Kuchnia podlaska

Andrzej Fiedoruk
Kuchnia podlaska
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Bogactwo kultur obfituje rozmaitością i wielością potraw. Kuchnia podlaska zawiera wszystko to, co wiąże się z historią Polski, szlachecką tradycją i najlepszymi recepturami rodzimego gorzelnictwa. Dzięki przepisom zaczerpniętym z dawnych ksiąg kucharskich powrócą na nasze stoły nieco zapomniane potrawy: kartacze, zając w galarecie, litewski chleb, kindziuk, kołduny, piróg, ziemniaczana baba oraz własnej produkcji sery, wódki i nalewki. Kuchnia podlaska to esencja regionu, tworzona przez lata w mozaice narodów, kultur i religii. W dymie z kominów wiejskich chałup przycupniętych pod lasami, w zapachu chleba i siana. W szlacheckich dworkach, mieszczańskich kamienicach i żydowskich karczmach. Tworzona przez sąsiadów, a czasami i wrogów. Przez osadników i uciekinierów. Kuchnia powstała na ziemi ciężko doświadczonej przez wojny i pożogi. Na ziemi - tak jak i ona - dzikiej i zapomnianej.
Tworzona przez ludzi prostych, ale serdecznych i szczerych.
Data wydania: 2006-08-01
ISBN: 978-83-7298-934-5, 9788372989345
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Stron: 256

Autor

Andrzej Fiedoruk Andrzej Fiedoruk
Urodzony w 1957 roku w Polsce (Białystok)
Andrzej Fiedoruk urodził się i wychował w Białymstoku. Jest autorem wielu książek o tematyce zarówno kulinarnej, jak i regionalnej, wspaniale łącząc ze sobą głęboką wiedzę o regionie z nowatorskim ujęciem tematu. Jego ostatnie pozycje, które ukazały...

Pozostałe książki:

Jak dawniej jadano Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów Okowita przepalanka i nalewki Dobra kuchnia Domowy wyrób wędlin Domowy wypiek chleba Historia kuchni polowej Kawa bez tajemnic Nalewki i wódki Sekrety jedzenia Alkoholowe dzieje świata Białostockie smaki Chleb Domowy wypiek Dobra kuchnia Domowy wyrób Wódki nalewki miody krupniki i likiery Domowy wyrób Domowy wyrób alkoholu. Historia samogonu Herbata bez tajemnic Historia podlaskich smaków Kresowy tygiel kulinarny Krwawe tropy Księga chleba Kuchnia kresowa Kuchnia lwowska Kuchnia podlaska Kuchnia polska Miody pitne Przepalanka, okowita, nalewki i miody pitne Przetwory domowe Sztuka wędzenia W białostockich karczmach zajazdach i restauracjach Współczesna kuchnia podlaska Z pól i lasów na stół i do spiżarni Ziemniak na różne sposoby Święta Bożego Narodzenia. Praktyczny przewodnik
Wszystkie książki Andrzej Fiedoruk

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Książka Kuchnia podlaska nie ma jeszcze recenzji. Znasz ją? Może napiszesz kilka słów dla innych Kanapowiczów?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Kuchnia podlaska. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl