Popularna autorka poradników kulinarnych, Barbara Adamczewska, tym razem przygotowała coś bardzo specjalnego. "Posty polskie" to książka zawierająca szereg różnorodnych przepisów na postne potrawy, którymi zachwycić się może nawet najwybredniejszy smakosz. Zupy, dania z mąki, kasz i ryżu, potrawy z warzyw i ziemniaków, jaja, ryby - to główne tematy książki. Autorka wiele uwagi poświęciła także grzybom, które są dodawane do wielu różnych dań tradycyjnej postnej kuchni polskiej. Występują też jako dodatek nadający wielu potrawom smak, woń i charakter. Znaleźć tu można np. przepis na zupę postną z powideł, befsztyk z borowików czy wytworny pasztet z jaj. Amatorzy pierogów, naleśników i knedli zachwycą się sporą ilością przepisów na farsze do ich ulubionych potraw. W ciągu długiej historii polskiej kuchni postnej powstawały receptury potraw, które pojawiając się na polskich stołach, dają świadectwo pomysłowości i kultury kulinarnej. Wydaje się, że warto było te perełki ocalić od zapomnienia. Wiele z przepisów sprzed setek lat z różnych przyczyn nie nadaje się do zastosowania, więc trzeba przeprowadzić mały lifting, spróbować nieco je odchudzić, ująć im nieco tuczących dodatków, a potem przełożyć na współczesną technikę wykonania, zachowując w miarę możliwości smak, coś z ducha potraw, które także dziś powinny smakować. Warto pokazać, co było w tradycyjnej kuchni wspaniałego i co należy pamiętać. Historia kuchni, obecna w każdym przepisie, to przecież cząstka dziejów kraju i ludzi.