Głodne kawałki.Kill Grill 2

7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 4 ocen kanapowiczów
Głodne kawałki.Kill Grill 2
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 4 ocen kanapowiczów

Opis

Autor bestsellerowego Kill Grilla, znany w Polsce gospodarz programów podróżniczo-kulinarnych, powraca w brawurowym stylu! Anthony Bourdain rozwija i kontynuuje rozważania ze swoich poprzednich książek, w tym Kill Grilla, opisuje wyprawy kulinarne i poznawanie potraw regionalnych, krytycznie odnosi się do różnych zjawisk związanych ze współczesną kuchnią. Pisze żywo i ironicznie, swoje teksty i przedstawione w nich wydarzenia traktuje z dużym dystansem. Z szacunkiem wspomina o zwykłych kucharzach oraz ich pracy, ale śmieje się z celebrity chefs, którzy już dawno zapomnieli, na czym polega gotowanie, gani telewizyjną pornografię kulinarną, wyzłośliwia się na temat amerykańskiej gastronomii. Wielbiciele jego programów telewizyjnych mogą szykować się na wspaniały ciąg dalszy! Z recenzji Kill Grilla:Lektura książki Bourdaina wciąga. Trudno ją odłożyć na później, bo autor pisze żywo, używa języka jędrnego; pełno tu dowcipów, ostrych scen pełnych krwi nie tylko ryb i jagniąt (i seksu!), ale i filozoficznej zadumy nad kondycją tzw. szarego człowieka i tego ostro dążącego stromą i krętą drogą do kariery.Piotr Adamczewski, "Polityka"Wszystko z przymrużeniem oka, na wesoło i z polotem, śmiało sięgając do rozmaitych gatunków literackich, od eseju poprzez powieść obyczajową z zacięciem socjologicznym po horror. Bardzo pożyteczna książka, a przy tym zabawna.Leszek Bugajski, "Newsweek"
Data wydania: 2011-06-30
ISBN: 978-83-7414-940-2, 9788374149402
Wydawnictwo: W.A.B.
Stron: 408
Mamy 1 inne wydanie tej książki

Autor

Anthony Bourdain Anthony Bourdain
Urodzony 25 czerwca 1956 roku w USA (Nowy Jork)
Anthony Michael „Tony” Bourdain – amerykański szef kuchni, kucharz, aktor, muzyk, restaurator, piosenkarz, osobowość telewizyjna i pisarz pochodzenia francusko-żydowskiego. Urodził się w Nowym Jorku jako syn Gladys (z domu Sacksman) Bourdain, redak...

Pozostałe książki:

Kill grill. Restauracja od kuchni Świat od kuchni Głodne kawałki.Kill Grill 2 Dorwać Jiro! O, kuchnia! Kill grill 3 Apetyt. Książka kucharska Cooks Tour Dookoła świata. Niepokorny przewodnik kulinarny Kitchen Confidential Nasty Bits O, kuchnia! Kill Grill 3
Wszystkie książki Anthony Bourdain

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Głodne kawałki.Kill Grill 2? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@tsantsara
2019-11-26
6 /10
Przeczytane Literatura angielska Rozrywka Kucharskie lub o kuchni

"Brałem wczoraj udział w polowaniu na foki".

Wybór felietonów, które autor pisał do różnych czasopism - kulinarnych i nie - o kuchni, o gotowaniu, o tym, jacy ludzie, zajmują się gotowaniem, zwłaszcza w tych najdroższych i modnych restauracjach i jaki to rodzaj pracy. Są tu też wrażenia autora z licznych podróży, ponieważ już od kilku lat, kiedy książka powstawała, Bourdain nie gotował, lecz realizował filmy kulinarne - najpierw "Cook's Tour" dla Food Network i NYT (New York Times TV), potem dla kanałów Travel i Discovery, zwiedzając przy tym cały świat i próbując w odległych zakątkach, na miejscu, specjałów lokalnych kuchni.

Felietony są podzielone na 5 części, w których znajdziemy odpowiednie do nadtytułów treści: Słone - dosadnie i bardziej o kucharzach, niż o gotowaniu; Słodkie - o pozytywnych doświadczeniach z kuchnią, Kwaśne - krytycznie i o wypaczeniach; Gorzkie - o wpadkach i porażkach w biznesie restauracyjnym i "Umami" - czyli smak "mięsny" lub "rosołowy", obecny w potrawach wysokobiałkowych, sfermentowanych lub zleżałych, jak parmezan, który się zastępuje glutaminianem sodu. Przy tym ostatnim mowa jest o tych restauracjach, w których autor czuł się najlepiej - jak w niebie. To miejsca, gdzie było "jak u mamy": restauracja Masa u mistrza sushi Takayamy w NY; proste, jednodaniowe budki uliczne na ulicach Wietnamu; u Ferrana Adrii przy jego futurystycznej i eksperymentalnej kuchni w "El Bulli" w Barcelonie; w domowych knajpkach Brazylii przy kuchni...

| link |
@zuzankawes
@zuzankawes
2011-08-15
5 /10
Przeczytane

Spodziewałam się czegoś niesamowitego, zaskakującego i oryginalnego. Pragnęłam książki wysmakowanej, pełnej niespodzianek, świetnie przyprawionej. W zamian dostałam książkę średniej jakości. Trzymając się kulinarnych porównań - jak potrawę serwowaną przez sieć McDonald's: choć ogólny smak nie jest najgorszy, po zjedzeniu zostaje niedosyt, i lekki niesmak z powodu górowania opakowania nad jakością.

| link |
@m_silakowska
2023-03-10
7 /10
Przeczytane
@Rosie
@Rosie
2012-08-10
10 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka Głodne kawałki.Kill Grill 2. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl