Kuchnia narodowa

Anya von Bremzen
7.5 /10
Ocena 7.5 na 10 możliwych
Na podstawie 4 ocen kanapowiczów
Kuchnia narodowa
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7.5 /10
Ocena 7.5 na 10 możliwych
Na podstawie 4 ocen kanapowiczów

Opis

Opowieści ukryte w smaku

Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim. Skąd jednak wzięły się te przekonania? Co decyduje o tym, że danie staje się „narodowe”?

Anya von Bremzen wyrusza na poszukiwanie prawdy ukrytej za popularnym frazesem: „jesteśmy tym, co jemy”. Wyprawę rozpoczyna w Paryżu, gdzie zgłębia znaczenie wyrafinowanego smaku kuchni francuskiej. W Neapolu przygląda się mitom narosłym wokół pizzy oraz włoskiej duszy. Podczas dalszej podróży odkrywa tajemnice ramenu, zanurza się w tradycji hiszpańskich tapas i poznaje przepisy na mole, będące urzeczywistnieniem meksykańskiej różnorodności kulturowej. W Stambule bada kulinarne dziedzictwo dawnego imperium osmańskiego, by skończyć podróż w Queens, gdzie przyrządza ukraiński barszcz, symbolizujący bogactwo kulinarnych tradycji i tożsamości.

W Kuchni narodowej von Bremzen przygląda się najbardziej fascynującym i sztandarowym kulturom kulinarnym świata, po mistrzowsku splatając smaki, historię i politykę. Rozmawia z mistrzami kuchni, zagląda do garnków gospodyniom domowym i odwiedza lokalne sklepy oraz targowiska. Ta podróż pozwala dostrzec, jak naród tworzy swoją kuchnię i jak kuchnia tworzy naród.

Wydanie 1 - Wyd. Bo.wiem
Tytuł oryginalny: National Dish. Around the World in Search of Food, History, and the Meaning of Home
Data wydania: 2024-10-26
ISBN: 978-83-233-5393-5, 9788323353935
Wydawnictwo: Bo.wiem
Seria: Seria ze smakiem
Stron: 336
dodana przez: Vernau

Autor

Anya von Bremzen
Urodzona w 1963 roku w Federacji Rosyjskiej
Anya von Bremzen należy do najbardziej utalentowanych autorek literatury kulinarnej. Trzykrotna laureatka prestiżowej nagrody im. Jamesa Bearda. Autorka wielu cenionych książek kucharskich. Teksty von Bremzen ukazują się w czasopismach: „Travel+Leis...

Pozostałe książki:

Kuchnia narodowa Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej
Wszystkie książki Anya von Bremzen

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Opowieści ukryte w smaku.

WYBÓR REDAKCJI
22.03.2025

„Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki” to ciekawa książka, chociaż muszę przyznać, że tytuł mnie nieco zwiódł. Spodziewałam się ciekawych przepisów z różnych narodów, lecz mimo tego, że nie znalazłam ich tutaj, to lektura książki sprawiła mi sporo przyjemności. Była to podróż kulinarna po kilku miastach , w które zabra... Recenzja książki Kuchnia narodowa

@maciejek7@maciejek7 × 29

Feeria smaków

22.01.2025

„Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki” to książka na którą składa się sześć rozdziałów osobistych podróży plus jedna duchowa. Ta w epilogu. Każdy z nich zabiera czytelnika do innego państwa a co za tym idzie i miasta. Autorka w każdym z tych sześciu miejsc prowadzi reaserch, który ma na celu wyłonienie narodowych s... Recenzja książki Kuchnia narodowa

@mag-tur@mag-tur × 16

Apetycznie

22.11.2024

*współpraca reklamowa z Wydawnictwem BoWiem* Była to dla mnie książka niespodzianka. Szczerze mówiąc sama od siebie nie sięgam po podobne lektury, jednak zagadnienie mnie zainteresowało, i z wielkim zapałem zabrałam się za czytanie. Książka jest połączeniem reportażu i osobistego dziennika, wzbogacona o wiele ciekawostek, jednak w rezultacie nie ... Recenzja książki Kuchnia narodowa

