„ Zawsze działałam zdecydowanie i konkretnie, bez wahania, a moje życie było totalnie nieszablonowe.” (str.8)
Jako, że oglądam „ Kuchenne rewolucje” byłam ciekawa jaką osobowością była Pani Magda. Dużo dowiedziałam się o jej życiu z jej autobiografii. Była dzieckiem miłości. Jej mama chorowała na gruźlicę „ Ryzykowała życie – żeby podarować życie mnie.” (str. 15) Duży wpływ na kształtowanie jej osobowości mieli dziadkowie, którzy ją wychowywali w pierwszych latach życia. W domu dziadków czuła się jak w raju, otoczona miłością. Dziadek był jej przewodnikiem po ogrodzie i lesie, i stąd wyniosła miłość do zapachów i barw.
Jej rodzice dużo podróżowali zabierając za sobą dzieci. Najpierw była Bułgaria. Dużą rolę w jej rozwoju poznawczym odegrała opiekunka. Dzięki niej poznała jak różnorodna i obfita jest kuchnia bułgarska. Po bułgarskiej sielance trudno było rodzinie przystosować się do peerelowskiej rzeczywistości. W Warszawie rozpoczęła swoją szkolną edukację. Kolejnym etapem jej podróży była Kuba. Hawana ją oczarowała. Tutaj poznała nowe owoce i kwiaty, ich smak i zapach. Tu zaczęło kształtować się jej pojęcie kobiecości i to zarówno pod względem fizycznym, umysłowym i emocjonalnym.
Kolejnym miejscem na mapie jej życia była Hiszpania, w której zatrzymała się na dłużej. Tu przeżyła wiele cudownych chwil, poznała miłość swojego życia i zarobiła pierwsze pieniądze malując i gotując. Chciała zostać malarką. Studiowała w Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych. Jej pierwsza wystawa okazała się sukcesem, a kolejne wernisaże utwierdziły ją w przekonaniu, że powinna poświęcić się malarstwu.
Jej dzieciństwo i młodość ukształtowali dziadkowie i rodzice. Dzięki ich profesji poznała zagraniczne kraje, w których mieszkała w luksusie. Zawsze otrzymywała to co najlepsze. Jej szczególną cechą było znikanie zarówno w młodości jak i dorosłym życiu.
„ Zawsze umiałam znaleźć pretekst, żeby być w innym miejscu niż wszyscy i kierować swoim życiem samodzielnie.” (str. 94)
Od dziecka lubiła przebywać w towarzystwie płci przeciwnej. Od najmłodszych lat adorowana miała wiele przyjaciół a nie przyjaciółek. Zawsze otaczali ją mężczyźni i w ich gronie czuła się najlepiej. Opisuje swoje liczne związki i romanse, a było tego sporo. Jeden się kończył a drugi szybko zaczynał. Wiele związków było toksycznych. Partnerzy po zadeklarowaniu miłości okazywali się zazdrości, lub czyhali na jej pieniądze.
Mieszkając w Madrycie rozkręciła biznes cateringowy. Na jej talencie kulinarnym szybko poznały się wyższe sfery. Powoli jej kariera gastronomiczna nabierała rozpędu. Nie obyło się oczywiście bez wpadek, lecz jej menu z reguły było chwalone. Zaczęła zdobywać sławę, lecz okupione to było dużym wysiłkiem i doprowadzało ją na skraj załamania nerwowego. Z czasem gotowanie stało się dla niej przyjemnością i zaczęło ją bawić.
„ Pozwalałam sobie na eksperymenty, niespodzianki, a nawet kulinarne szaleństwa. Gotowałam kolorowo, aromatycznie, z rozmachem.” (str. 254)
Przygotowywała przyjęcia nawet dla dworu królewskiego. Dzięki mężowi poznała wiele ustosunkowanych osób z towarzystwa, a gotując dla nich zyskiwała coraz większy rozgłos. Prowadziła zajęcia autorskie w Królewskiej Akademii Gastronomicznej.
Kolejnym etapem jej życia jest Warszawa i poznanie braci Gesslerów. Z nimi wiążą się zarówno ciekawe i przykre historie. Jako że pani Magda była zawsze osobą zaradną i pomysłową wkrótce rozwija się sieć jej restauracji. Była wymagającą szefową, nieco apodyktyczną, ale uczciwą i sprawiedliwą. Dbała o dobre i urozmaicone jedzenie, jak i o sposób jego serwowania, a także wystrój prowadzonych przez siebie lokali. Całe życie uczyła się na błędach i potrafiła z nich wyciągać wnioski.
W swojej autobiografii jest szczera. Odkrywa swoje wady i zalety, to co ją w życiu spotkało i dobrego i złego. Nade wszystko chciała być kochaną, docenianą w związkach partnerskich.
„ Żeby żyć, muszę mieć dla kogo, muszę czuć się potrzebna i kochana.” (str.319)