Bez cukru recenzja

Nasz słodki nałóg

Autor: @almos ·2 minuty
2020-09-14
4 komentarze
17 Polubień
Książka opowiada o naszym powszechnym nałogu – cukroholizmie, szkodliwość którego jest wciąż bardzo mało znana. Niemiecka autorka zaczyna od przerażających danych: przeciętny Europejczyk pochłania rocznie co najmniej 40kg cukru przemysłowego, zaś Amerykanin – 62kg! A tylko około 15% z tej ilości każdy z nas używa w gospodarstwie domowym – do pieczenia, gotowania, słodzenia herbaty itd. Cała reszta jest nam aplikowana w masie innych produktów, m.in. w wędlinach. Dlaczego? Bo to „tani wypełniacz, nośnik smaku i uzależniacz.”

No właśnie, uzależniacz: nasz mózg reaguje na regularne spożycie cukru podobnie jak przy uzależnieniu od leków, alkoholu czy innych stymulantów, ale wiedza ta nie jest ani znana ani propagowana. Dlaczego? Bo nie leży to w interesie przemysłu spożywczego, który z naszego uzależnienia czerpie niebywałe profity: „W ten sposób uzależnienie od cukru plasuje się wśród tak zwanych legalnych, ogólnie przyjętych uzależnień naszego społeczeństwa”.

Mechanizm uzależnienia od cukru jest szczegółowo omówiony od strony psychologicznej i fizjologicznej. Dowiadujemy się o też o przerażających skutkach zdrowotnych: w Niemczech na cukrzycę choruje 8mln osób; 2mln z nich nie ma pojęcia o swojej chorobie. Myślę że dla Polski dane są podobne.

Przemysł spożywczy posługuje w swojej strategii promowania cukroholizmu kłamstwem (popatrzcie na reklamy telewizyjne batonów czekoladowych), manipulacją, lobbowaniem, itd. Nie ma się co dziwić: w grę wchodzą olbrzymie pieniądze. My, konsumenci, też na to idziemy, lubimy rzeczy słodkie, gotowce, produkty przetworzone, których przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani wysiłku. Popatrzcie ile miejsca zajmują w supermarketach.

Książka zawiera też sporo porad praktycznych, m.in. test sprawdzający czy jesteśmy 'cukroholikami'. Inne ważne rady: „Czytajcie dokładnie skład każdego produktu i przyjmijcie zasadę: im dłuższa lista składników, tym bardziej nienaturalny i podejrzany jest dany produkt.” Albo: „stańcie się cukrowymi detektywami; nie dajcie się zwodzić przez wiele różnych nazw cukru. Uważajcie także na dodatek cukru przy niesłodkich produktach (np. kawa, wędliny, chipsy).”

Takie sprawdzanie nie jest wcale łatwe bo, jak pisze autorka, przemysł spożywczy się wycwanił, i na liście składników, podaje też pochodne cukru, które nie tak łatwo rozszyfrować, jest też fruktoza, zdrowy cukier, ale trik polega na tym, że to fruktoza pozyskiwana ze skrobi kukurydzianej albo pszennej, dlatego że ma ogromną siłę słodzenia i jest tania w produkcji. „Szczególnie chętnie (i hojnie) przemysłowa fruktoza dodawana jest do napojów bezalkoholowych, soków owocowych, słodyczy, jogurtów i lodów. Znajduje się jednak także w wielu innych przemysłowo wytworzonych produktach spożywczych i to właśnie tutaj leży istotny problem: ponieważ ciągle konsumujemy gotowce, przyjmujemy ogromne ilości tego (i innych) rodzajów cukru. Fatalnym skutkiem jest stan ciągłego przedawkowania oraz to, że coraz bardziej uważamy słodki smak za „normalny”.”

