Wyjątkowa książka kucharska - nauka domowego gotowania, którego coraz więcej młodych kobiet nie potrafi. Dziesiątki przepisów na wszystko, co dobre i warte spróbowania, zwłaszcza z kuchni polskiej. Op...
Książka W kuchni babci i wnuczki Barbary Adamczewskiej i Beaty Mellerowej to połączenie poradnika kulinarnego oraz gawędy o tradycjach kulinarnych naszych prababek i babć. Nie od dziś wiadomo, że nowo...
Sery to produkty, które mają wszechstronne zastosowanie. Są bowiem doskonałe w zwykłej postaci, nadają się też do najrozmaitszych potraw, stanowiąc główny ich składnik lub tylko ważny dodatek. Zawsze ...
Co ugotować na obiad? To pytanie zadają sobie zarówno doświadczone, jak i debiutujące gospodynie domowe. Aby zaoszczędzić Państwu czasu i rozterek, autorka dzieli się swoim doświadczeniem kulinarnym i...
Kolacja coraz częściej staje się jedynym posiłkiem w ciągu dnia, do którego siada się bez pośpiechu. Można ją celebrować, a nawet poświęcić nieco więcej uwagi na jej przygotowanie, niż innym posiłkom....
Codzienne przygotowywanie posiłków dla domowników wymaga od każdej pani domu nie lada pomysłowości. Trzeba przecież sprostać takim wymaganiom, jak racjonalne żywienie i pogodzić je z chronicznym braki...
"Tempo i styl współczesnego świata wykrystalizowało nowe formy społecznego życia, małe gospodarstwa prowadzone przez jedną, żyjącą szybko i intensywnie osobę. Niestety, wiele rozwiązań dotyczących cod...
Lektura pożółkłych książek kucharskich to zajęcie miłe i pobudzające wyobraźnię, gdyż w starych annałach ukrywa się doświadczenie kulinarne wielu pokoleń, smak dawnych potraw, umiejętność ich sporządz...
Tradycyjne książki kucharskie przyzwyczaiły nas do przepisów, którymi wykarmić możemy całą rodzinę. przygotowywane były w zasadzie dla biegłych w gotowaniu gospodyń domowych, dla których kuchnia nie m...
Najlepsze przepisy kuchni żydowskiej w Polsce według klasycznej XIX wiecznej książki kucharskiej Rebeki Wolff, wzbogacone również o późniejsze przepisy.
Prażące słońce oraz obfitość warzyw i owoców sprzyja sięganiu po lekkostrawne i niskokaloryczne potrawy. Mięso chętnie zastępujemy warzywami, pożywne zupy chłodnikami, a solidne dania kolorowymi sałat...
Zdarza Ci się, że przechodzisz w sklepie obok półek, które uginają się od produktów, których nie znasz? Nie wiesz, co to jest i jaki może być z tego użytek? Dziś już nawet w najmniejszych sklepach bez...
Popularna autorka poradników kulinarnych, Barbara Adamczewska, tym razem przygotowała coś bardzo specjalnego. "Posty polskie" to książka zawierająca szereg różnorodnych przepisów na postne potrawy, kt...
W czasie gdy za oknem szaruga lub klasycznie piękna biała zima, nasze organizmy domagają się treściwych posiłków. Wśród wielu teorii zdrowego jedzenia jedna szczególnie zwraca uwagę na różnorodność po...
Nie jest sztuką przygotowanie obiadu z drogich, luksusowych produktów, ale zrobienie kulinarnego dzieła z niewielkiej ilości zwykłych, tanich składników, które przyniosą chlubę każdej pani domu.
Po okresie świątecznym, w którym dominowały potrawy wysokokaloryczne, najczęściej obfitujące w znaczne ilości ciast i mięs, chętnie sięgniemy do dań postnych. Przygotowując dania bezmięsne i niezbyt s...
Sery to produkty, które mają wszechstronne zastosowanie. Są bowiem doskonałe w zwykłej postaci, nadają się też do najrozmaitszych potraw, stanowiąc główny ich składnik lub tylko ważny dodatek. Zawsze ...
Bogactwo i różnorodność na rynku warzyw skłania do inwencji kulinarnych. Dania, których podstawą są jarzyny, ze względu na walory odżywcze należą do najbardziej prozdrowotnych potraw. Lekkostrawne, sy...
Barbara i Piotr Adamczewscy to jedyne w Polsce małżeństwo kulinarnych krytyków i praktyków, które ma już na swoim koncie łącznie ponad 40 książek poświęconych tematyce kulinarnej. Pyszny obiad w pół g...
W ostatnich latach wyjechało z Polski milion Polaków - milion osób tęskniących za rodziną, polskimi krajobrazami i... polską kuchnią. Upomnieli się o nich Barbara i Piotr Adamczewscy, pisząc książkę ?...
Barbara i Piotr Adamczewscy, jedyne w Polsce małżeństwo kulinarnych krytyków i praktyków objechali w ostatnich latach całą Europę. Jadali w wytwornych restauracjach i ulicznych garkuchniach, próbowali...