Pojawienie się w sklepach nowych produktów o egzotycznie brzmiących nazwach niekiedy przysparza wiele nieporozumień. Z pewnością warto się zainteresować kulinarnymi nowinkami, aby urozmaicić nasze pot...
Prawdziwa Kuchnia Polska Hanny Szymanderskiej to dzieło wyjątkowe, zawierające niezwykle obszerną wiedzę na temat dawnej i współczesnej kuchni polskiej: "oficjalnej" i regionalnej, środkowopolskiej i ...
W tomie "Przekąski" znalazły się receptury na masło, smalec, kremy, pasty, faszerowane jaja, śledzie i inne drobne przekąski oraz galarety, musy, pasztety i sałatki. Kanon tradycyjnej kuchni polskie...
? znana autorka książek kulinarnych Hanna Szymanderska sięga po stare, sprawdzone sposoby walki z kacem ? wykaz wybranych produktów, z których najlepiej przygotować potrawy na kaca ? niezbędne w każde...
Od wieków kuchnia polska kochała przyprawy; nie bez powodu mówiono "pieprzno i szafranno, moja mościa panno". (…) Dawniej nazywano je "aroma" lub "korzenie"; dziś mówimy po prostu "przyprawy" i pod ...
Tomik zawiera kilkadziesiąt przepisów na niezwykle cenne dla organizmu dania. Znajdą tu Państwo receptury na smakowite rybne pasztety, zupy oraz potrawy smażone i pieczone. Wszystkie bardzo smaczne, a...
107 przepisów kulinarnych na to co można zrobić z każdej ryby od płotki po łososia.
W serii „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej” prezentujemy najlepsze, najbardziej charakterystyczne i sprawdzone przepisy, wybrane i polecane przez Hannę Szymanderską. Niektóre świetnie znane, inne – ni...
PRZEPISY NA SAŁATKI, PRZEKĄSKI, SOSY, DANIA NA GORĄCO I DESERY Sery to jeden z najstarszych, znanych człowiekowi produktów spożywczych. Dokładnie nie wiadomo, kiedy i gdzie wyprodukowano pierwszy ser....
Prawie 200 przepisów na dania ze szpinakiem lub szczawiem. Szpinak staje się modny i coraz częściej pojawia się na okolicznościowych imprezach. Jest bardzo zdrowy. Stosowany w wielu dietach najlepiej ...
W tomie "Warzywa" znalazły się receptury na znakomite dania z ziemniaków, buraków, marchewki, fasoli, kapusty, pietruszki i wielu innych . Kanon tradycyjnej kuchni polskiej to pięknie ilustrowana se...
- staropolska Wigilia według Teslara - propozycje współczesnej Wieczerzy Wigilijnej - zupy i dodatki do zup - ryby i nie tylko - desery - wieczerze regionalne.
„Już w epoce kamiennej ludzie zorientowali się, że rośliny nie tylko urozmaicają jedzenie, ale korzystnie działają na zdrowie. Dzięki instynktowi i doświadczeniu doszli do wniosku, że wiele z nich moż...
Kolor zielony to podstawowa barwa naszej planety. To kolor łąk i lasów, dający wrażenie harmonii, świeżości, chłodu, lekkości i spokoju. A dlaczego ten szmaragdowy odcień nie miałby dominować na naszy...
Ziemniaki pojawiły się w Europie w XVI wieku i nie od razu się zadomowiły. Początkowo traktowano je jako roślinę ozdobną, dekorując kwiatami ziemniaka stroje i stoły. Z czasem dopiero stał się pożywie...
Zioła w kuchni to książka szczególna w kategoriach pozycji kulinarnych. Nawiązuje bowiem do wielowiekowej tradycji kuchni polskiej, promując zdrowy sposób odżywiania. Autorka proponuje czytelnikom kil...
, tym razem poświęcony właśnie zupom. Znajdą tu Państwo receptury na staropolskie barszcze, rosoły i żury, a także świąteczne zupy-kremy oraz bogaty rozdział poświęcony chłodnikom - zupom doskonale na...
W tomie "Zupy" znalazły się zarówno polewki świetnie wszystkim znane m.in. barszcz biały, krupnik czy ogórkowa, jak i te nieco zapomniane, np. doskonała czernina czy delikatny krem rakowy. Obowiązkowa...
Kolejna świetna monografia ?królowej polskiej kuchni?, tym razem poświęcona uroczystościom weselnym. Autorka opisuje różne weselne tradycje, tłumaczy symboliczne znaczenie takich produktów jak ruta, s...
Jedzmy kolorowo! To hasło powinno przyświecać podczas przygotowywania codziennych posiłków, nie tylko ze względów estetycznych, lecz także zdrowotnych. Różnorodne barwy potraw cieszą nie tylko wzrok, ...