Nasze sypialnie, uczucia i namiętności, głupota, naiwność, arogancja, a wszystko to zobaczone w krzywym zwierciadle, w którym niepodzielnie króluje prześmiewczy akcent. Ale żyjąc za pan brat z absurde...
Ta książeczka z serii ?Małe Kulinaria? powinna nosić podtytuł: o sztuce stawiania kropki nad ?i?, a Wydawca oddaje w niej do Państwa rąk pięć smakowitych rozdziałów poświęconych: ulubionym deserom, lo...
Układ kompozycyjny wyboru nie jest chronologiczny. Zaproponowane trzy rozdziały grupują kolejno: autorów staropolskich i dziewiętnastowiecznych, poetów międzywojnia i okupacji, twórców współczesnych. ...
Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikr...
Humory zeszytów szkolnych to zapis autentyczny i lektura, która naruszając normy językowe potrafi mimo wszystko rozbawić.
Dwa koty w barze, w milczeniu piją wódkę. Czy widzisz już białe myszki? Pyta się jeden drugiego. Jeszcze nie. To pijmy szybciej, bo nie lubię, gdy zakąska się spóźnia.
To że nasz układ pokarmowy pracuje według rytmu znanego od tysiącleci, wydaje się być oczywiste. Tak jak to, że gwiazdy mają wpływ nie tylko na nasze zachowanie, ale i żywienie. Od dawna wiemy też, że...
Mleko to najstarszy, najbardziej naturalny pokarm i składnik wielu potraw. Nieprzebrane źródło związków i substancji tyleż niezbędnych dla życia, co dla normalnego rozwoju każdego organizmu i budowy j...
Impreza to słówko dość pojemne, bo odnosić się może do różnych wydarzeń towarzyskich. Nie jest przyjęciem czy też rautem, gdzie obowiązuje pewien standard zakąsek, potraw gorących, zimnych, napojów i ...
Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości jadaln...
Fasole, grochy, groszki i kasze coraz odważniej powracają do naszych codziennych jadłospisów, w czym spora zasługa coraz liczniejszych przeglądów i konkursów tradycyjnego jadła, a także ruchów konsume...
Tej książeczki nie można nie mieć w domowych zbiorach kulinariów. Na 120 stronach prezentuje charakterystyczne smaki Wielkopolski, Pomorza, Kaszub, Mazowsza, Kurpiów, Podlasia, Śląska, Podhala i Gór Ś...
Bardzo odpowiada mi przejrzysta klasyfikacja przyjęta w książeczce, która właśnie trafia do Państwa rąk, dzieląca bogactwo sosów na: sosy gorące, sosy zimne do ryb lub mięsa, dipy i chutneye oraz sosy...
W tym wyborze zostały zamieszczone przepisy na różnego rodzaju smakołyki. Staropolskie i te współczesne, które są przecież też oparte na naszej tradycji kulinarnej. Najczęściej są to potrawy typowe dl...