Suszonki. Zachowaj smak na dłużej recenzja

Suszonki. Zachowaj smak na dłużej

Autor: @Anna30 ·3 minuty
2020-08-15
Skomentuj
5 Polubień
Suszenie żywności zachowało się tak naprawdę od wielu lat i pokoleń w rodzinach. Tradycja ta zachowała do dzisiaj również i w mojej rodzinie. Z miłą chęcią zasuszamy nasze ulubione produkty, którymi uwielbiamy potem, zajadać się, delektować się ich smakiem przy kuchennym wspólnym stole.

Sięgając, po tę książkę autorstwa Pani Teresy Marrone pt. '' Suszonki Zachowaj smak na dłużej'' analizowałam wszelkiego rodzaju udzielane przez nią cenne porady i wskazówki dotyczące odpowiedniego kulinarnego podejścia związanego z główną tematyką- suszonki.

Istotną rolą w procesie suszenia jest przygotowanie oraz zwrócenie uwagi w I rozdziale – części I na naturalne metody zasuszania, w czym można suszyć, sprawdzenie cen produktów oraz użycie pozostałości zużytych produktach.

Osoby przebywające na dietach niskosodowych czy choćby nawet glutenowych, wegańskich, młode mamy, miłośnicy kempingów i podróżowania z plecakiem znajdą dla siebie odpowiednio i dobrane porady dotyczące wykorzystywania produktów zasuszanych, a następnie które mogą je spożywać.

W rozdziale II przedstawione zostały podstawowe metody suszenia, cel, pojęcie suszenia, temperatura, cyrkulacja powietrza, technika i sprzęt.

Została szczególnie zwrócona uwaga w tym II rozdziale na to: w jakiej to temperaturze suszyć żywność, wybór produktów i ich przygotowanie, zbieranie, suszenie, mycie, obieranie, obróbka wstępna, metody obróbki wstępnej, blanszowanie, blanszowanie w parze wodnej, blanszowanie w wodzie, blanszowanie w syropie, namaczanie, zanurzanie i spryskiwanie, namaczanie w soku owocowym, zanurzanie w roztworze miodu, spryskiwanie sokiem cytrynowym, suszenie żywności w skrócie, przechowywanie wysuszonej żywności, jak używać suszonych produktów.

Autorka podkreśla w III rozdziale części I na znaczącą rolę sprzętu do suszenia żywności, a w szczególności dehydratory segmentowe, piekarnik, suszenie na słońcu, bezpieczeństwo żywności, przygotowanie, czas suszenia.

W II część poświęcona została tematowi- jak suszyć żywność.

W rozdziale IV znajdziemy informacje dotyczące, jak można w odpowiedni sposób suszyć owoce i warzywa od A do Z.

W rozdziale V opisane zostały zioła i przyprawy, a w tym, jak są pożytkowane na co dzień. Przykład. Suszenie ziół, zbieranie i przygotowanie ziół do suszenia, podstawowe grupy ziół, suszenie ziół na powietrzu, suszenie ziół w dehydratorze, suszenie ziół w piekarniku.

Natomiast w rozdziale VI zaprezentowane były sposoby i do czego mają służyć mięsa zasuszone w domu. Przykład. Garść uwag na temat bezpieczeństwa żywności, suszenie mięs, czerwone mięsa i chudy drób, metody suszenia: czerwone mięso i drób, mielone mięso czerwone i drobiowe, metody suszenia: mielone mięso czerwone i drobiowe, szynka i bekon grzbietowy, metody suszenia, jerky, przygotowanie tradycyjnego mięsa jerky z całego mięsa, przygotowanie tradycyjnego mięsa jerky z mięsa mielonego, przygotowanie tradycyjnego mięsa jerky z całego mięsa poddanego obróbce cieplnej, przygotowanie jerky z mięsa mielonego poddanego obróbce cieplnej, marynaty do jerky.

W III części rozdział VII możemy zapoznać się z wiedzą na temat owocowych skórek, kandyzowane owoce i wiele innych opcji.

Ten rozdział dotyczy również, jak można przygotować, wykonywać różnego rodzaju przeciery za pomocą przecieraków do warzyw i owoców. Przykład. blender, sito do przecierania warzyw i owoców, sitko, robot kuchenny, maszynka do przecierania warzyw i owoców, ubijak do ziemniaków, tace i blachy do przecierów, robienie skórek owocowych i warzywnych, przepisy na skórki owocowe i warzywne, domowe potrawki dla dzieci, owoce kandyzowane.

W rozdziale VIII znajdują się przepisy z suszonych produktów spożywczych.

Moją szczególną uwagę w tej książce zwróciłam na następujące przepisy:

mieszanka do zupy grzybowo – jęczmiennej w słoiku, gorące płatki śniadaniowe z owocami, barszcz, chleb jabłkowy z patelni przyprawa do drobiu, mieszanka suszonych ziół włoskich, płatki warzywne, placek z suszonych jabłek z kruszonką, ciasteczka dyniowo – brzoskwiniowe, herbata z owoców róży.

Ważne jest zdrowe odżywianie się, a w szczególności zwrócenie uwagi na następujące składniki żywieniowe występujące w warzywach i owocach, a dzięki temu możemy kosztować w postaci różnego rodzaju sałatek, dodatków jako posypki. Co najważniejsze są one niskokalorycznymi i wzbogaconymi witaminami zdrowymi przekąskami zjadanymi z największą przyjemnością.

Książka ta jest doskonałym przykładem na to, że można, we właściwy sposób przygotowywać codzienne posiłki z użyciem wykorzystywanych nowych to przepisów na suszonki zachowując ich smak na dłużej.

Książka ta została napisana przez autorkę językiem zrozumiałym.

Elementem dodatkowym w tej oto książce są pięknie wykonane zdjęcia potraw, suszonek, grafika oraz została dopasowana do całości prezentująca się twarda oprawa.

Polecam mieć tę książkę w swojej kulinarnej kolekcji.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2020-08-15
× 5 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Suszonki. Zachowaj smak na dłużej
Suszonki. Zachowaj smak na dłużej
Teresa Marrone
10/10

Jak zrobić kalafiorowy popcorn, pikantny ocet ryżowy, herbatę z dzikiej róży, batoniki z suszonych owoców i mieszankę ziołową z chili? Jak przygotować pożywne i smaczne przekąski owocowo-czekoladowe,...

Komentarze
Suszonki. Zachowaj smak na dłużej
Suszonki. Zachowaj smak na dłużej
Teresa Marrone
10/10
Jak zrobić kalafiorowy popcorn, pikantny ocet ryżowy, herbatę z dzikiej róży, batoniki z suszonych owoców i mieszankę ziołową z chili? Jak przygotować pożywne i smaczne przekąski owocowo-czekoladowe,...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Pozostałe recenzje @Anna30

Kolekcjoner lalek
Kolekcjoner lalek

Po przeczytaniu opisu treści książki pt. ''Kolekcjoner lalek'' autorstwa Pani Katarzyny Bondy zaciekawiło, mnie najbardziej czym zaskoczy, czy będzie umieć odnaleźć się ...

Recenzja książki Kolekcjoner lalek
Ludzkie zoo
Ludzkie zoo. O wystawianiu ludzi na pokaz

Gdy spojrzałam na nadany tytuł książce ''Ludzkie zoo. O wystawianiu ludzi na pokaz'' pomyślałam, że nie będzie to dla mnie łatwe czytelnicze wyzwanie ze względu na podję...

Recenzja książki Ludzkie zoo

Nowe recenzje

Coffee on Ice
Coffee on Ice
@historie_bu...:

„Bo przecież pewne rzeczy mogą trwać wiecznie.” Mason sądził, że gorzej być nie może już być, po przegranym sezonie i ...

Recenzja książki Coffee on Ice
Kopia doskonała
Przyjaźń jest jak obraz, unikatowa, ale czasem ...
@ksiazkanapr...:

To nie jest moje pierwsze spotkanie z autorką i mając w pamięci poprzednią przeczytaną jej publikację, chętnie sięgnę...

Recenzja książki Kopia doskonała
Kłopoty Wyraju
Bogowie w XXI wieku, żyjący wśród nas, a jednak...
@justyna1dom...:

Lubicie słowiańskie klimaty? Tak. To mam coś dla Was. Książka, która jest powiewem świeżości na naszym rynku wydawniczy...

Recenzja książki Kłopoty Wyraju
© 2007 - 2025 nakanapie.pl