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Gosia
2024-12-18
9 /10

„Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki” to podróż po smakach różnych krajów, które mamy możliwość bliżej poznać dzięki lekturze tego tytułu. Autorka przybliża nam główne smaki, narodowe potrawy, ale również pokazuje historię, jak doszło do tego, że właśnie ten konkretny smak kojarzony jest przez wszystkich z tym krajem!
Ta książka to nietypowa, niemniej jednak niezwykle ciekawa podróż, która nie pokazuje nam samego kraju, ale to jak na przestrzeni lat wydarzeń społecznych, politycznych i ludzkich emocji ewoluowały smaki. Poznajemy bliżej kulinarne tradycje narodów, jako historię społeczeństwa i to jaki miało wpływ na poszczególne kraje ich kulinarne upodobania.
Z tym tytułem wyruszyłam w niezwykle ciekawą podróż, w której miałam możliwość bliżej poznać od strony kulinarnej wiele krajów. Dla mnie na szczególną uwagę zasłużyły Włochy, w których cudownie się bawiłam i które nabrałam ochoty odkryć smakowo!
Ja ten tytuł bardzo serdecznie polecam, szczególnie miłośnikom dobrego smaku!

× 2 | link |
@maciejek7
2025-03-22
7 /10
Przeczytane konkurs literuta podróżnicza kulinarne reportaż Posiadam

„Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki” to ciekawa książka, chociaż muszę przyznać, że tytuł mnie nieco zwiódł. Spodziewałam się ciekawych przepisów z różnych narodów, lecz mimo tego, że nie znalazłam ich tutaj, to lektura książki sprawiła mi sporo przyjemności. Była to podróż kulinarna po kilku miastach , w które zabrała nas autorka. Wszyscy mamy swoje ulubione potrawy, które kojarzą się nam czasem z konkretnym miastem lub krajem, ale czy to są faktycznie potrawy narodowe, nie wiem.
Chociaż lubię czytać wszelkie książki kulinarne, to w zasadzie wolę smakować potrawy niż je przyrządzać. Lecz nie jestem lewą nogą w kuchni, potrafię (gdy chcę) przyrządzić świetne dania, którymi rodzina i goście się zachwycają, co nie znaczy, że wolę, gdy to ktoś dla mnie gotuje...
W czasie lektury razem z autorką zastanawiałam się nad rodowodem niektórych potraw. Zwykle mówi się u nas "ruskie pierogi", "sałatka grecka" czy "ryba po grecku". Lecz czy to są naprawdę narodowe potrawy tych krajów? Raczej nie, chociaż co do pierogów to może być sprawa dyskusyjna. Lecz już "barszcz ukraiński" to chyba jest taką narodową potrawą, u nas to była zazwyczaj zupa buraczana lub botwinka (z młodych buraczków).

| link |
@mag-tur
2025-01-22
8 /10
Przeczytane
@olilovesbooks2
2024-11-20
6 /10
Przeczytane 11.2024

Cytaty z książki

Już od czasu mojej pierwszej wizyty w latach siedemdziesiątych XX wieku, kiedy to zjawiłam się tu jako nadąsana nastoletnia uchodźczyni z ZSRR, od niedawna zamieszkała w Filadelfii, moja więź z Miastem Świateł była podszyta niepokojem i napięciem.
KUCHNIE NARODOWE - jak zauważa pewien badacz z dziedziny food studies - cierpią na zespół "problematycznej oczywistości". To samo można by zresztą rzec o idei "narodowości".
Długie dziewiętnaste stulecie, zainspirowane przykładem Francuzów, stało się świadkiem wyłaniania się w imperiach kolonialnych idei samostanowienia etnonarodowego, aż wreszcie pierwsza i druga wojna światowa uruchomiły lawinę nowych państw narodowych podnoszących się z ruin - niektóre ich obecne granice to oczywiście rezultat bezceremonialnego rozbioru dokonywanego ręką mocarstw kolonialnych.
Jak zatem powstają kuchnie narodowe i kultury kulinarne? Odpowiedź na to pytanie, jak się z czasem przekonałam, rzadko bywa prosta, lecz epokowa książka kucharska zawsze stanowi dobry punkt wyjścia.
Spośród wszystkich kandydatów jednogarnkowe, wieloskładnikowe posiłki wypadały najbardziej przekonująco w roli narodowego sztandaru, z ich cudowną, symboliczną mocą karmienia bogatych i biednych, scalania czasów, które przeminęły.
Dodaj cytat
© 2007 - 2025 nakanapie.pl