Nie ma dobrej biesiady bez miłej pogawędki ani miłej pogawędki bez dobrego poczęstunku. Autorka, pomna tej staropolskiej zasady, snuje barwne opowieści o jedzeniu, okraszając je wybornymi przepisami....
"Polskie tradycje świąteczne" to książka wyjątkowa. Dzięki niej poznamy historię świąt, związane z nimi obrzędy, wierzenia i zwyczaje, prześledzimy jak zmieniały się z biegiem lat. Nieodłącznym elemen...
Jednym z najczęściej powtarzających się problemów każdej pani domu staje się szykowanie drugich śniadań do szkoły lub do pracy. Kanapki z wędliną, przygotowywane niemal codziennie to przekąska monoton...
We współczesnej kuchni często łaczy się owoce z mięsem, drobiem, rybami. Proponuję Państwu przepisy, których składnikiem są owoce cytrusowe. Znajdują się tu propozycje sałatek i oryginalnych dań obiad...
Gulasz - (od węgierskiego gulyas) to danie jednogarnkowe. Jest to rodzaj bardzo gęstej zupy z mięsa z dodatkiem różnorodnych warzyw i ostrych przypraw. Najnowsza książka popularnej serii BPD zawiera k...
Jaja, jako produkt uniwersalny, mają w kuchni wszechstronne zastosowanie. Stanowią podstawę wszelkich wypieków i deserów, a także mogą być daniem głównym. W najnowszym tomiku z serii znajdziecie Pańs...
Najnowszy tomik serii radzi, jak odżywiać się prawidłowo, aby w diecie, którą stosujemy, nie zabrakło żadnego z mikro- i makroelementów. Autorka pogrupowała kilkadziesiąt przepisów kulinarnych pod po...
Ponad 1000 sprawdzonych przepisów! Kuchnia kaszubska, warmińska, śląska, kresowa czy kujawska. Prezentujemy przepisy wykorzystywane od pokoleń i zupełnie nowe, inspirowane lokalnymi specjałami, ...
Kluski oraz inne potrawy z mąki cieszą się w polskiej kuchni niezmierną i niezmienną popularnością. Można powiedzieć, że ich obecność charakterystyzuje naszą kuchnię. W kolejnym tomiku z serii autorka...
Autorka sięgnęła tym razem do wspomnień, zapisków w starych kalendarzach i dawnych książek kucharskich, by zrekonstruować przysmaki ze staropolskiego stołu. Przepisy na każdą okazję, codzienne i na św...
Tematem tej książeczki są pierogi - potrawy stare jak świat i znane pod różnymi nazwami na całym świecie. Pomyślcie, ile radości sprawią najbliższym - ruskie pierogi, paszteciki, znakomite kulebiaki, ...
Pasztety należą do potraw, na których przygotowanie pozornie nie mamy zbyt wiele czasu w codziennej krzątaninie. Niejedna pani domu sporządza je jednak, i to nie tylko od święta. Pasztety mogą być bar...
Kolejna pozycja w serii zawiera 124 przepisy na pikantne przetwory domowej roboty.
Książka zawiera 111 przepisów na sałatki, risotta, pilawy, zapiekanki, ryżowe desery i rozmaitości, a także dodatki do innych potraw. Autorka omówiła w niej gatunki ryżu, jego sposoby gotowania i wiel...
Książka zawiera 93 przepisy na pieczenie z baraniny i jagnięciny, cielęciny, wieprzowiny i wołowiny. Podano też kilka przepisów na marynaty i zaprawy.
Tak obchodzonej jak w Polsce Wigilii nie świętuje się nigdzie indziej. W polskiej tradycji Wigilia to wieczór prawdziwego zbliżenia, lekcja miłości, najbardziej uroczyste i rodzinne święto w roku. To ...
124 sprawdzone przepisy na potrawy z tak bardzo popularnego u nas warzywa. Receptury na ziemniaczane sałatki, kotlety i zapiekanki. Na szczególną uwagę zasługuje rozdział, w którym autorka poleca ziem...
Jedni zwą go z rosyjska bakłażanem, inni z francuska - oberżyną. Do Europy trafił w XIV wieku najpierw do Włoch, gdzie hodowano go jako roślinę ozdobną. Kulinarne eksperymenty z bakłażanami Włosi zacz...
Jedzmy kolorowo! To hasło powinno przyświecać podczas przygotowywania codziennych posiłków, także ze względów zdrowotnych. Różnorodne barwy na talerzu cieszą nie tylko wzrok, lecz są zapowiedzią wspan...
Pomimo coraz większej ilości restauracji, barów i , kuszących daniami różnych kuchni świata, większość z nas woli jedzenie domowe. Cały obiad w jednym garnku - oto marzenie prawie każdej pani domu, gd...
Były znane w Polsce gorzałki: alembikowa, szumówka i od zapraw rozmaitych: korzenna, alkiermesowa, cynamonka, „fort” gatunek wódki z karolkowa czyli kminkówka, persyko z pestek, piołunówka, anyżówka, ...
Z drobiu mozna wyczarować dania proste i niezwykle wykwintne, codzienne i świąteczne, pracochłonne i gotowe w kilka minut. W tej książce mozna znaleźć przepisy na wiele potraw z drobiu: od tradycyjneg...
W serii "Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej" prezentujemy najlepsze, najbardziej charakterystyczne i sprawdzone przepisy, wybrane i polecane przez Hannę Szymanderską. Niektóre świetnie znane, inne - ni...
Wszystko, co każdy smakosz powinien wiedzieć o tradycyjnej kuchni polskiej. W serii „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej” prezentujemy najlepsze, najbardziej charakterystyczne i sprawdzone przepisy, wy...
Wersja anglojęzyczna. Unikalny zbiór 2400 typowo polskich przepisów, których nie może zabraknąć w nowoczesnej kuchni. Oprócz znanych receptur na polski rosół, czy kotlety schabowe, są wśród nich takie...
W książce znajduje się wyjaśnienie, skąd i kiedy przywędrowała do nas fasola oraz jakie właściwości odżywcze posiada. Jest cennym warzywem dla wegetarian, gdyż może zastępować mięso. W poradniku znajd...