Obżartuchy i opilce. Przewodnik po stołach, garach i innych krainach Wielkiej I Rzeczypospolitej

Jacek Komuda
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów
Obżartuchy i opilce. Przewodnik po stołach, garach i innych krainach Wielkiej I Rzeczypospolitej
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów

Opis

(Wydanie I, Wydawnictwo Fabryka Słów, Lublin-Warszawa, 2024)

"Obżartuchy i opilce. Przewodnik po stołach, garach i innych krainach Wielkiej I Rzeczypospolitej" - Co myślisz, gdy słyszysz „kuchnia staropolska”? Wiadomo, karczma „U Sarmaty” na wakacjach w Borach Tucholskich. Bigos. Placek po zbójnicku. I te kluski, które babcia robiła w niedzielę. Tyle tylko, że to wszystko nie ma nic wspólnego z tym, jak jadali nasi przodkowie. A to, jak jadali, odzwierciedlało też to, jak żyli.

Wyrusz z Jackiem Komudą w fascynującą podróż. Kulinarną, geograficzną, historyczną. Posłuchaj o tym, jak wyglądało życie, poczuj, co płynęło w żyłach naszych przodków. Bo półmiski i garnki to tylko pretekst. To będzie podróż przez żołądek do...wiedzy.
Data wydania: 2024-08-30
ISBN: 978-83-67949-97-2, 9788367949972
Wydawnictwo: Fabryka Słów
Cykl: Almanachy Szlacheckie, tom 2
Stron: 480
dodana przez: Proteus
Mamy 1 inne wydanie tej książki

Autor

Jacek Komuda Jacek Komuda
Urodzony 23 czerwca 1972 roku w Polsce
Jacek Lech Komuda – polski pisarz, z wykształcenia historyk. Zafascynowany jest historią Rzeczypospolitej szlacheckiej, autor powieści i opowiadań historycznych osadzonych w realiach XVII wieku. Bohaterem wielu jego opowiadań i powieści jest Jacek D...

Pozostałe książki:

Banita Bohun Czarna bandera Galeony Wojny Wilcze gniazdo Czarna szabla Niech żyje Polska. Hura! Tom 1 (Antologia opowiadań) Samozwaniec. tom 1 Diabeł Łańcucki Opowieści z Dzikich Pól Wizna Imię Bestii Krzyżacka zawierucha Westerplatte Zborowski Zawisza I. Czarne krzyże A.D. XIII. Tom 1 Herezjarcha Jeszcze nie zginęła Samozwaniec, tom 2 Samozwaniec. Tom 3 Bajki dla dorosłych (Antologia opowiadań) Epidemie i zarazy Hubal Jaksa. Zobaczyć zemstę i przeżyć Małodobry (Antologia opowiadań) Księga strachu 2 Samozwaniec, tom 4 Warchoły, złoczyńcy i pijanice: czyli spis hultajów z czasów Rzeczypospolitej Szlacheckiej Zawisza II. Złamany półksiężyc Demony (Antologia opowiadań) Idiota skończony (Antologia opowiadań) Jaksa. Bies idzie za mną Obżartuchy i opilce. Przewodnik po stołach, garach i innych krainach Wielkiej I Rzeczypospolitej Ostatni honorowy Obżartuchy i opilce. Przewodnik po stołach, garach i innych krainach Wielkiej I Rzeczypospolitej. Dodatek specjalny Dzikie Pola: Rzeczpospolita w ogniu Upadek Voyager #5 (Zima 1992/93) Voyager #7 (Zima 1993/1994)
Wszystkie książki Jacek Komuda

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Książka Obżartuchy i opilce. Przewodnik po stołach, garach i innych krainach Wielkiej I Rzeczypospolitej nie ma jeszcze recenzji. Znasz ją? Może napiszesz kilka słów dla innych Kanapowiczów?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@frodo
2024-10-03
8 /10
Przeczytane 2024

No cóż, dzisiejszym dietetykom, obrońcom zwierząt na pewno treść w niej zawarta poszłaby w pięty. A dla mnie? Kolejny raz imć Komuda opisuje świat szlacheckiej Polski. Oprócz kulinariów i napitków, sporo tu wiadomości z naszej przeszłości. Dla mnie cymes. A 23 października premiera kolejnej książki Pana Komudy.

× 5 | link |
@agulkag
2024-10-12
Przeczytane

Książka kucharska? Podręcznik do historii? NIe do końca, bo autor zgrabnie połączył te dwie kategorie, by stworzyć coś zupełnie nowego. Dzięki temu zabiegowi możemy popodróżować w czasie i pozachwycać się tym co na przestrzeni wieków można było znależć na stołach zarowno bogatej szlachty jak i ubogich chłopów.
Przytaczane ciekawostki, ale i też fakty zaskakują wielokrotnie i sprawiają, że historia przestaje być tylko nudną przeszłością.
Jeśli chodzi o stronę kulinarną, to jest to znakomity przewodnik, pokazujący jak bogate tradycje kulinarne są w naszym kraju. Wiele wspominanych potraw czy produktow funkcjonuje do dziś i stanowi podstawę wielu jadłospisów. Nie muszę chyba tez dodawać, ze podczas lektury wielokrotnie robiłam się głodna, bo przedstawiane przepisy są bardzo smakowite. Wiele razy autorowi udało się wzbudzić też obrzydzenie, ale to już wynika z dosadności opisów.

× 4 | link |
@Proteus
2024-09-09
8 /10
Przeczytane -E-KSIĄŻKI- -POSIADAM-

Cytaty z książki

O nie! Książka Obżartuchy i opilce. Przewodnik po stołach, garach i innych krainach Wielkiej I Rzeczypospolitej. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat

Pozostałe książki z cyklu

Warchoły i pijanice: czyli poczet hultajów z czasów Rzeczypospolitej Szlacheckiej
Warchoły i pijanice: czyli ...
Jacek Komuda
8/10
(Wydanie I, Wydawnictwo Fabryka Słów, Lublin-Warszawa, 2004) "Warchoły i pijanice: czyli poczet hu...
Obżartuchy i opilce. Przewodnik po stołach, garach i innych krainach Wielkiej I Rzeczypospolitej. Dodatek specjalny
Obżartuchy i opilce. Przewo...
Jacek Komuda
8/10
(E-wydanie I, Wydawnictwo Fabryka Słów, Lublin-Warszawa, 2024) "Obżartuchy i opilce. Przewodnik po...
© 2007 - 2024 nakanapie.pl