Jak dawniej jadano recenzja

kulinarne historie

Autor: @daka_portal ·1 minuta
2024-10-07
Skomentuj
13 Polubień
Andrzej Fiedoruk, autor dotąd mi nieznany – jest autorem ponad 40 książek! Fakt - ich tematem jest głównie kuchnia regionalna, choć nie tylko.

„Jak dawniej jadano. Historia kuchni polskiej od czasów najdawniejszych po XX wiek” jest pierwszą, która trafiła w moje ręce. Bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła.

To, co zwraca uwagę, to szerokie podejście do tematu historii zwyczajów i możliwości jedzenia na przestrzeni wieków w Polsce. Autor nie tylko opowiada, podpierając się źródłami historycznymi jakie składniki, potrawy, zwyczaje, naczynia i sposoby przyrządzania potraw były popularne w kolejnych wiekach. Pokazuje to wszystko na dużo szerszym tle – obyczaju oraz dziejów naszego kraju. To jest bardzo ciekawe i wzbudza w czytającym inne refleksje.

Nie jest więc po prostu książka kucharska, choć znajdziemy w niej także przepisy. Jednak wątpię, by współcześni mieli cierpliwość do przepisów z dawnych wieków. Teraz, w czasach ciągłego niedoczasu, życia w biegu, są oczywiście osoby, które mówią, że celebrują gotowanie. Jednak chyba nawet one szukają prostszych rozwiązań, bo odtwarzanie ciekawych przepisów z dawnych wieków to jedno, a wielogodzinne stanie przy kuchni, to drugie. Na pewno te dawne przepisy są urocze, choć czasem zaskakujące. Słowo pulpety kojarzyło mi się z mięsem, a tu Ćwierczakiewiczowa w przepisie na flaki z pulpetami wyprowadza mnie z błędu…

Podobnie, jak w przypadku filmu, który ostatnio był w kinach – Bulion i inne namiętności, nie warto czytać tej książki, będą głodnym. Grożą napady nagłego apetytu 😊.

Podobał mi się język autora, właściwie potoczny, bez naukowego „nadęcia” oraz umiejętne wplatanie ciekawostek i anegdot, dużo informacji przybliżających nam obyczaje kulinarne naszych przodków. Wszystko to sprawiało, że lektura była bardziej smakowita.

Mam też wrażenie, ze autor ma pewne pozytywne „skrzywienie” – wszystko dookoła widzi przez pryzmat kuchni i zwyczajów kulinarnych 😊.

Rozbawił mnie fragment dotyczący bankietów wyborczych – taka ciekawostka z czasów rzeczypospolitej magnackiej. Nie wiedziałam, ze początek pozyskiwania przychylności politycznej, inaczej mówiąc „kiełbasy wyborczej” - sięga tak daleko…

Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2024-10-07
× 13 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Jak dawniej jadano
Jak dawniej jadano
Andrzej Fiedoruk
7.9/10

W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czas...

Komentarze
Jak dawniej jadano
Jak dawniej jadano
Andrzej Fiedoruk
7.9/10
W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czas...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

Miłośnicy historii i kulinariów mają ostatnio wiele okazji do odkrywania, co i jak się dawniej jadało. A wszystko to za sprawą książek autorstwa Andrzeja Fiedoruka, który jest prawdziwym mistrzem kuc...

@z_kultury_ @z_kultury_

Może nie znam się zbytnio na przyrządzaniu potraw i rzadko eksperymentuję w kuchni, to zazwyczaj nie lubię trzymać się ściśle przepisów kulinarnych. Często dodaję czegoś mniej lub więcej, tak na oko....

@maciejek7 @maciejek7

Pozostałe recenzje @daka_portal

Sztuka dobrego mówienia bez bełkotania i przynudzania
bełkot nasz codzienny

Miło byłoby żyć w świecie, gdzie wszyscy mówią ładnie, wyraźnie i poprawnie. Niestety, tak nie jest. Z pomocą przychodzi nam ta książka, poradnik, chwilami podręcznik...

Recenzja książki Sztuka dobrego mówienia bez bełkotania i przynudzania
BUM!
czy można odczarować lekcje chemii

Po co pisać książkę o chemii? Już podtytuł próbuje dać odpowiedź na pytanie, na co nam się to może przydać. Czy to jest podręcznik, poradnik? W mojej opinii jest to s...

Recenzja książki BUM!

Nowe recenzje

Wegetarianka
Od wegetarianizmu do choroby psychicznej
@sweet_emily...:

Miałam się zachwycić, a pozostał niesmak, rozdrażnienie i ścisk w żołądku. Podjęcie decyzji, aby zostać wegetarianką w...

Recenzja książki Wegetarianka
Sytri
Po takim zakończeniu chętnie przeczytałabym więcej
@distracted_...:

Późna jesień zdecydowanie sprzyja czytaniu książek paranormalnych. Dziś o książce, która nie jest romansem a erotykiem ...

Recenzja książki Sytri
Trzymaj się z dala, kochanie
Trzymaj się...droga Afryko, wcale nie chcę być ...
@sweet_emily...:

Wśród niepokoju i niesprawiedliwości, w oddali i ukryciu, w szczelinach życia codziennego ukrywa się ona. Miłość. "Trz...

Recenzja książki Trzymaj się z dala, kochanie