Kasze zostały w ostatnich latach nobilitowane ze skromnej pozycji "chłopskiego jadła" do niezbędnego składnika jadłospisu współczesnego człowieka. Z kasz gotujemy nie tylko krupniki, ale bardzo smaczn...
Pierogi! Wizytówka domu, kraju, bo nigdzie nie ma tak pysznych i różnorodnych. Tanie i wyrafinowane w smaku. Wyjątkowe jak wspomnienia z dzieciństwa. Autorka podaje przepisy na pierogi gotowane, piecz...
Przewodnik kulinarny po potrawach z warzyw, popularnych w naszej kuchni. Co można zrobić z buraków, brukselki, cebuli, dyni, fasoli, grochu, kalafiora, kapusty, marchwi, ogórków, papryki czy zielonych...
Domowe słodkości dla zapracowanych. Nawet jeśli masz na koncie kilka zakalców, przekonasz się, że można piec z gwarancją sukcesu i niemal błyskawicznie – korzystając np. z gotowych biszkoptowych spodó...
Przepisy na ulubione i najpopularniejsze ciasta. Znajdziemy tu szarlotkę, sernik wiedeński i na zimno, pieczone jabłka i płonące naleśniki, wuzetkę, keks i różne tarty. Receptury podane są w wielu war...
Słodkie i pikantne pyszności w 120 wariantach! Francuskie faworki i kółeczka piwno-serowe, pączki z różą i... z kiełbasą! Wśród przysmaków smażonych na głębokim tłuszczu znalazły się propozycje polski...
Croissanty, przepyszne vol-au-vent, czyli delikatne babeczki w kształcie gniazdka, wypełnione grzybowym nadzieniem, włoska pizza na wiele sposobów, słynny przysmak Francuzów quiche – kruche ciasto pok...
Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: * przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... * skosztować kotletów schabowych w m...
Karp smażony w chrupiącej panierce, pierogi z grzybami, barszcz i strucla z makiem to z niewielkimi zmianami tradycyjne dania wigilijnej kolacji. W ten jeden wieczór nikt nie stara się olśnić gości no...
Przedstawiamy bogaty zbiór przepisów na różnorodne potrawy przyrządzone z kapusty, która przez wieki obecności na naszych stołach zasłużyła na miano "królowej warzyw". Rośnie w całej strefie klimatu...
Kasze uważane były za prymitywną strawę ludzi ubogich. Prawie nieznane w krajach zachodniej Europy, u nas zajęły pozycję tylko dodatku do dań mięsnych. Prawdziwe zalety kasz odkryto dopiero w drugie...
Książka zawiera blisko 300 przepisów pochodzących głównie z francuskiej tzw. kuchni domowej. Charakteryzuje się ona umiejętnym użyc iem aromatycznych przypraw, głównie świeżych ziół, a także wina, ser...
Smacznie, pożywnie, ciekawie, a przy tym tanio. Od zup do deserów. Wyborne przepisy dla tych, którzy nie chcą albo nie mogą wydawać dużo pieniędzy na jedzenie. Jak zrobić obiad na trzy dni z podobnych...
Kuchnia włoska zrobiła w ostatnim czasie w Polsce błyskawiczną karierę. Smakuje nam zarówno popularna pizza jak i wytworne carpaccio z wołowiny albo wędzonego łososia, lub delikatne tiramisu. Alina St...
Tym razem prezentujemy Państwu kilkadziesiąt przepisów kulinarnych, których podstawą są warzywa tak bardzo powszechne, iż nie zawsze dostrzegamy ich walory odżywcze i smakowe. Marchewka, burak, kapust...
Nalewki mają niepowtarzalny smak, wygląd i zapach, a przede wszystkim dobroczynne działanie na zdrowie. Znajdujące się w owocach i innych częściach roślin substancje biologicznie czynne pomagają w prz...
Umiejętne używanie przypraw czyni z kucharza mistrza! Nie można precyzyjnie wyliczyć, ile to jest duża lub mała szczypta, trzeba mieć intuicję, aby dodać dokładnie tyle, ile potrzeba. Niemniej, zawsze...
Poardnik zawiera dziesiątki przepisów na ciasta z jabłkami i z serem, od placków po torty. Wiele cennych informacji o pieczeniu ciast: jak dobierać składniki, w jakich proporcjach je łączyć, w jakiej ...
140 przepisów &ndash nie tylko kuchni wegetariańskiej! Kuchnia zgodna z duchem czasu!Jak gotować groch i fasolę? Do czego wykorzystać wywar z soczewicy? Które odmiany soi są najsmaczniejsze? Dlaczego ...
"Torty czynią wykonawcę mistrzem sztuki kulinarnej. Autorka przedstawia 80 przepisów na efektowne, ale proste w wykonaniu torty i zapewnia, że zawsze się udają. Tłuste i kaloryczne kremy maślane można...
"Autorki zebrały najlepsze przepisy na popularne ciasta i opisały je tak, że każdy z sukcesem może je przygotować. Od popularnych ""drożdżówek"", serników i makowców, przez faworki, pączki, ciasta fra...
Od kotlecików chińskich do tortilli po polsku – 120 oryginalnych dań! Masz ochotę na kulinarną wycieczkę do Indii, nad Morze Śródziemne lub do Francji? To bardzo proste! Wystarczy mieć w domu ziemniak...
W polskiej tradycji zupa jest niezbędnym składnikiem obiadu, a nawet, jeśli jest odpowiednio skomponowana i pożywna, zastępuje cały obiad. Jaką zupę można uznać za pierwszą wśród polskich? Zdania...
Zbiór życzeń i powinszowań na wiele sytuacji życiowych. Obok słów dla ukochanej osoby znajdziemy też życzenia z okazji imienin, urodzin, Dnia Matki i Ojca, Babci i Dziadka, z okazji ślubu, narodzin dz...