Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem recenzja

Rosja jakiej nie znacie

Autor: @recenzja_na_tacy ·1 minuta
2022-03-06
Skomentuj
2 Polubienia
Jakie potrawy gościły na stole cara Mikołaja II, a co ten, tak naprawdę jadał? Fanem jakiej ryby był Stalin? Jak wygląda chleb z zapieczonej kory, placuszki ze słomy, które przygotowywano i jedzono w czasie Wielkiego Głodu na Ukrainie? Do czego wykorzystywano olej silnikowy i rybi klej w czasie oblężenia Leningradu? Ile tubek z jedzeniem zabrał ze sobą w kosmos Jurij Gagarin? Kto zapisał się w historii jako autor pierwszej kosmicznej „dwójki”? Kim były kobiety, które przygotowywały jedzenie dla likwidatorów szkód spowodowanych wybuchem reaktora w Czarnobylu? Jaką potrawę zaserwowano przywódcom trzech republik w Puszczy Białowieskiej, w trakcie obalania ZSRR? Czy Spirydon Putin, dziadek Władimira rzeczywiście gotował dla Lenina i Stalina?

„Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem” Witolda Szabłowskiego to
historia Rosji od czasów cara Mikołaja II do Władimira Putina. Historia, jakiej próżno szukać w podręcznikach. Pod pretekstem przedstawienia preferencji kulinarnych kolejnych przywódców, Autor karmi nas trzymanymi w tajemnicy, nieoficjalnymi faktami z przeszłości kraju, kreśląc jego prawdziwy obraz.

Witold Szabłowski swoją kulinarno-historyczną wędrówkę przez Rosję rozpisał na osiemnaście talerzy. Na każdym z nich umieścił wspomnienia świadków, kilka historycznych faktów i przepisy na dania z okresu, który opisuje. Starannie wymieszał te trzy, podstawowe składniki, z wyczuciem doprawił humorem, emocjami uczestników lub świadków wydarzeń oraz własną refleksją. Wielki Głód na Ukrainie i oblężenie Leningradu we wspomnieniach ocalonych to rozdziały, które bolą. To najbardziej wstrząsająca część tej opowieści. Wszystkie, przygotowane przez Autora potrawy, choć słodko – gorzkie smakują wybornie. Za każdym razem ma się ochotę na dokładkę.

„Rosja od kuchni...” to historia kraju, który jednocześnie przeraża i fascynuje, ukazana z perspektywy zwykłych obywateli i kucharzy przywódców. Witold Szabłowski stworzył reportaż wybitny. Błyskotliwy i nietuzinkowy. Bardzo polecam!

(współpraca z @wydawnictwo_wab)

Moja ocena:

Data przeczytania: 2022-03-02
× 2 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
Witold Szabłowski
8.5/10

Z tej książki dowiecie się, jak – i po co! - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć ...

Komentarze
Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
Witold Szabłowski
8.5/10
Z tej książki dowiecie się, jak – i po co! - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć ...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

Znacie ten przypadek, gdy sięgacie po jakąś książkę non-fiction, reportaż albo pozycję popularnonaukową z dziedziny albo na temat, który was żywo interesuje i... ups. Zdania wloką się jak najnudniejs...

@S.anna @S.anna

Połączenie książki kucharskiej z historyczną brzmi jak przepis na wyjątkowo oryginalne i ciekawe dzieło. Taka właśnie jest „Rosja od Kuchni”, która według mnie sprawdzi się zarówno dla osób, które in...

@girlinthebookspoland @girlinthebookspoland

Pozostałe recenzje @recenzja_na_tacy

Równonoc
Równonoc

„Kolejna w moim życiu równonoc. Niszczycielka. Zabójczyni. Zwykła ku*wa. To do niej wszystko się sprowadza. Z myślą, że i tym razem przed nią nie ucieknę, otwieram drzwi...

Recenzja książki Równonoc
Tak szybko się nie umiera
Tak szybko się nie umiera

Małe miasteczko w „kraju pod butem Generała”, a w nim stojący u progu dorosłości i najdłuższych wakacji w życiu osiemnastoletni Tomek Wójcicki, który twierdzi: „o świeci...

Recenzja książki Tak szybko się nie umiera

Nowe recenzje

Spectacular
Must have i must read dla fanów Caravalu <3
@maitiri_boo...:

„Spectacular” to świąteczna nowelka ze świata Caravalu. Akcja toczy się w przeddzień Wielkiego Święta w Valendzie i prz...

Recenzja książki Spectacular
Akademia Pana Kleksa
Akademia pana Kleksa
@Marcela:

Jan Brzechwa (właściwie Jan Wiktor Lesman) to polski poeta pochodzenia żydowskiego, autor bajek i wierszy dla dzieci, s...

Recenzja książki Akademia Pana Kleksa
Okupacja od kuchni
Sztuka przetrwania
@Bookmaania:

"Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania", to książka, która.. Rozwaliła mnie na łopatki. Dosłownie. Lektura ta ...

Recenzja książki Okupacja od kuchni
© 2007 - 2024 nakanapie.pl