Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej

Michał Kuźmiński
5.5 /10
Ocena 5.5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów
Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
5.5 /10
Ocena 5.5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów

Opis

Kuchnia dla głodnych wiedzy
Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy albo jak mógł smakować stek po kromaniońsku?
Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka „Tygodnika Powszechnego”, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość.
Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie.
Ta książka to prawdziwie (r)ewolucyjne historie sztuki kulinarnej. Kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania.
Data wydania: 2019-01-16
ISBN: 978-83-240-5565-4, 9788324055654
Wydawnictwo: Znak
Stron: 352
dodana przez: withmybooks

Autor

Michał Kuźmiński Michał Kuźmiński
Urodzony w 1981 roku w Polsce
Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Powszechnego”, twórca i wieloletni kierownik działu Nauka. Nominowany do nagrody Grand Press w kategorii „dziennikarstwo specjalistyczne”, laureat wyróżnienia honorowego Nagrody Stowarzyszenia Dziennikarzy Pol...

Pozostałe książki:

Śleboda Opowiem ci o zbrodni Pionek Kamień Mara Opowiem ci o zbrodni Ścigając zło Rozmowy o zbrodni, śledztwie i karze Ruiny Opowiem Ci o zbrodni. Historie prawdziwe Klątwa Konstantyna Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej Sekret Kroke
Wszystkie książki Michał Kuźmiński

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Carmel-by-the-Sea
2020-05-27
7 /10
Przeczytane Biologia_medycyna_1 Reportaże_i_ współczesny_świat

Może na początek, czym książka "Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej" nie jest. Otóż nie jest tekstem spójnym i wyczerpującym temat. Momentami nie jest nawet na temat. Jej autor, Michał Kuźmiński, to redaktor Tygodnika Powszechnego, a zebrane teksty są przejrzanymi wersjami jego publikacji, które ukazały się w tygodniku w latach 2015-2018. Dla mnie brak tej informacji we wstępie, to niedociągnięcie. Nie chodzi już o to, że mogłem znać teksty wcześniej (żadnego nie znałem), ale o uczciwość autora (który sprzedaje teksty drugi raz) i o prawo czytelnika do pełni informacji - tak z definicji dla dobrych relacji piszący-czytający. Ostatecznie książka nie jest zła (a fragmentami wręcz świetna), choć niedomaga na typowe słabości antologii składających się z tekstów zbieranych przez lata.

Forma. Można ją poczytywać za zaletę, ale dla mnie to subtelna wada w tym wydaniu. "Nauka w kuchni" składa się z tekstów będących połączeniem eseju, wywiadu i poradnika z książką kucharską. Taka forma sprawdza się w czasopismach, ale dla mnie, jako książka, efekt końcowy jest zbyt eklektyczny, by całość odbierać jednoznacznie entuzjastycznie. Kuźmiński kompiluje informacje pozbierane u ekspertów i wygładza w zgrabne opowieści. Co prawda jest w tym z reguły bardzo staranny i zarażający czytelnika do zaciekawienia tematem, ale pozostaje mało ekspercki. Oczekiwałem po prostu trochę więcej faktów, a mniej ciekawostek nieukładających się w postać spójnej książki.

Z...

× 8 | link |
@Ferante
2020-07-02
4 /10
Przeczytane

Wiecie co? To książka, która bardzo mnie ciekawiła. I fakt, jest w niej dużo ciekawostek i rzeczy, które mega rozjaśniają w głowie sprawy i kulinarne, ale również odżywianie człowieka od zarania dziejów. Dużo dowiedziałam się m.in. O bankach nasion, demonizowanym glutenie czy o mikrofalówkach. Książka typowo naukowa i ja musiałam się skupić, aby sens i jej przekaz naprawdę do mnie trafił. Tekst wydawał mi się jednostajny i... niestety nie przebrnęłam przez nią w całości. Żałuję i wiem, że na pewno będę chciała do niej wrócić, bo warto. Jednak widocznie to nie ten moment na nią. Rzadko zdarza mi się odłożyć książkę, ale wiem, że chcę ją skończyć i odkryć dużo więcej. Tymczasem przeczytałam rozdziały, które najbardziej mnie zainteresowały ☺️ Ale apetyt na więcej pozostał. Więcej wolnego czasu bez terminów i znów po nią sięgnę 😁

| link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl