Zamień chemię na jedzenie

Julita Bator
6.3 /10
Ocena 6.3 na 10 możliwych
Na podstawie 12 ocen kanapowiczów
Zamień chemię na jedzenie
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
6.3 /10
Ocena 6.3 na 10 możliwych
Na podstawie 12 ocen kanapowiczów

Opis

Pierwsza książka o tym, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku! Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD. Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na "polepszacze" i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez "chemii". Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa. W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.
Data wydania: 2013-08-28
ISBN: 978-83-240-2045-4, 9788324020454
Wydawnictwo: Znak
Stron: 286

Autor

Julita Bator Julita Bator Z wykształcenia germanistka (UJ). Zdecydowała się z całą rodziną na eksperyment żywieniowy i zrezygnowała z kupowania szkodliwie przetworzonej żywności. Pozbawiła potrawy dodatków chemicznych, a swoją rodzinę − przy tej okazji − wielu chorób i stres...

Pozostałe książki:

Zamień chemię na jedzenie Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy Przepis na zdrowie Młodziej, piękniej, zdrowiej. Sprawdzone sposoby, jak dbać o urodę Święta bez chemii. Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie i inne święta. Zamień chemię na energię. Zdrowie i siła na wynos
Wszystkie książki Julita Bator

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Racjonalne odżywianie inwestycją zdrowotną

16.03.2021

Przy środzie rzecz o zdrowym odżywianiu, czyli zanim sięgniesz po margarynę, jogurt truskawkowy lub zupkę w proszku... Zastanów się, czy warto niszczyć swoje zdrowie produktami, które tylko na chwilę sprawiają przyjemność.... Co sprawia, że po nie sięgasz? Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku. Julita Bator na kartach poradni... Recenzja książki Zamień chemię na jedzenie

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@ladymakbet33
2021-02-25
7 /10
Przeczytane
@polokokta
2019-11-18
7 /10
Przeczytane

Bardzo dobra pozycja dla wszystkich tych, którzy właśnie zorientowali się, że produkty które oferują nam w sklepach nie zawsze można nazwać jedzeniem, a nie wiedzą od czego zacząć zmiany nawyków aby znów poczuć prawdziwy smak potraw. Jak wspomina autorka nie można zrobić tego od razu, ale przy silnej woli, krok po kroku z pewnością się uda. Nawet jeżeli nie zmieni się wszystkich złych nawyków to chociaż ograniczy się szkody.
Poradnik pozwoli skrócić czas zmian, który początkującej osobie "zostawionej samej sobie" spokojnie zająłby dwa-trzy lata. Sama przeszłam taką drogę. Osobiście książkę tę przeczytałam jak pamiętnik przypominając sobie swoje zmagania ze zmianą nawyków moich i rodziny (to drugie wymagało podwójnej pracy). Dzisiaj będąc "świadomym konsumentem" wiem jak dużo pracy jeszcze mnie czeka aby uzyskać zamierzony efekt. Teraz korzystanie z mleka od prawdziwej krowy, pieczenie chleba i bułek, a nawet robienie większości wędlin jest w naszym domu czymś oczywistym. Wszystko jednak trzeba wprowadzać stopniowo. Dlatego aby oszczędzić cenny czas polecam korzystanie z przetartych już ścieżek i wprowadzanie w życie rad zawartych w książce.

| link |
JU
@Justyna_6
2019-03-09
4 /10
Przeczytane

Nic nowego się z tej książki nie dowiedziałam. Pozycja napisana chyba dla zupełnych laików, którzy nigdy nie czytają etykiet i nie mają w ogóle pojęcia o tym co jedzą. Raczej przeznaczona dla zupełnie początkujących w dziedzinie żywienia, czy robienia zakupów. Nie polecam.

| link |
@bookshelf
2022-11-11
5 /10
Przeczytane
KR
@krukat2
2022-06-24
7 /10
Przeczytane
AN
@Ania04
2021-12-30
6 /10
Przeczytane
@MLB
2021-06-22
6 /10
Przeczytane
@margota13
2020-11-24
8 /10
Przeczytane Kulinaria Posiadam
@Evita
2020-05-18
7 /10
Przeczytane Posiadam
@BagatElka
2019-11-13
8 /10
Przeczytane ZZZ....oddane
@Lubczyk
2019-11-13
7 /10
Przeczytane (Z) 2015 (K) KRESY - zbieram dla Polaków ze Wschodu (V) refrettari UPO (T) poradniki UPO (T) Kulinaria
SY
@Sylwia
2019-03-26
3 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka Zamień chemię na jedzenie. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl