkaset pomysłów na codzienne potrawy, a także wykwintne dania. Kuchnia polska opi...

Miody pitne
Miody pitne
Andrzej Fiedoruk

Tradycja miodosytnictwa, czyli produkcji miodów pitnych, na polskich terenach sięga czasów średniowiecza. Ten pszczeli trunek zagościł na stołach jako łatwo dostępny alkohol, a ciągle udoskonalany zdo...

Przepalanka, okowita, nalewki i miody pitne
Przepalanka, okowita, nalewki i miody pitne
Andrzej Fiedoruk

Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne to kompendium wiedzy o alkoholach, z uwzględnieniem zarówno historii ich wytwarzania oraz spożycia, jak i bogactwa zachowanych przepisów. Dowiemy się zatem,...

Przetwory domowe
Przetwory domowe
Andrzej Fiedoruk

Słodkie i pikantne przysmaki z domowej spiżarni. Dżemy, pasty, a nawet niezwykłe sosy czy octy ziołowe, choć można kupić w sklepie, czasem warto przyrządzić samodzielnie - bez konserwantów, za to dokł...

Sztuka wędzenia
Sztuka wędzenia
Andrzej Fiedoruk

Dokładne opisy receptur marynat, sztuki peklowania mięsa, rodzajów wędzarń. Sposoby wędzenia wieprzowiny, cielęciny, wołowiny, dziczyzny, drobiu oraz ryb opracowane na podstawie oryginalnych polskich ...

W białostockich karczmach zajazdach i restauracjach
W białostockich karczmach zajazdach i restauracjach
Andrzej Fiedoruk
Cykl: Podlaskie kulinaria, tom 2

Książka W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest drugą pozycją z cyklu PODLASKIE KULINARIA. W pierwszej Historia podlaskich smaków przedstawił nie tylko historię regionalnych smakołyk...

Współczesna kuchnia podlaska
Współczesna kuchnia podlaska
Andrzej Fiedoruk
Cykl: Podlaskie kulinaria, tom 3

Współczesna kuchnia podlaska przedstawi obyczaje żywieniowe i kulturę kulinarną mieszkańców Podlasia. Gdzie i co jadają codziennie, a co od święta. Jak wygląda współczesna gastronomia, jakie są jej no...

Cytaty

W IX-X wieku upowszechnił się wypiek chleba na zakwasie.
Potrawy mięsne były pożądanymi, aczkolwiek rzadkimi na słowiańskim stole. Podawano je podczas uczt rytualnych, plemiennych czy ważnych wydarzeń rodzinnych.
Mięso w dużych kawałkach - czasami nawet z kością - pieczono na rożnie.
W uprawie przeważały zboża: proso, żyto, pszenica, jęczmień i owies. W uprawie polowej tego okresu występują także groch, bób (była to nieznana obecnie odmiana celtycka), a zapewne także len i konopie.

Komentarze

© 2007 - 2024 nakanapie.pl