Masło, mleko, chleb. Codzienny koszyk z zakupami. Tylko czy to, co do niego wrzucamy, jest zdrowe? Warte swojej ceny? Czy tak odżywcze, jak mówi reklama?
Nasze autorki przejrzały wszystkie półki z żywnością w sklepach i supermarketach. Sprawdziły jakość wędlin, przekopały chłodnie z mrożonkami, zważyły żywność light i spróbowały, co pysznego wysmażył nam fast food. Dzięki temu powstał rewelacyjny poradnik, w którym podpowiadają, jak wybierać najzdrowsze produkty w najlepszych cenach.
Wskazują składniki niebezpieczne i bezwartościowe. Informują, jakim hasłom nie wierzyć i na które napisy na opakowaniach zwracać uwagę. Przede wszystkim jednak bezlitośnie obnażają sztuczki speców od marketingu i reklamy.
W książce m.in.:
- Dlaczego biały ser powinien być tani, a jest drogi, chociaż wcale nie jest taki zdrowy, jak się powszechnie sądzi?
- Jak rozpoznać oszukany chleb?
- Czym się kierować, wybierając wędliny?
- Czy to prawda, że w popularnym pasztecie nie ma nawet grama mięsa?
- Jakie jogurty kupujemy najczęściej?
- Dlaczego jogurt o smaku truskawkowym nawet nie stał obok truskawek?
- Czy warto jeść supertanią i superzapychającą soję?
Lekarze od lat alarmują - to, co jemy, decyduje nie tylko o naszej sylwetce, ale i o długości życia. Zainwestuj w zdrowie. Wrzuć nasz poradnik do koszyka z zakupami! Dzięki niemu dowiesz się, co naprawdę jesz!