„Jedz by pokonać chorobę. 5 dróg od jedzenia do uzdrowienia, które zna nauka” to książka przepełniona dużą dawką konkretnej wiedzy na temat zdrowego jedzenia, które może przezwyciężyć wiele chorób. Autor William W. Li jest lekarzem chorób wewnętrznych, nieustannie prowadzi badania naukowe. Jest również autorem ponad 100 artykułów naukowych. Do swojej pracy podchodzi niezwykle rzetelnie i z pasją, o czym świadczy ta właśnie książka.
Nie od dziś wiadomo, że jesteśmy tym co jemy. Dieta wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd. Doktor Li postanowił stworzyć książkę, która będzie pewnego rodzaju poradnikiem i kompendium, wyjaśniającym jak dużą rolę w zachowaniu naszego zdrowia odgrywa jedzenie. Autor w dogłębny sposób przeanalizował pod względem molekularnych składników odżywczych wiele produktów i tym samym poznał ich działanie w zakresie zapobiegania chorobom i polepszania zdrowia. Wszystko zostało wyjaśnione w sposób dość szczegółowy więc jest tu sporo zagadnień biochemicznych i medycznych. Co za tym idzie czytanie tej książki wymaga większego skupienia niż czytanie książek czysto rozrywkowych.
Książka podzielona jest na 3 części, które składają się z kilku rozdziałów. Ja po każdej przeczytanej części sięgałam po książkę lżejszą, aby mój mózg mógł na spokojnie uporządkować przeczytane informacje i przyswoił je sobie. W pierwszej części autor dokładnie wyjaśnia naturalne mechanizmy obronne zachodzące w ludzkim organizmie. Część druga przedstawia dowody na to, że jedzenie jest lekarstwem. Ostatnia trzecia część to konkretne porady na temat wyjątkowych pokarmów, które przysłużą się naszemu zdrowiu. W tym celu autor stworzył model 5 x 5 x 5, który pomoże nam dobrać do każdej choroby ulubione pokarmy, które pomogą ją zwalczyć.
Osobiście jestem zaskoczona tym, że tak wiele łatwo dostępnych i popularnych produktów z naszych kuchni może przyczynić się do polepszenia naszego zdrowia, wydłużenia życia, czy też zwalczania różnych chorób, w tym nawet raka. Ważne jest to, że autor nie narzuca nam absurdalnych teorii żywieniowych, które cudownie nas ozdrowią. Doktor Li każdą swoją teorię popiera badaniami klinicznymi. Jasno stwierdza, że jedzenie nie zastąpi leczenia medycznego, ale w znacznym stopniu przyczynia się naszemu zdrowiu. Trzeba też pamiętać o zachowaniu zdrowego rozsądku i o tym, że każdy człowiek ma indywidualne potrzeby związane z żywieniem.
Książkę odebrałam za punkty w portalu Czytam Pierwszy.