Kompletny przewodnik dla miłośnika gotowania ułatwiający wybór, wykorzystanie i przygotowanie pomidorów w celu przyrządzenia pysznych potraw. Zawiera szczegółowe opisy ponad 40 różnych odmian pomidorów z poradami dotyczącymi uprawy i przechowywania. Najważniejszy poradnik dotyczący uprawy, wykorzystania i przyrządzania jednego z najpopularniejszych warzyw na świecie Rozdział wstępny zawiera wszystko, co gorliwy kucharz kiedykolwiek potrzebowałby wiedzieć, włączając podstawowe techniki przygotowania pomidorów, jak również wskazówki, jak je kupować, przechowywać i przetwarzać. Apetyczny wybór przepisów z całego świata uwzględnia przystawki, sałatki, pieczywo i dania główne, takie jak wolno zapiekane pomidory; ketchup przyrządzony domowym sposobem; lodowa zupa pomidorowa, chrupiąca turecka (w oryginale jest grecka, ale w tekście sałatka z fetą jest turecka, proszę wybrać, co lepiej pasuje) sałatka pomidorowa z fetą; soczyste nadziewane pomidory i pikantne salsy chilli. Ponad 180 fantastycznych przepisów na zupy, sałatki, potrawki, pizze, salsy, sosy i różne przysmaki, zaprezentowanych krok po kroku na więcej niż 850 znakomitych fotografiach.