Kolor zielony to podstawowa barwa naszej planety. To kolor łąk i lasów, dający wrażenie harmonii, świeżości, chłodu, lekkości i spokoju. A dlaczego ten szmaragdowy odcień nie miałby dominować na naszych talerzach? Żywieniowcy twierdzą, że w naszych jadłospisach za mało jest zielonych części roślin, które są bardzo ważnym elementem pokarmowym. Zielone warzywa zawierają dużo błonnika, dlatego regulują procesy trawienne i ułatwiają przyswajanie substancji odżywczych.Aby ułatwić Państwu dobór zielonego menu, Autorka proponuje kilkadziesiąt przepisów na potrawy z brokułów, ogórecznika, szczawiu, szpinaku, brukselki, szparagów, sałat, rokiety, natki pietruszki, jarmużu oraz zielonego groszku. Wszystkie dania są niezwykle łatwe w wykonaniu, a ich kolorystyka pobudza apetyt i nastraja optymistycznie do życia.