Jest też sporo wsparcia psychologicznego dla pragnących uwolnić się z cukrowego nałogu. To takie, typowo niemieckie, podejście totalne: musimy kompletnie przeorientować swoje życie: zmienić dietę, samemu gotować, wprowadzić ćwiczenia fizyczne, relaksacyjne, trochę za dużo tego... Poza tym brakuje mi przepisów kulinarnych na zdrowe i słodkie potrawy.

Niemniej książka jest bardzo ważna: pozwala inaczej spojrzeć na przemysł spożywczy, skłania do przyjrzenia się właśnej diecie i wprowadzenia radykalnych zmian.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2015-03-20
× 17 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Bez cukru
Bez cukru
Martina Fontana
8/10

91 proc. Polaków kupuje słodycze, a dla większości są one stałym elementem diety. Prawie połowa z nas zjada słodkości co najmniej 5 razy w tygodniu, a ponad 10 proc. sięga po słodką przekąskę kilka ra...

Komentarze
@Anna_Natanna
@Anna_Natanna · około 4 lata temu
Nie słodzę od wielu, wielu lat, od czasu, gdy zrzucałam wagę po ostatnim porodzie.
U mnie w domu się nie słodzi, ale niestety lubimy słodkie....
× 3
@Renax
@Renax · około 4 lata temu
Ostatnio mierzyłam cukier po posiłkach, więc wiem ile jest go w produktach. Szokiem był dla mnie poziom cukru w jogurcie. Już lepiej zjeść cukierka! A napoje to w ogóle trzeba odstawić. Lepiej zjeść cukierka. A już myśl o tym, że dziecko się uzależni od napojów gazowanych... A może to bo kopalnia cukru i każdy to pije.
× 2
@Strusiowata
@Strusiowata · około 4 lata temu
Słodka kawa to przekleństwo, ale zawsze z sernikiem. Bez względu na ilość kalorii.
× 2
@almos
@almos · około 4 lata temu
Ja już piję tylko gorzką kawę...
× 1
Bez cukru
Bez cukru
Martina Fontana
8/10
91 proc. Polaków kupuje słodycze, a dla większości są one stałym elementem diety. Prawie połowa z nas zjada słodkości co najmniej 5 razy w tygodniu, a ponad 10 proc. sięga po słodką przekąskę kilka ra...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Pozostałe recenzje @almos

Bóg nie jest wielki
Powstawanie nowej religii

Powróciłem po latach do książki jednego z apostołów Nowego Ateizmu i muszę powiedzieć, że jest to trudna lektura. Rzecz jest chaotyczna, a praca redakcyjna woła o pomstę...

Recenzja książki Bóg nie jest wielki
Wariatka Maigreta
Ministudium kobiecej samotności

Ta 72 książka w serii z paryskim komisarzem w roli głównej została wydana w 1970 r. Rzecz cała zaczyna się tak, że samotna, starsza kobieta, Madame Antoine de Caramé, na...

Recenzja książki Wariatka Maigreta

Nowe recenzje

Patrz ze mną w gwiazdy
Patrz ze mną w gwiazdy
@marcinekmirela:

„... Mimo to każdy na pewnym etapie życia napotyka przeszkody, pod których wpływem zniechęca się albo zupełnie załamuje...

Recenzja książki Patrz ze mną w gwiazdy
Śniadanie u Tiffany'ego
„Śniadanie u Tiffany'ego”
@gulinka:

„Śniadanie u Tiffany’ego” to niewielka powieść, a może raczej nowela. Prawdopodobnie bardziej kojarzona z ekranizacją i...

Recenzja książki Śniadanie u Tiffany'ego
Przeminęło z wiatrem. Tom 1
„Przeminęło z wiatrem”
@gulinka:

Pierwszy tom rozpoczyna się, gdy Scarlett O’Hara ma szesnaście lat i darzy miłością jednego z młodych mężczyzn mieszkaj...

Recenzja książki Przeminęło z wiatrem. Tom 1
© 2007 - 2024 nakanapie.pl