Herbata jest jednym z najstarszych i najpopularniejszych napojów na świecie. Nic więc dziwnego, że poświęcono jej wiele miejsca w literaturze i sztuce, że miała tak ogromny wpływ na kształtowanie się ...
W tomie "Jajka i sery" znalazły się receptury na rozmaite jajecznice, zapiekanki, placki, sałatki, pasty i wiele innych. Kanon tradycyjnej kuchni polskiej to pięknie ilustrowana seria książek z najl...
poznawaniu innych kuchni mamy prawie 50-letnie opóźnienie, więc staramy się je szybko nadrobić, sprowadzając z całego świata nieznane dotąd przyprawy i produkty. Bardzo modne jest mieszanie smaków z r...
Wszystko, co każdy smakosz powinien wiedzieć o tradycyjnej kuchni polskiej. W serii "Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej" prezentujemy najlepsze, najbardziej charakterystyczne i sprawdzone przepisy, wyb...
Można przyjąć, że kapusta jest polskim narodowym warzywem, gdyż od wielu lat utrzymuje się na pierwszym miejscu listy najlepiej sprzedających się warzyw, wyprzedzając takie hity, jak pomidory czy marc...
Dział kotlety - chociaż do kuchni stosunkowo późno wprowadzony - to worek bez dna. Można czerpać z niego w nieskończoność i układać setki jadłospisów. W książce znajdziemy przepisy na: kotlety bite, s...
Sztuka przyrządzania domowych nalewek i mocnych trunków w ostatnich latach poszła w zapomnienie. Dziś już w niewielu domach sporządza się te alkoholowe arcydzieła, podnoszące nastrój i smak poobiednie...
Na odmienność smaków w różnych krajach mają wpływ miejscowe tradycje i zwyczaje, które kształtuje głównie klimat, flora i fauna regionu. Wielką rolę odgrywają też wierzenia i religijne zakazy. Rezulta...
"Kuchnia polska Hanny Szymanderskiej" zawiera wiedzę o naszej wspaniałej kuchni: dawnej i współczesnej, ?oficjalnej? i regionalnej, środkowopolskiej oraz kresowej, a treść przepisów urozmaicają ciekaw...
"Kuchnia polska na wszystkie okazje" to niezbędne kompendium kulinarne zawierające najlepsze przepisy kuchni polskiej. Zebrane przepisy na tradycyjne i współczesne dania są dokładnie sprawdzone i łatw...
- przepisy i opowieści o tradycjach postnych w Polsce i na świecie - potrawy z ryb, warzyw, jaj, grzybów i serów - gawędy kulinarne, ciekawostki, anegdoty Każda z książek kucharskich znanej autorki je...
Książka znanej autorki kulinariów to kolejny, tym razem fascynujący poemat gastronomiczny. Hanna Szymanderska sięga w nim do najdawniejszych przepisów. Przytacza receptury Apicjusza ze słynnego dzieła...
Każdy naród kocha własną kuchnię. Woli ją od innych narodów. Uważa, że jest najlepsza. Wszystkie narody mają rację, gdyż żaden bez własnej obejść się nie może. E.Pożerski-Pomian Kuchnia staropolska Ha...
W tomie "Makarony, pierogi i naleśniki", poza tytułowymi daniami, znalazły także receptury m.in. na znakomite zapiekanki, placki, kluski i wiele innych dań z mąki, kaszy oraz ryżu. Kanon tradycyjnej...
W serii „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej” prezentujemy najlepsze, najbardziej charakterystyczne i sprawdzone przepisy, wybrane i polecane przez Hannę Szymanderską. Niektóre świetnie znane, inne – ni...
Aromatyczne kumkwaty, rambutany, papaje, pitaje, gujawy, szarony czy figi – owoców egzotycznych w sklepach jest dużo, tylko nie zawsze wiemy, jak je można wykorzystać. Hanna Szymanderska podpowie na...
Diabelska pokusa, zupa drwali, róże derwisza, jaskółcze gniazda, wereszczaka, piękna Helena... Nazwy potraw przywołują skojarzenia, pobudzają apetyt, wskazują na swoje pochodzenie lub autora. Bywają n...
Papryka jest jednym z warzyw o najwyższych wartościach odżywczych, zawiera najwięcej witaminy C, której nie traci podczas obróbki termicznej. Wzmacnia siły obronne organizmu, zawiera kwas foliowy niez...
Hanna Szymanderska ? autorytet i gwiazda w kulinarnym świecie zaprasza na wielką przygodę z pierogami świata. Książka dla amatorów i zawodowców, wszystkich, którzy uwielbiają gotować. Pierogi to potra...
Pizze, tortille, quiche, foccacie, calzone, kulebiaki, paje, pastille... Już w XIV w w Egipcie pieczono pikantne ciasta i placki, a dzisiaj pod różnymi postaciami zna je cały świat. W książce znajdzie...
W wielu domach w dalszym ciągu robi się bardzo dużo interesujących przetworów, a w ich niepospolitej rozmaitości odbija się cała różnorodność natury: wiosna to czas nie tylko truskawek i poziomek, a...
Świat staje się coraz mniejszy - mniej lub bardziej egzotyczne, do niedawna, owoce, warzywa, przyprawy, smaki, zapachy i dania goszczą na naszych ulicach i naszych stołach, a i my gościmy coraz części...
Święta Wielkiej Nocy były zawsze dla nas, Polaków symbolem zwycięstwa dobra nad złem, ducha nad naturą. Święta te podkreślają nasz narodowy charakter, naszą polską serdeczność, dzięki którym religia i...
Tak obchodzonej jak w Polsce Wigilii nie świętuje się nigdzie indziej. W polskiej tradycji Wigilia to wieczór prawdziwego zbliżenia, lekcja miłości, najbardziej uroczyste i rodzinne święto w roku. To ...
Polowano u nas od zarania dziejów: polowali królowie i magnaci, rycerstwo i szlachta, a także niższe stany. Współczesnego myśliwego także cieszy każda chwila spędzona na łonie natury i przy łowiectwie...
Książka kucharska: przewodnik po naszej kuchni, niezwykle różnorodnej i bogatej, czerpiącej z tradycji wielu narodów, przez wieki żyjących obok siebie. Dziesiątki przepisów, pieczołowicie zbieranych p...
Pomidory - jabłka miłości - pochodzą z Ameryki Południowej. Do Europy w XVI w. przywieźli je Hiszpanie i Portugalczycy. Długo traktowali je jako roślinę ozdobną. W XVII w. pomidory uchodziły za afrody...
O faszerowaniu można wiele napisać. W książce tej proponujemy dania proste i bardziej wyszukane, łatwe i trudne, ale zawsze - znakomite i zdrowe.
Orzechy - cóż o nich wiemy? Są wysokokaloryczne i nie powinny gościć na stole osób rygorystycznie przestrzegających diety - to pewne. Najczęściej w kuchni używane są do ciast, ciasteczek i tortów. Aut...
W drugiej częścią z serii poradników kulinarnych ?Poznaj nowe smaki?, Hanna Szymanderska prezentuje nam przepisy na oryginalne potrawy z zastosowaniem przypraw ? i tych zwykłych od dawna znanych w pol...