Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki recenzja

O gotowaniu w sposób nietypowy...

WYBÓR REDAKCJI
Autor: @ksiazkiagi ·2 minuty
2020-05-17
Skomentuj
2 Polubienia
"Salt Fat Acid Heat" to nie jest typowa książka kucharska zawierająca tylko przepisy kulinarne, ale właśnie głównie solidna i przystępnie przekazana dawka wiedzy - podstaw gotowania, a także wskazówek dla kucharzy amatorów. Publikacja ta powstała z prostej przyczyny - ponieważ autorka chciała się w niej podzielić wymyśloną, a może raczej zebraną i zbadaną przez siebie teorią dotyczącą tych tytułowych czterech składników. Składa się ona z dwóch głównych części - teorii o tytułowych czterech składnikach oraz przepisów i zaleceń.

W części teoretycznej autorka opowiada o swoich doświadczeniach i spostrzeżeniach, którego doprowadziły do tego, że postanowiła napisać tę książkę i opowiedzieć o tych czterech składnikach. Każdemu z elementów poświęcony jest jeden spory rozdział, mamy więc rozdział o soli, o tłuszczu, kwasie i cieple (obróbce cieplnej). Dodatkowo, każdy z rozdziałó wzbogacony jest o różne naukowe wytłumaczenia, dzięki czemu można zrozumieć, np. dlaczego ważne jest dodanie soli do mięsa dużo wcześniej (swoją drogą, już zdążyłam popróbować z tym soleniem i faktycznie, jest spora różnica!).

Każdemu z czterech składników autorka poświęciła naprawdę sporo uwagi, wyjaśniła dokładnie jego zastosowanie, pokazała jego rodzaje i właściwości, a także opowiedziała o swoich własnych doświadczeniach z poznawaniem i wykorzystaniem tegoż składnika. Spodobało mi się zwłaszcza te momenty, kiedy autorka wspominała o swoich małych i tych większych kuchennych wpadkach i wypadkach. Dzięki temu te rozdziały nie są nudne, czy zbyt teoretyczne, ale takie życiowe, wzbogacone o własne doświadczenia Samin Nosrat, na których każdy z czytelników może się uczyć.

Przepisy zamieszczone w drugiej części są z kolei mało odkrywcze, powiedziałabym, że są taką bazą do eksperymentów. Bo właściwie do tego zachęca autorka - żeby nie bezmyślnie odtwarzać, a kombinować, eksperymentować w kuchni, żeby korzystając z zasady 4 składników samemu komponować dania i tworzyć własne potrawy. Bo czy nie o to w gotowaniu chodzi, żeby samemu odkrywać nowe smaki i zarazem dzielić się nimi z innymi? Mam tylko takie małe zastrzeżenie, że w tychże przepisach, autorka stosuje czasami składniki niekoniecznie dostępne w Polsce, ale z drugiej strony to zrozumiałe, skoro jest ona Amerykanką.

Na końcu książki znajdują się także przykładowe jadłospisy na różne okazje, a także króciutki spis szefów kuchni oraz lektur pomagających w dalszych poszukiwaniach nowych smaków i poszerzaniu wiedzy i umiejętności kulinarnych. Dodatkowo, ciekawe, barwne ilustracje wzbogacają wywody autorki (np. poprzez tabele i różne wykresy porządkujące wiedzę), ale też dodają książce walorów estetycznych. Ogólnie całe wydanie jest schludne, ładne i zwracające uwagę.

Dowiedziałam się z tej książki wielu nowych rzeczy, uporządkowałam swoją wiedzę w zakresie gotowania, ale też ta lektura była dla mnie po prostu taką przyjemną rozrywką. Jest to bowiem książka, którą czyta się szybko i zainteresowaniem, może dlatego, że autorka ma taki fajny, bezpretensjonalny styl, może nawet nieco gawędziarski, tak, jakby sobie rozmawiała z czytelnikiem, czy właśnie dla niego prowadziła lekcje gotowania.

"Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki" to świetna publikacja dla amatorów w dziedzinie gotowania, bowiem w prosty i przyjemny sposób przekazuje podstawową wiedzę kulinarną, a także zachęca do własnych ćwiczeń i eksperymentów w tej dziedzinie. Dla osób nieco zaawansowanych może być z kolei takim fajnym uporządkowaniem wiedzy, czy możliwością poćwiczenia trochę fundamentalnych umiejętności w zakresie gotowania. Bardzo, bardzo polecam!


Przeczytana w ramach Olimpiady Czytelniczej

Moja ocena:

Data przeczytania: 2020-05-17
× 2 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki
Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki
Samin Nosrat
7/10

Naucz się gotować bez przepisów, wykorzystując 4 składniki! Opanuj sztukę gotowania z jakichkolwiek produktów, gdziekolwiek jesteś - nawet bez przepisu - i odkryj sekret jaki skrywają 4 składnik...

Komentarze
Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki
Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki
Samin Nosrat
7/10
Naucz się gotować bez przepisów, wykorzystując 4 składniki! Opanuj sztukę gotowania z jakichkolwiek produktów, gdziekolwiek jesteś - nawet bez przepisu - i odkryj sekret jaki skrywają 4 składnik...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Pozostałe recenzje @ksiazkiagi

Duma i gniew. Uciekinierzy
Rzeczpospolita targana burzami, intrygi, zbrodnia i trochę miłości

Duma i gniew. Uciekinierzy zaczyna się interesująco – jest rok 1787, młody szlachcic Miłosz Rastawicki wraca do rodzinnego Kamieńca po pobycie w Warszawie. Jadąc leśną d...

Recenzja książki Duma i gniew. Uciekinierzy
Nasza wielka świąteczna ucieczka
Lekka i niewymagająca przedświąteczna komedia pomyłek

Nasza wielka świąteczna ucieczka opowiada historię pięciu kobiet, które w czasach licealnych wymyśliły pakt – za dwadzieścia lat wyjadą wspólnie na kilka dni, tuż przed ...

Recenzja książki Nasza wielka świąteczna ucieczka

Nowe recenzje

Metempsychoza
GARNKI Z KAMBODŻY I "METEMPSYCHOZA" CZYLI JAK W...
@mrocznestrony:

Łooo matko elektryczna, ale to było złe! Naprawdę złe, choć sądziłem, że po wyjątkowo słabej drugiej części cyklu "Kron...

Recenzja książki Metempsychoza
Wszyscy jesteśmy martwi.
Wszyscy jesteśmy martwi - finał
@Malwi:

„Wszyscy jesteśmy martwi” to ostatnia, czwarta część serii „Krwawe Święta” autorstwa Sary Önnebo. Akcja nabiera tempa, ...

Recenzja książki Wszyscy jesteśmy martwi.
Klub Dzikiej Róży
Dzika róża
@patrycja.lu...:

"Klub Dzikiej Róży" zaprasza w progi podupadłego pensjonatu w czasach powojennych, w którym policja odkrywa zwłoki. Mie...

Recenzja książki Klub Dzikiej Róży
© 2007 - 2024 nakanapie.pl