Nalewki Natura zamknięta w butelce

Anna Szubińska
6.5 /10
Ocena 6.5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów
Nalewki Natura zamknięta w butelce
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
6.5 /10
Ocena 6.5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów

Opis

Gdy przeglądam zebrane tu przepisy, myślami przenoszę się do starego dworku. W każdym apteczka, czyli domowy skład nalewek, gdzie kryły się trunki lecznicze czy do smakowania. Oddajemy do waszych rąk zbiór ponad 100 przepisów na nalewki - chlubę wielowiekowej polskiej tradycji kulinarnej. A po skorzystaniu z tych propozycji - wypijcie kieliszek na zdrowie Ani Szubińskiej, która pracowicie odnalazła, sprawdziła i wypróbowała te receptury, a następnie opracowała i zgromadziła w tej książce. Anna Śmiałek Redaktor Naczelna serwisu beszamel.pl
Data wydania: 2019-06-19
ISBN: 978-83-66252-49-3, 9788366252493
Wydawnictwo: Harde
Stron: 240

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Nalewki - Natura zamknięta w butelce

13.12.2023

"Polacy wyspecjalizowali się w nalewkach wieki temu." Może niektórzy myślą, że robienie nalewek to trudna sztuka, inni zaś pewnie myślą zupełnie odwrotnie. Ja jestem tak pomiędzy, gdzieś pośrodku. Od jakiegoś czasu ciągle próbuję sama robić różne nalewki, bo mam w ogrodzie sporo owoców a w pobliskim lesie również wiele ciekawych składników, które... Recenzja książki Nalewki Natura zamknięta w butelce

@maciejek7@maciejek7 × 30

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@maciejek7
2023-12-13
7 /10
Przeczytane kulinarne Posiadam

Może niektórzy myślą, że robienie nalewek to trudna sztuka, inni zaś pewnie myślą zupełnie odwrotnie. Ja jestem tak pomiędzy, gdzieś pośrodku. Od jakiegoś czasu ciągle próbuję sama robić różne nalewki, bo mam w ogrodzie sporo owoców a w pobliskim lesie również wiele ciekawych składników, które staram się jakoś zagospodarować, nie tylko jako na zimowe zapasy. Wychodzi mi z tym różnie, raz lepiej a innym razem nieco może mniej, ale nigdy nie udało mi się całkowicie zmarnować owoców. Zawsze znalazł się ktoś z rodziny lub znajomych, którym smakowały moje napitki...

× 16 | link |
@ryszpak
2019-12-01
6 /10
Przeczytane Kulinaria A.D. 2019 Posiadam

Może i przepisy własnoręcznie odnalezione, sprawdzone i wypróbowane przez Autorkę, ale po raz kolejny w książce kucharskiej rażą mnie zdjęcia z Shutterstocka. Własne może by nie były tak wymuskane... Za to te wymuskane niestety czasami nijak się mają kolorystycznie (nalewki oczywiście) do owoców, z których były robione. I za to gwiazdka mniej.

| link |

Cytaty z książki

Polacy wyspecjalizowali się w nalewkach wieki temu.
Rozmaitość nalewek powoduje, że pasują niemal do każdej okazji i każdego posiłku.
W większości nalewek zalecany jest cukier lub cukier z dodatkiem miodu. Nie ma co dosładzać nalewek bez potrzeby. Lepsze jest wrogiem dobrego!
Jeśli chcemy cieszyć się wspaniałym, głębokim smakiem trunku, musimy dać mu czas, by dojrzał. Niekiedy wystarczą 3 miesiące, z reguły nalewka powinna leżakować minimum pół roku. Są i takie, na które trzeba poczekać ponad rok.
Ale warto, zapewniam.
Do wyrobu nalewek nadają się jedynie dojrzałe, najlepiej świeżo zerwane owoce.
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl