Korea od kuchni

Anita Raszka
9 /10
Ocena 9 na 10 możliwych
Na podstawie 4 ocen kanapowiczów
Korea od kuchni
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
9 /10
Ocena 9 na 10 możliwych
Na podstawie 4 ocen kanapowiczów

Opis

Wprowadź smaki Korei do swojej kuchni. Nie czuj się obco w koreańskiej restauracji. Czytaj, gotuj i ciesz się smakiem kimchi, ciastek ryżowych, zup i dań głównych, banchanów oraz deserów. Poznaj koreańską kulturę jedzenia i serwowania posiłków.

Kuchnia koreańska? Powiesz: kimchi! Masz rację, ale chociaż kiszona na ostro kapusta jest – obok bap, czyli ryżu – sercem koreańskiego menu, to kuchnia tego narodu kusi wieloma innymi smakami, aromatami i kolorami.

To ostrość jaskrawoczerwonej pasty gochujang z koreańskiej papryczki chili, słodycz syropussal jocheong z brązowego ryżu, słony smak doenjang – pasty ze sfermentowanej soi i zalewy solnej. To kuchnia kontrastów, w której intensywne smaki łączą się harmonijnie z delikatnymi potrawami, takimi jak buliony z suszonych sardeli i glonów, czy też kremowe tofu.
Koreańska kuchnia oferuje dania idealne dla mięsożerców – zachwyci ich aromatyczna wołowina bulgogi lub smażony kurczak na ostro dak galbi. Jednak nie brakuje tu również przysmaków dla tych, którzy wolą kuchnię roślinną – królują w niej wszelkiego rodzaju kiszonki, ciastka ryżowe i warzywne banchany, które w połączeniu ze słodko-ostrymi sosami dają niespotykane nigdzie indziej smaki.

Ta książka prezentuje kilkadziesiąt przepisów na proste i popularne potrawy kuchni koreańskiej. Każdy jest opatrzony objaśnieniami i radami, na przykład jak pokroić wołowinę na cieniutkie plasterki na bulgogi, z czym najlepiej podawać daną potrawę. Znajdziesz tu także listę podstawowych przypraw i składników – większość z nich jest niedroga i łatwo dostępna w polskich supermarketach lub sklepach internetowych z kuchniami świata.

Data wydania: 2025
ISBN: 978-83-8151-963-2, 9788381519632
Wydawnictwo: RM
Stron: 112
dodana przez: kazal_ka

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Esencja Korei w pigułce

WYBÓR REDAKCJI
14.04.2025

„Korea od kuchni” to niezbyt obszerna, ale bardzo estetycznie wydana książka kucharska, która zawiera sporo ciekawych informacji o koreańskiej kulturze jedzenia i kuchni. Ma nieco ponad 100 stron, ale dzięki przemyślanej strukturze i kolorowym, apetycznym zdjęciom na całych stronach, zachęca zarówno do lektury, jak i do samodzielnych kulinarnych e... Recenzja książki Korea od kuchni

@angell15@angell15 × 3

Korea na talerzu

16.04.2025

W obecnych czasach mamy ogrom możliwości aby kosztować smaki z różnych stron świata. Sprawiły to częstsze podróże. Co rusz, nawet w małych miastach otwierają się restauracje, które oferują smakoszom kuchnie do których „tubylcy” tęsknią. Rozsmakowali się w nich na wakacjach, u znajomych, którzy są bardziej biegli w sztuce kulinarnej lub są to obcok... Recenzja książki Korea od kuchni

@mag-tur@mag-tur × 13

Korea od kuchni.

2.04.2025

Przez żołądek do serca, jak mówi jedno z naszych przysłów. Aby może nie od razu pokochać koreańską kuchnie, ale mieć na jej smaki zdecydowanie szersze spojrzenie warto wyruszyć w podroż do, jakiej zaprasza nas książka Korea od kuchni autorstwa Anity Raszki. Autorka w bardzo lekki, ciekawy sposób pokazuje czytelnikowi kolejne przepisy dość egzoty... Recenzja książki Korea od kuchni

@milena9@milena9 × 5

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Bookmaania
2025-03-31
9 /10
Przeczytane Przeczytane 2025 Współpraca Wydawnictwo RM

Dobrze, że udalo mi się zrobić zdjęcie dla Dalgony, bo znikła szybciej niż ją zrobiłam. 🤣 Wykonanie tego słodkiego deseru to granica 5 minut, więc naprawdę zniknęły w zastraszającym tempie.

Kiedy myślę o kuchni Korei od razu robię się głodna. Więc widząc książkę od wydawnictwa RM - Anity Reszka musiałam odkryć kolejne pyszności.
Moja półka z orientalnymi produktami musi zostać powiększona, inne trudniej dostępne produkty typu pasty będę musiała zamówić online.
Nie jest to jednak problem, ponieważ można śmiało dać polski zamiennik np. rzodkiewki. Większość można już bez problemu dostać w większych marketach.

Autorka we wstępie opowiada o kulturze koreańskiej i wyodrębnionych rodzajach potraw.
Jeśli macie też w planie wyjazd do Korei i odwiedzenie restauracji autorka opisuje jak to wszystko wygląda więc naprawdę przydatna ciekawostka!
Oprócz tego mamy tutaj przedstawione podstawowe składniki i przyprawy stosowane w kuchni koreańskiej. Więc jeśli nie mieliście jeszcze styczności z tą kulturą to także świetne wskazówki.

Przepisy przedstawione w prostej i czytelniej formie, w towarzystwie zdjęć, które od razu zachęcają do konsumpcji. 🤤

× 9 | link |
@angell15
2025-04-14
10 /10
@milena9
2025-04-02
10 /10
@mag-tur
2025-04-16
7 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka Korea od kuchni. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2025 nakanapie.pl