Korea od kuchni recenzja

Korea na talerzu

Autor: @mag-tur ·2 minuty
2 dni temu
Skomentuj
13 Polubień
W obecnych czasach mamy ogrom możliwości aby kosztować smaki z różnych stron świata. Sprawiły to częstsze podróże. Co rusz, nawet w małych miastach otwierają się restauracje, które oferują smakoszom kuchnie do których „tubylcy” tęsknią. Rozsmakowali się w nich na wakacjach, u znajomych, którzy są bardziej biegli w sztuce kulinarnej lub są to obcokrajowcy, którzy zadomowili się nad Wisłą i tęsknią za swoimi rodzimymi potrawami.
No i najważniejsze – produkty! To dzięki ich coraz lepszej dostępności jesteśmy w stanie przygotować coś innego niż bigos.

Kuchnia azjatycka już od prawie trzydziestu lat mami mnie swoimi smakami i zapachami. Przyznam szczerze, że nie jestem biegła na tym polu, mimo że internet aż „kipi” od przepisów. Ja jednak jestem tradycjonalistką i wolę książkę, która mi się „nie wygasi” i w każdym momencie jestem w stanie spojrzeć w przepis. Dlatego idealnym dla mnie rozwiązaniem jest najnowsza pozycja Wydawnictwa RM „Korea od kuchni”. W owej pozycji na wstępie przyszły kuchmistrz zaznajamia się z koreańską kulturą jedzenia, ze zwrotami związanymi z pożywieniem oraz dlaczego są one tak ważne w życiu każdego koreańczyka a także o fundamentalnych kolorach. Znajdziemy także objaśnienie budowy koreańskiego menu a także podstawowych składników używanych w owej kuchni. Kursant zostanie poprowadzony poprzez robienie kiszonek, klusek, zup, dań głównych dodatków i deserów.
Zdjęcia przyprawiają o burczenie w brzuchu a mnogość składników potrzebnych do przygotowania fajnego dania osobiście przyprawia mnie o ból głowy. Uwielbiam dania jednogarnkowe ale najchętniej wykonuje takie, które są czteroskładnikowe.
Wiem czego na pewno nie zrobię – zupy na kaca - „Gamjatang”. Natomiast smacznym i prostym deserem są lody. Wymagają użycia dwóch składników i nieco cierpliwości. Moim ulubioym działem pozostanie jednak – „Dodatki” a w nim sałatka z rzodkwi i sałatka z cukini.

Po przeczytaniu wszystkich przepisów i próbie odtworzenia kilku, muszę przyznać, że ów przepiśnik jest dobrze skonstruowany. Czytelna część ze składnikami oraz opis przyrządzania danej potrawy nie odstręczą. Ci którzy nie posiadają doświadczenia w gotowaniu również nie powinni mieć problemów z przyrządzaniem potraw znajdujących się w tej książce. Powiem więcej, może ona być zachętą do rozpoczęcia „przygody z garami”. Bo o to chodzi, aby to co robimy sprawiało nam radość i było zabawą a nie przymusem.




Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2025-04-15
× 13 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Korea od kuchni
Korea od kuchni
Anita Raszka
9/10

Wprowadź smaki Korei do swojej kuchni. Nie czuj się obco w koreańskiej restauracji. Czytaj, gotuj i ciesz się smakiem kimchi, ciastek ryżowych, zup i dań głównych, banchanów oraz deserów. Poznaj kore...

Komentarze
Korea od kuchni
Korea od kuchni
Anita Raszka
9/10
Wprowadź smaki Korei do swojej kuchni. Nie czuj się obco w koreańskiej restauracji. Czytaj, gotuj i ciesz się smakiem kimchi, ciastek ryżowych, zup i dań głównych, banchanów oraz deserów. Poznaj kore...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

„Korea od kuchni” to niezbyt obszerna, ale bardzo estetycznie wydana książka kucharska, która zawiera sporo ciekawych informacji o koreańskiej kulturze jedzenia i kuchni. Ma nieco ponad 100 stron, al...

@angell15 @angell15

Przez żołądek do serca, jak mówi jedno z naszych przysłów. Aby może nie od razu pokochać koreańską kuchnie, ale mieć na jej smaki zdecydowanie szersze spojrzenie warto wyruszyć w podroż do, jakiej z...

@milena9 @milena9

Pozostałe recenzje @mag-tur

Błędne łąki
Irr Wiese

W roku ubiegłym miałam przyjemność zaznajomić się z pierwszą książką autora „Obserwatorium”, której fabuła niezmiernie mi się spodobała, dlatego bez żadnych obiekcji z o...

Recenzja książki Błędne łąki
Dom pod Kasztanem
Wschodnia Galicja

We wtorek swoja premierę miała najnowsza powieść Natalii Przeździk „Dom pod kasztanem”. Jej bohaterką jest Zuza, studentka polonistyki UJ. Poznajemy ją w momencie końcow...

Recenzja książki Dom pod Kasztanem

Nowe recenzje

Schron przeciwczasowy
Między pamięcią a zapomnieniem ...
@bookoralina:

Parę ładnych lat temu miałam okazję odwiedzić wyjątkowe muzeum w Opolu — Kamienicę Czynszową. Na każdym piętrze budynku...

Recenzja książki Schron przeciwczasowy
Przemiana
Jestem owadem
@soniagibbin:

Czytając dzieła autorów klasycznych (nie mylić z klasycystycznymi), trzeba wziąć pod uwagę dwie kwestie: Pierwsza z nic...

Recenzja książki Przemiana
O jeden urok za daleko
Nie igraj z magią
@Kantorek90:

„O jeden urok za daleko” to druga odsłona serii „Czarownice z Inverness” autorstwa Ludki Skrzydlewskiej. Chociaż miałam...

Recenzja książki O jeden urok za daleko
© 2007 - 2025 nakanapie.pl