"Tempo i styl współczesnego świata wykrystalizowało nowe formy społecznego życia, małe gospodarstwa prowadzone przez jedną, żyjącą szybko i intensywnie osobę. Niestety, wiele rozwiązań dotyczących codziennego życia w ich przypadku nie znajduje zastosowania. Dotyczy to między innymi sfery kulinarnej: porad zebranych w licznych na rynku książkach kucharskich, jak i oferty sklepów. Poradniki prześcigają się w przepisach dla pełnych rodzin zasiadających przy wspólnym, suto zastawionym stole, co dla dzisiejszego singla stanowi wartość jedynie archiwalną. Single muszą znaleźć coś specjalnie dla siebie: przepisy na jedną, góra dwie osoby, małe porcje produktów w sklepach spożywczych, sprzęt kuchenny odpowiedni dla pojedynczego smakosza. Nie jest to proste, ponieważ często rzeczywistość materialna nie nadąża za życiem. Naprzeciw zabieganym singlom wyszła Barbara Adamczewska, pisząc specjalnie dla nich ""Kuchnię dla singli"". Autorka zdaje sobie sprawę, że singiel nie potrafi korzystać z książek kucharskich i z przepisu na wiele porcji obliczać proporcji na jedną osobę, nie wie jakie garnki, przybory, urządzenia elektryczne przydadzą mu się w jego jednoosobowym królestwie, co przyrządzić, żeby było smacznie, szybko i zdrowo (szczególnie jeśli chodzi o śniadania, których zawsze spóźniony singiel po prostu nie je). Dlatego podaje porcje obliczone na singla, mnóstwo porad technicznych, przepisów na proste, ale i bardziej wyrafinowane dania, tworząc vademecum kulinarne idealnie dopasowane do jego potrzeb. ""Kuchnia dla singli"" nie zawiedzie gdy singiel chce coś przekąsić i gdy ma ochotę przygotować wystawną kolację dla przyjaciół. A przede wszystkim zarazi go miłością do pichcenia i smakowania, według autorki, idealnych sposobów na likwidację stresu i jednych z najwspanialszych życiowych przyjemności."