Kuchnia Grecji Północnej w recepturach i opowieściach.
Druga książka serii Bałkańskie Zapiski Kuchenne - Kuchnia Grecji Północnej w recepturach i opowieściach dotyczy, zgodnie z tytułem, kuchni Macedonii Egejskiej, Zachodniej Tracji i Południowego Epiru. Kuchnia regionu, będąc częścią ogólno pojętej kultury, łączy w sobie zwyczaje kulinarne nie tylko rdzennych Greków, ale również przesiedleńców z Azji Mniejszej, Turków, Wołochów, wędrownych Karakaczanów, Żydów i Południowych Słowian. Większość przepisów w książce zawiera mięso lub ryby, nie brak jednak receptur na tradycyjne sałatki, przystawki warzywne i specjały serowe, a także na wyborne słodkości. Przepisom towarzyszą praktyczne wskazówki dotyczące technik kulinarnych oraz produktów pod względem ich dostępności w Polsce. Książka obfituje w komentarze historyczne, wzmianki etnograficzne oraz opowieści o losach zwykłych Greków.
Druga książka serii Bałkańskie Zapiski Kuchenne - Kuchnia Grecji Północnej w recepturach i opowieściach dotyczy, zgodnie z tytułem, kuchni Macedonii Egejskiej, Zachodniej Tracji i Południowego Epiru. Kuchnia regionu, będąc częścią ogólno pojętej kultury, łączy w sobie zwyczaje kulinarne nie tylko rdzennych Greków, ale również przesiedleńców z Azji Mniejszej, Turków, Wołochów, wędrownych Karakaczanów, Żydów i Południowych Słowian. Większość przepisów w książce zawiera mięso lub ryby, nie brak jednak receptur na tradycyjne sałatki, przystawki warzywne i specjały serowe, a także na wyborne słodkości. Przepisom towarzyszą praktyczne wskazówki dotyczące technik kulinarnych oraz produktów pod względem ich dostępności w Polsce. Książka obfituje w komentarze historyczne, wzmianki etnograficzne oraz opowieści o losach zwykłych Greków.