Jakie potrawy gościły na stole cara Mikołaja II, a co ten, tak naprawdę jadał? Fanem jakiej ryby był Stalin? Jak wygląda chleb z zapieczonej kory, placuszki ze słomy, które przygotowywano i jedzono w czasie Wielkiego Głodu na Ukrainie? Do czego wykorzystywano olej silnikowy i rybi klej w czasie oblężenia Leningradu? Ile tubek z jedzeniem zabrał ze... Recenzja książki Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
Połączenie książki kucharskiej z historyczną brzmi jak przepis na wyjątkowo oryginalne i ciekawe dzieło. Taka właśnie jest „Rosja od Kuchni”, która według mnie sprawdzi się zarówno dla osób, które interesują się tytułowym krajem jak i dla tych, którzy do tej pory nie za wiele o nim wiedzieli, a po lekturze tej pozycji z pewnością się to zmieni. In... Recenzja książki Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
Znacie ten przypadek, gdy sięgacie po jakąś książkę non-fiction, reportaż albo pozycję popularnonaukową z dziedziny albo na temat, który was żywo interesuje i... ups. Zdania wloką się jak najnudniejsza lekcja matematyki, co i rusz potyka się człowiek o miliony pojęć i tysiące nazwisk, które czytelnikowi nic nie mówią, ale autorowi i owszem, więc n... Recenzja książki Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem