Podano do stołu recenzja

Mity na temat żywienia

Autor: @almos ·2 minuty
2024-12-28
4 komentarze
28 Polubień
Profesor King's College w Londynie napisał książkę o fałszywych poglądach czy mitach na temat jedzenia i diet. Owe mity są ogromnie popularne z trzech przyczyn: źle sprofilowanych, metodologicznie błędnych badań naukowych; nieprawidłowej interpretacji wyników tychże badań; wreszcie najważniejsza przyczyna: lobbystyczne działania przemysłu spożywczego. Czołowe firmy spożywcze wydają setki milionów dolarów na granty, programy badań, polityczne lobbowanie. Naukowcom pracującym w tej dziedzinie bardzo trudno uwolnić się od ich wpływu.

W dalszej części książki autor, opierając się na solidnych badaniach i metaanalizach, bezlitośnie rozbija w proch różne mity żywieniowe, które wbijano nam do głowy przez dziesięciolecia. Przedstawię jedynie te dla mnie ważne, zainteresowanych odsyłam do lektury.

Chyba najważniejszy mit: „nie ma jednego właściwego sposobu jedzenia, który byłby odpowiedni dla wszystkich, bez względu na to, co mówią ci wspaniali guru z Instagrama i wytyczne władz.” Wynika to z banalnej konstatacji, że jesteśmy bardzo różni: „Wszyscy mamy własne upodobania i preferencje, jeśli chodzi o jedzenie, więc intuicja podpowiada, że nasz osobisty metabolizm i reakcje na spożywane przez nas pokarmy również powinny być odmienne.”

Inny mit: śniadanie jest najważniejszym posiłkiem: „wiele badań dostarczyło dowodów na to, że pomijanie śniadania może być strategią przydatną w redukcji masy ciała.” Notabene, ostatnio miałem poranek bez śniadania, pierwszy od bardzo dawna i jakoś przeżyłem...

Następny mit: picie kawy jest szkodliwe dla zdrowia: „umiarkowane ilości kawy (trzy i pół filiżanki dziennie) w rzeczywistości zmniejszały ryzyko chorób serca, a nawet duże spożycie tego napoju nie wiązało się z podwyższonym ryzykiem ich wystąpienia”.

Inny mit: picie alkoholu jest zawsze szkodliwe: „Liczne badania obserwacyjne prowadzone od późnych lat siedemdziesiątych XX wieku konsekwentnie wskazywały, że lekkie lub umiarkowane picie (jeden do dwóch drinków dziennie) wiąże się ze zmniejszeniem liczby zgonów z powodu chorób serca w porównaniu z pełną abstynencją”. Zwłaszcza picie umiarkowanej ilości czerwonego wina: „jest prawdopodobnie dobre dla drobnoustrojów jelitowych i może być istotnym czynnikiem wyjaśniającym jego korzystny wpływ na zdrowie.”

Jest tego dużo więcej, powtarzam: zainteresowanych zachęcam do lektury.

Obala Spector sporo mitów, ale nowych zaleceń przedstawia mało, bo wyniki naukowe są niejednoznaczne i wymagają licznych badań uzupełniających. No cóż, jest jedno mocne zalecenie: unikać produktów wysoko przetworzonych (zawierających co najmniej 10 składników, w tym wiele chemii) oraz fast foodu. Problem jest poważny, bo: „Obecnie około 40 procent Amerykanów każdego dnia je fast foody, przy czym jedna piąta posiłków jest spożywana w samochodzie, zaś w Wielkiej Brytanii ponad połowa kupowanej żywności jest klasyfikowana jako wysoko przetworzona.” Na szczęście u nas nie jest jeszcze tak źle, jeszcze...

Po lekturze książki Spectora widzę, że nie ma sensu wierzyć wciąż pojawiającym się nowym rewelacjom różnych guru od żywienia twierdzących, że odkryli dietę-cud, czy nagłówkom w prasie głoszącym szkodliwość lub dobroczynny wpływ pewnych produktów. Zdać się trzeba raczej na zdrowy rozsądek.

Ważna, potrzebna książka.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2024-12-16
× 28 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Podano do stołu
Podano do stołu
Tim Spector
8/10

Czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem dnia? Czy liczenie kalorii ma sens? Czy istnieją dowody na to, że kawa jest dla nas szkodliwa? Dzięki swoim pionierskim badaniom profesor ...

Komentarze
@Vernau
@Vernau · około 2 miesiące temu
Bardzo dobra recenzja 😊 Tutaj polemika w sprawie alkoholu. Z tego, co czytam w książkach naukowych, to udowodniono, że alkohol jest kancerogenny (powoduje raka) - to już jest uznany pogląd i mówią o tym onkolodzy. Ostatnio słuchałam na youtubie rozmowy prof. Stachowskiej (ma swój kanał na youtubie) z prof anestezjologii (prof. Sołek-Pastuszką) - Sekrety Anestezjologii, że ostatnie badania wskazują, że alkohol jest też toksyczny, więc ten kieliszek wina na dzień nie jest polecany. Nie wiem, kiedy autor pisał tę książkę, ale tak pokazują najnowsze badania naukowe. Taka mała polemika 😊
× 5
@almos
@almos · około 2 miesiące temu
Dzięki:)
Książka została wydana w 2021 r., całkiem być może, że pojawiły się już nowe badania zmieniające poprzednie poglądy.
× 4
@Carmel-by-the-Sea
@Carmel-by-the-Sea · około 2 miesiące temu
Z moich lektur też akurat wynika, że dobroczynne czerwone wino ma sens, gdy wypija się go z ... 2 litry dziennie (przy założeniu najlepszych winogron z maksymalną dawką flawonoidów w skórce).

Książka ciekawa i dobrze zreferowana. Też popieram unikanie 'wysoko przetworzonych' tworów 'jedzenio-podobnych'. :)
× 2
@Rudolfina
@Rudolfina · około 2 miesiące temu
Ale chyba, to, że nie ma jednego właściwego sposobu odżywiania to nie mit, tylko prawda? Bo jeśli jest, to jaki?
× 5
@Airain
@Airain · około 2 miesiące temu
Rozumiem, że mitem jest, ze wszyscy jesteśmy tacy sami. Trochę niezręcznie sformułowane. I już wielu dietetyków o tym mówi - jeden na danej diecie schudnie, a drugi nic.



× 2
@Rudolfina
@Rudolfina · około 2 miesiące temu
A podobno wszyscy mamy takie same żołądki 😉
× 2
@Renax
@Renax · około 2 miesiące temu
O, książka, która i mi by się przydała. Poza problemami z żywieniem dziecka, ja mam problem odwrotny. Bo jeść lubię, ale ostatnio mi jedzenie nie sluży. Właśnie to wysoko przetworzone. Rok temu byłam na diecie i właśnie potrawy o wysokim indeksie glikemicznym wyeliminowałam. Teraz wracam do majonezu i jest znów niezdrowo.
Poza tym, jak Ty, lubię śniadania. I gotowane co dwie godziny.
× 3
@jatymyoni
@jatymyoni · około 2 miesiące temu
Ina recenzja. Oprócz wysoko przetworzonej żywności, którą unikam, jadam wszystko i z rzadka alkohol. Śniadanie to podstawa i bez niego nie ruszę się z domu.
× 2
Podano do stołu
Podano do stołu
Tim Spector
8/10
Czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem dnia? Czy liczenie kalorii ma sens? Czy istnieją dowody na to, że kawa jest dla nas szkodliwa? Dzięki swoim pionierskim badaniom profesor ...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Pozostałe recenzje @almos

Rewolwer Maigreta
Maigret alkoholikiem?

Ta czterdziesta książka w serii z Maigretem wydana została w 1952 r. Rzecz cała zaczyna się dosyć ciekawie. Oto pewien młody człowiek odwiedza komisarza w domu, ale go n...

Recenzja książki Rewolwer Maigreta
Moje smoki na dobre i złe
Sporo powtórzeń

Niedawno zmarły Jerzy Stuhr pisał sporo książek, ta autobiografia została wydana z okazji okrągłego jubileuszu jego 70-lecia. Ponieważ bardzo lubię tego aktora, a jego r...

Recenzja książki Moje smoki na dobre i złe

Nowe recenzje

Królowa Serca i Cienia
Kto włada w Podziemiach?
@olilovesbooks2:

*współpraca reklamowa z Wydawnictwem Novae Res* Ta książka chodziła za mną już od dawna. Powieść ze świata fantasy, kt...

Recenzja książki Królowa Serca i Cienia
Bez pożegnania
Bez pożegnania
@Malwi:

Gdy sięgnęłam po „Bez pożegnania” Barbary Rybałtowskiej, poczułam, że oto rozpoczynam podróż – nie tylko w głąb histori...

Recenzja książki Bez pożegnania
Samotnie przeciwko ciemności. Zniweczenie triumfu lodu
Tik-tak, tik-tak
@Chassefierre:

,,Samotnie przeciwko ciemności'' jest chyba najtrudniejszą i zarazem najładniejszą książką z całej serii, choć to ostat...

Recenzja książki Samotnie przeciwko ciemności. Zniweczenie triumfu lodu
© 2007 - 2025 nakanapie.pl