Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki recenzja

O gotowaniu w sposób nietypowy...

WYBÓR REDAKCJI
Autor: @ksiazkiagi ·2 minuty
2020-05-17
Skomentuj
2 Polubienia
"Salt Fat Acid Heat" to nie jest typowa książka kucharska zawierająca tylko przepisy kulinarne, ale właśnie głównie solidna i przystępnie przekazana dawka wiedzy - podstaw gotowania, a także wskazówek dla kucharzy amatorów. Publikacja ta powstała z prostej przyczyny - ponieważ autorka chciała się w niej podzielić wymyśloną, a może raczej zebraną i zbadaną przez siebie teorią dotyczącą tych tytułowych czterech składników. Składa się ona z dwóch głównych części - teorii o tytułowych czterech składnikach oraz przepisów i zaleceń.

W części teoretycznej autorka opowiada o swoich doświadczeniach i spostrzeżeniach, którego doprowadziły do tego, że postanowiła napisać tę książkę i opowiedzieć o tych czterech składnikach. Każdemu z elementów poświęcony jest jeden spory rozdział, mamy więc rozdział o soli, o tłuszczu, kwasie i cieple (obróbce cieplnej). Dodatkowo, każdy z rozdziałó wzbogacony jest o różne naukowe wytłumaczenia, dzięki czemu można zrozumieć, np. dlaczego ważne jest dodanie soli do mięsa dużo wcześniej (swoją drogą, już zdążyłam popróbować z tym soleniem i faktycznie, jest spora różnica!).

Każdemu z czterech składników autorka poświęciła naprawdę sporo uwagi, wyjaśniła dokładnie jego zastosowanie, pokazała jego rodzaje i właściwości, a także opowiedziała o swoich własnych doświadczeniach z poznawaniem i wykorzystaniem tegoż składnika. Spodobało mi się zwłaszcza te momenty, kiedy autorka wspominała o swoich małych i tych większych kuchennych wpadkach i wypadkach. Dzięki temu te rozdziały nie są nudne, czy zbyt teoretyczne, ale takie życiowe, wzbogacone o własne doświadczenia Samin Nosrat, na których każdy z czytelników może się uczyć.

Przepisy zamieszczone w drugiej części są z kolei mało odkrywcze, powiedziałabym, że są taką bazą do eksperymentów. Bo właściwie do tego zachęca autorka - żeby nie bezmyślnie odtwarzać, a kombinować, eksperymentować w kuchni, żeby korzystając z zasady 4 składników samemu komponować dania i tworzyć własne potrawy. Bo czy nie o to w gotowaniu chodzi, żeby samemu odkrywać nowe smaki i zarazem dzielić się nimi z innymi? Mam tylko takie małe zastrzeżenie, że w tychże przepisach, autorka stosuje czasami składniki niekoniecznie dostępne w Polsce, ale z drugiej strony to zrozumiałe, skoro jest ona Amerykanką.

Na końcu książki znajdują się także przykładowe jadłospisy na różne okazje, a także króciutki spis szefów kuchni oraz lektur pomagających w dalszych poszukiwaniach nowych smaków i poszerzaniu wiedzy i umiejętności kulinarnych. Dodatkowo, ciekawe, barwne ilustracje wzbogacają wywody autorki (np. poprzez tabele i różne wykresy porządkujące wiedzę), ale też dodają książce walorów estetycznych. Ogólnie całe wydanie jest schludne, ładne i zwracające uwagę.

Dowiedziałam się z tej książki wielu nowych rzeczy, uporządkowałam swoją wiedzę w zakresie gotowania, ale też ta lektura była dla mnie po prostu taką przyjemną rozrywką. Jest to bowiem książka, którą czyta się szybko i zainteresowaniem, może dlatego, że autorka ma taki fajny, bezpretensjonalny styl, może nawet nieco gawędziarski, tak, jakby sobie rozmawiała z czytelnikiem, czy właśnie dla niego prowadziła lekcje gotowania.

"Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki" to świetna publikacja dla amatorów w dziedzinie gotowania, bowiem w prosty i przyjemny sposób przekazuje podstawową wiedzę kulinarną, a także zachęca do własnych ćwiczeń i eksperymentów w tej dziedzinie. Dla osób nieco zaawansowanych może być z kolei takim fajnym uporządkowaniem wiedzy, czy możliwością poćwiczenia trochę fundamentalnych umiejętności w zakresie gotowania. Bardzo, bardzo polecam!


Przeczytana w ramach Olimpiady Czytelniczej

Moja ocena:

Data przeczytania: 2020-05-17
× 2 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki
Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki
Samin Nosrat
7/10

Naucz się gotować bez przepisów, wykorzystując 4 składniki! Opanuj sztukę gotowania z jakichkolwiek produktów, gdziekolwiek jesteś - nawet bez przepisu - i odkryj sekret jaki skrywają 4 składnik...

Komentarze
Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki
Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki
Samin Nosrat
7/10
Naucz się gotować bez przepisów, wykorzystując 4 składniki! Opanuj sztukę gotowania z jakichkolwiek produktów, gdziekolwiek jesteś - nawet bez przepisu - i odkryj sekret jaki skrywają 4 składnik...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Pozostałe recenzje @ksiazkiagi

Glennkill. Sprawiedliwość owiec
"Samotność ma swoje dobre strony"

Na pewnym pastwisku w miejscowości Glennkill zostaje znaleziony martwy pasterz. Panna Maple (podobieństwo do nazwiska detektywki amatorki powołanej do życia przez Agathe...

Recenzja książki Glennkill. Sprawiedliwość owiec
Noc cudów
"Aby coś zyskać, czasem musimy coś stracić"

Akcja tej książki rozpoczyna się w Wigilię 1993 roku. Małgorzata, wdowa w średnim wieku, czeka na córkę, z którą ma spędzić wigilijny wieczór. Córka nie dociera na kolac...

Recenzja książki Noc cudów

Nowe recenzje

Styczniowa letnia noc
Styczniowa letnia noc
@rudaczyta2022:

🔥🔥🔥OPINIA BOOKTOUR 🔥🔥🔥 🔥🔥❤️❤️ Dzień dobry Kochani 😉 Ostatnio miałam przyjemność brać udział w Booktourze zorganizowan...

Recenzja książki Styczniowa letnia noc
Dusze niczyje
Dusze Niczyje
@rudaczyta2022:

🔥🔥🔥RECENZJA 🔥🔥🔥 Dobry wieczór Kochani 🙂 Zapraszam Was dzisiaj na recenzję książki @pj_sochacki pt. ,,Dusze Niczyje". K...

Recenzja książki Dusze niczyje
Wenecja. Od Marco Polo do Casanovy
"Wenecja. Od Marco Polo do Casanovy"
@nsapritonow:

Paul Strathern w swojej książce „Wenecja. Od Marco Polo do Casanovy” zabrał mnie w fascynującą podróż po historii jedne...

Recenzja książki Wenecja. Od Marco Polo do Casanovy
© 2007 - 2024 nakanapie.pl