Na rynku wydawniczym jest mnóstwo poradników dobrego żywienia, książek kucharskich, przepisów na każdy dzień itd. Nie każda jednak z tych publikacji zaspokaja potrzeby czytelnika, z tego względu, że często brakuje w niej istotnych elementów. Oczywiście, są książki wypełnione tylko i wyłącznie przepisami, co w zupełności wielu wystarcza, ale są i tacy, którzy poszukują w takich poradnikach innych, przydatnych informacji na temat uprawy, wykorzystania cz nawet historii danego warzywa czy owocu. Taka jest właśnie ta publikacja.
Zanim przejdziemy do ogromnej liczby przepisów na przygotowanie tradycyjnych i oryginalnych potraw z pomidorów (zupy, sałatki, potrawki, pizze) zaprezentowanych krok po kroku na barwnych fotografiach, przeczymy „Opowieść o pomidorze”. Cenne informacje dotyczą przede wszystkim historii nazwy oraz początków uprawy. Jest to wyjątkowa podróż do początków, znanego przecież wszystkim warzywa, ale jak się okazuje dla wielu tylko z nazwy i słyszenia. Nie każdy wie, że pierwsze pomidory sprowadzone do Europy były małe i żółte a nazywano je uroczą nazwą – jabłkami peruwiańskimi albo złotymi jabłkami. Ciekawostką jest także to, iż pomidor uznawany był za afrodyzjaki, podejrzewano, ze jest roślina silnie trojąca (od łac. Lycopersicon esculentum – jadalna wilcza brzoskwinia), a inne właściwości przypisywano im w medycynie - leczono nimi zmiany skórne i ropiejące oczy. Jako potrawa, na stół trafiły najwcześniej w Hiszpanii i we Włoszech, w miejscach gdzie najłatwiej się je oprawiało, ze względu na sprzyjające warunki atmosferyczne. Pierwszy przepis natomiast z tym warzywem został napisany w roku 1692 w Europie.
Kolejne kartki poradnika zwracają uwagę na współczesne pomidory, ich wartościach odżywczye, uprawie, szkodniki i choroby. Cenne wskazówki dotyczą kwestii zakupu pomidorów i ich odmian (np. zielone, śliwkowe, gruszkowe, sałatkowe). Dowiemy się także jak wykorzystać kuchenne przyrządy do przygotowywania potraw z udziałem tego warzywa, a także w jaki sposób przygotowywać pomidory do spożycia (obieranie, opalanie, siekanie, krojenie). Autorka proponuje m.in. wycinanie z nich artystycznych figur – różyczek, słoneczek, wachlarzyków czy lilii. Kolejno zapoznamy się z wekowaniem, suszeniem, czy robieniem domowego keczupu z dokładnym pokazaniem czynności krok po kroku. Bardzo ważne informacje przynosi rozdział zatytułowany „Towarzystwo dla pomidorów”, gdzie omówione są zioła i przyprawy uzupełniające i wzmacniające smak potraw z pomidorów. „Przewodnik po odmianach pomidorów”, kończy dość obszerną i bogatą w informacje część wstępną książki. Dalej są już przepisy. Cała gama wyszukanych potraw, a każda opatrzona barwnym zdjęciem i przedstawionym w punktach instruktażem przegotowania. Przepisy podzielone są na takie część, jak: zupy i zakąski, sałatki i przystawki, mięsa i drób, ryby i owoce morza, wegetariańskie dania główne, napoje, salsy i pieczywo. Na końcu znajduje się przejrzysty indeks, co z pewnością ułatwi poruszanie się po książce i odszukanie interesującej strony. I jeszcze ważna informacja, każda z części książki kończy się jednostronicowym tekstem na temat pomidora.
Także serdecznie polecam, bo warto sięgnąć do tej wyjątkowej publikacji. Dla zaprawionych kucharek i kucharzy jak i dla laików w dziadzienie gotowania książka ta będzie dużą pomocą i radością w każdej kuchni. No i dodać należy, że wydanie (okładka ze skrzydełkami, masa zdjęć i błyszczący papier) za rozsądną cenę są miłym dodatkiem do cennej zawartości