Kuchnia narodowa recenzja

Apetycznie

Autor: @olilovesbooks2 ·2 minuty
2024-11-22
Skomentuj
8 Polubień
*współpraca reklamowa z Wydawnictwem BoWiem*

Była to dla mnie książka niespodzianka. Szczerze mówiąc sama od siebie nie sięgam po podobne lektury, jednak zagadnienie mnie zainteresowało, i z wielkim zapałem zabrałam się za czytanie. Książka jest połączeniem reportażu i osobistego dziennika, wzbogacona o wiele ciekawostek, jednak w rezultacie nie do końca mnie przekonała.

Autorka książki interesuje się zagadnieniem kuchni narodowej, niemal każdy kraj ma swoje sztandarowe danie czy dania, które jednoznacznie nam się z nimi kojarzą, jednak biorąc pod uwagę narodowość nie zawsze są to akurat te, które mieliśmy na myśli. Autorka zabiera nas w smakowitą podróż m.in do Francji, Włoch, Japonii czy Turcji. Poznajemy ciekawostki dotyczące zarówno potraw, lokalnych wyrobów oraz przepisów, ale także nawiązania do historii i rozmowy z tamtejszymi mieszkańcami, dla których to co my uważamy za ich narodowość nie koniecznie pokrywa się z ich zdaniem.

Sama książka jest dość ciekawa i wartościowa, dowiadujemy się wielu rzeczy o innych krajach, ich kulturze, historii oraz sztuce kulinarnej, jednak wszystko to wydaje mi się zapisane w chaotycznej formie, raz autorka nawiązuje do historii, za chwilę skupia się na teraźniejszości żeby w kolejnych chwilach skupić się na innych zagadnieniach, ponownie nawiązując do dawnych czasów itp. Dodatkowo niektóre opisane w książce rzeczy są dla laika nieznajome, a autorka nie poświęca czasu na konkretne wyjaśnienie danego zagadnienia czy potrawy, mało tego pokazuje różne interpretacje lokalnych społeczności, przez co jeszcze trudniej ogarnąć o co konkretnie chodzi. Kolejna sprawa to wplątanie w tekst zwrotów w innych językach, ja w tej materii jestem dość kulawa, więc żałuję, że nie pokuszono się o przetłumaczenie tych zwrotów, czy zapisania ich poprawnej wersji czytelniczej, mi to sprawiało ogromny dyskomfort przy czytaniu.

Dużym atutem jest opisanie w tej książce kilku państw, przez co we własnym domu można odbyć prawdziwą pełną smaków podróż, przy czytaniu naprawdę można zrobić się głodnym. Także to, że w czytając można wyłapać wiele ciekawostek czy nieznanych wcześniej informacji. Jednak zupełnie nie przemawia do mnie taka forma tekstu, żałuję że to wszytko nie jest uporządkowane, tak żeby zachowana była płynność i przejrzystość, ja wielokrotnie się gubiłam w tekście, autorka przeskakuje pomiędzy zagadnieniami, raz na historii, raz na kulturze, za chwilę na jedzeniu, albo także na własnych odczuciach i przemyśleniach jakby nie można było tego jakoś logicznie ułożyć. Jak dla mnie jest tego wszystkiego za dużo i brakuje tutaj zachowania porządku.

Mam bardzo mieszane uczucia co do tej książki. Dla mnie to dość przeciętna pozycja, pomimo tego że wartościowa i na pewno dzięki niej można się czegoś nowego dowiedzieć. Osobiście najbardziej podobały mi się rozdziały o Japonii i Włoszech, jednak przez formę oraz chaotyczność nie mogłam się w pełni cieszyć całą lekturą. Jeśli ktoś interesuje się tematyką kulinarną i wielokulturowością to ta pozycja powinna mu przypaść do gustu.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2024-11-20
× 8 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Kuchnia narodowa
Kuchnia narodowa
Anya von Bremzen
7.5/10
Seria: Seria ze smakiem

Opowieści ukryte w smaku Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim. Skąd jednak wzięły się te przekonania? Co decyduje o tym, że danie staje się „narodowe”? ...

Komentarze
Kuchnia narodowa
Kuchnia narodowa
Anya von Bremzen
7.5/10
Seria: Seria ze smakiem
Opowieści ukryte w smaku Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim. Skąd jednak wzięły się te przekonania? Co decyduje o tym, że danie staje się „narodowe”? ...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

„Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki” to ciekawa książka, chociaż muszę przyznać, że tytuł mnie nieco zwiódł. Spodziewałam się ciekawych przepisów z różnych narodów, lec...

@maciejek7 @maciejek7

„Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki” to książka na którą składa się sześć rozdziałów osobistych podróży plus jedna duchowa. Ta w epilogu. Każdy z nich zabiera czyte...

@mag-tur @mag-tur

Pozostałe recenzje @olilovesbooks2

Patrz sercem
Uroczo

*współpraca reklamowa z Katarzyną Rejzerewicz* Wolicie kiedy historia jest bardziej realistyczna czy bardziej bajkowa? Ja preferuję jednak te bardziej realistyczne, ale...

Recenzja książki Patrz sercem
Deliverance
Deliverance

*współpraca reklamowa z Wydawnictwem Muza/Akurat* Ta okładka mnie wołała, a tak naprawdę, wyczekiwałam tej książki od momentu, gdy na wattpadzie pojawiła się wzmianka o...

Recenzja książki Deliverance

Nowe recenzje

Obsesja pacjenta
Obsesja pacjenta
@Malwi:

Niektóre książki są jak delikatny szmer deszczu – czytasz je, doświadczasz, ale po chwili znikają, nie zostawiając ślad...

Recenzja książki Obsesja pacjenta
Stres. Jak zrozumieć swoje reakcje i odzyskać równowagę
Stres, jako przenikające się procesy fizjologic...
@roksana.rok523:

Ciało człowieka można porównać do niezwykle zaawansowanej technologicznie maszyny, z wbudowanym systemem zarządzania, k...

Recenzja książki Stres. Jak zrozumieć swoje reakcje i odzyskać równowagę
Zamek po drugiej stronie lustra
Czytajcie
@Radosna:

Wilk w kulturze i popkulturze przedstawiany jest jako, inteligentne i bezwzględne ucieleśnienie zła. Przekaz ten spopul...

Recenzja książki Zamek po drugiej stronie lustra