Autorka bestsellerów: „Jeździec miedziany”, „Tatiana i Aleksander”, „Ogród letni”, stworzyła jedną z najsłynniejszych par powieściowych. Historia miłości Tatiany Mietanowej i amerykańskiego żołnierza Aleksandra Barringtona podbiła serca czytelników na całym świecie. Czas na ostatni – smakowity – rozdział tej opowieści! Oto prawdziwie epicka książka kucharska: opowiadając dzieciom dzieje swej miłości (i zdradzając nieznane dotąd sekrety), Tatiana wspomina posiłki jednoczące rodzinę w czasach wojny i pokoju, chwilach smutku i radości. Możemy posmakować tradycyjnej kuchni rosyjskiej i amerykańskiej. Obok przepisów na bliny i strogonowa znajdziemy tu rady, jak przyrządzić dobry stek czy curry z kurczaka. Zajrzyjmy do kuchni Tatiany... Jest już rok 1969. Ojca nie ma w domu, najstarszy syn przysyła listy z Wietnamu...