Jak dawniej jadano recenzja

kulinarne historie

Autor: @daka_portal ·1 minuta
9 dni temu
Skomentuj
13 Polubień
Andrzej Fiedoruk, autor dotąd mi nieznany – jest autorem ponad 40 książek! Fakt - ich tematem jest głównie kuchnia regionalna, choć nie tylko.

„Jak dawniej jadano. Historia kuchni polskiej od czasów najdawniejszych po XX wiek” jest pierwszą, która trafiła w moje ręce. Bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła.

To, co zwraca uwagę, to szerokie podejście do tematu historii zwyczajów i możliwości jedzenia na przestrzeni wieków w Polsce. Autor nie tylko opowiada, podpierając się źródłami historycznymi jakie składniki, potrawy, zwyczaje, naczynia i sposoby przyrządzania potraw były popularne w kolejnych wiekach. Pokazuje to wszystko na dużo szerszym tle – obyczaju oraz dziejów naszego kraju. To jest bardzo ciekawe i wzbudza w czytającym inne refleksje.

Nie jest więc po prostu książka kucharska, choć znajdziemy w niej także przepisy. Jednak wątpię, by współcześni mieli cierpliwość do przepisów z dawnych wieków. Teraz, w czasach ciągłego niedoczasu, życia w biegu, są oczywiście osoby, które mówią, że celebrują gotowanie. Jednak chyba nawet one szukają prostszych rozwiązań, bo odtwarzanie ciekawych przepisów z dawnych wieków to jedno, a wielogodzinne stanie przy kuchni, to drugie. Na pewno te dawne przepisy są urocze, choć czasem zaskakujące. Słowo pulpety kojarzyło mi się z mięsem, a tu Ćwierczakiewiczowa w przepisie na flaki z pulpetami wyprowadza mnie z błędu…

Podobnie, jak w przypadku filmu, który ostatnio był w kinach – Bulion i inne namiętności, nie warto czytać tej książki, będą głodnym. Grożą napady nagłego apetytu 😊.

Podobał mi się język autora, właściwie potoczny, bez naukowego „nadęcia” oraz umiejętne wplatanie ciekawostek i anegdot, dużo informacji przybliżających nam obyczaje kulinarne naszych przodków. Wszystko to sprawiało, że lektura była bardziej smakowita.

Mam też wrażenie, ze autor ma pewne pozytywne „skrzywienie” – wszystko dookoła widzi przez pryzmat kuchni i zwyczajów kulinarnych 😊.

Rozbawił mnie fragment dotyczący bankietów wyborczych – taka ciekawostka z czasów rzeczypospolitej magnackiej. Nie wiedziałam, ze początek pozyskiwania przychylności politycznej, inaczej mówiąc „kiełbasy wyborczej” - sięga tak daleko…

Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2024-10-07
× 13 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Jak dawniej jadano
Jak dawniej jadano
Andrzej Fiedoruk
7.8/10

W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czas...

Komentarze
Jak dawniej jadano
Jak dawniej jadano
Andrzej Fiedoruk
7.8/10
W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czas...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

Co jadali pierwsi Słowianie? Jak posiłki przygotowywali Piastowie? Co gościło na stołach królów i magnaterii a czym zajadali się mieszczanie? Jak wyglądała kuchnia zaborów i czym zapychano wojenny gł...

@CzarnaLenoczka @CzarnaLenoczka

@Obrazek „Współczesna kuchnia to zglobalizowany konglomerat kultur, produktów i usług ze wszystkimi jego wadami i zaletami.” Dziś, gdy zasiadamy przy stole, by spożyć przygotowany posiłek lub gd...

@Mirka @Mirka

Pozostałe recenzje @daka_portal

Londyn po mojemu. Spacerem po mieście i historii
Londyn z pasją

Maciej Woroch ma tak charakterystyczny głos oraz sposób przekazywania treści, że czytając jego książkę „Londyn po mojemu. Spacerem po mieście i historii” trochę czułam, ...

Recenzja książki Londyn po mojemu. Spacerem po mieście i historii
Mara i porywacze
czytajmy nieznanych autorów

To są znakomite momenty. Sięgasz po książkę nieznanej autorki, o prostym tytule- domyślasz się, że będzie coś o porwaniu. Właściwie wybierasz po okładce – ciekawej, niby...

Recenzja książki Mara i porywacze

Nowe recenzje

Z czworaków na salony
Z czworaków na salony
@mag-tur:

Do tej pory twórczość Pani Niny Majewskiej-Brown była mi obca. Jednak tytuł jej najnowszej książki na tyle mnie zaintry...

Recenzja książki Z czworaków na salony
Highway of Dreams
Czy strach okaże się silniejszy od uczuć?
@Anna_Szymczak:

Ewa Maciejczuk w swojej powieści "Highway of Dreams" przenosi czytelnika w świat pełen emocji, pasji oraz skomplikowany...

Recenzja książki Highway of Dreams
Bezduszny psychopata
Świetna książka
@paulinkusia...:

Na wstępie chciałabym podziękować Autorce oraz Wydawnictwu za zaufanie i możliwość objęcia patronatem medialnym książki...

Recenzja książki Bezduszny psychopata
© 2007 - 2024 nakanapie.pl