Jak dawniej jadano recenzja

Jadło i napoje na polskich stołach w minionych wiekach

Autor: @z_kultury_ ·1 minuta
około 5 godzin temu
Skomentuj
1 Polubienie
Miłośnicy historii i kulinariów mają ostatnio wiele okazji do odkrywania, co i jak się dawniej jadało. A wszystko to za sprawą książek autorstwa Andrzeja Fiedoruka, który jest prawdziwym mistrzem kuchennych historii z minionych epok i potrafi z pasją opowiadać o strawie Naszych przodków. Tym razem historyk zabiera Nas w podróż po stuleciach kuchni polskiej w wybornej pozycji, która ukazała się w ofercie Wydawnictwa RM pod wymownym tytułem: „Jak dawniej jadano. Historia kuchni polskiej od czasów najdawniejszych po XX wiek”.
🍗
Dzięki tej historycznej opowieści czytelnicy mają okazję poznać składowe diety Słowian, przekonać się, jakie napoje pijali Piastowie, odkryć sekrety kuchni staropolskiej, dokonać rekonesansu potraw na stołach Jagiellonów i Sasów a także ocenić, jak bardzo szlachecki jadłospis różnił się od żywności popularnej wśród Polaków w czasach II RP czy okresu kulinarnych niedoborów, jaki przypadł na lata PRL-u. Ta pokaźnych rozmiarów książka oferuje jednak znacznie więcej niż apetyczną podróż do przeszłości, opartą na źródłach i opracowaniach historycznych, które traktują o wybranych aspektach kuchni Naszych przodków. To również bogaty zbiór przepisów kulinarnych i bezpośrednich relacji na temat zasad savoir-vivre, których przestrzegali dawniej mieszkańcy Naszej ojczyzny.
🍗
Moje drugie już po „Historii kuchni polowej” spotkanie z prozą Andrzeja Fiedoruka ponownie zaliczam do nad wyraz udanych. „Jak dawniej jadano” to zdecydowanie godna uwagi, popularnonaukowa synteza tego, co wiadomo o genezie kuchni polskiej i jej ewolucji na przestrzeni epok, doprowadzona aż do czasów Nam współczesnych. Narracja ta pozwala zrozumieć, jak silna jest zależność między tym, co jemy a rzeczywistością, w jakiej żyjemy. I choć wiele zawartych w niej przepisów przeczytałam z wielkim zaciekawieniem, to raczej nie zdecyduję się przyrządzić polewki z lebiody czy znienawidzonych przeze mnie flaków, za to z chęcią skuszę się na zrazy wołowe i wszechobecne na polskich stołach trunki, które polecam równie mocno, co lekturę tej wielce pouczającej i pobudzającej apetyt książki.

Moja ocena:

× 1 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Jak dawniej jadano
Jak dawniej jadano
Andrzej Fiedoruk
7.9/10

W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czas...

Komentarze
Jak dawniej jadano
Jak dawniej jadano
Andrzej Fiedoruk
7.9/10
W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czas...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

Może nie znam się zbytnio na przyrządzaniu potraw i rzadko eksperymentuję w kuchni, to zazwyczaj nie lubię trzymać się ściśle przepisów kulinarnych. Często dodaję czegoś mniej lub więcej, tak na oko....

@maciejek7 @maciejek7

Co jadali pierwsi Słowianie? Jak posiłki przygotowywali Piastowie? Co gościło na stołach królów i magnaterii a czym zajadali się mieszczanie? Jak wyglądała kuchnia zaborów i czym zapychano wojenny gł...

@CzarnaLenoczka @CzarnaLenoczka

Pozostałe recenzje @z_kultury_

Zaginieni
Pamięci nieobecnych

Każdego dnia w mediach pojawiają się informacje o zaginięciach Naszych rodaków. Dorośli, nastolatki i dzieci, niezależnie od płci znikają bez śladu. Niektórych udaje się...

Recenzja książki Zaginieni
Ferdinand Porsche
Biografia wybitnego konstruktora

Genialny konstruktor, inżynier profeta, uzdolniony projektant a do tego ulubieniec Adolfa Hitlera. Wszystkie te określenia pasują do Ferdinanda Porsche, którego nazwisko...

Recenzja książki Ferdinand Porsche

Nowe recenzje

Teraz będziemy szczęśliwi
Ta ostatnia niedziela...
@spiewajacab...:

Powracamy na ulicę Kwiatową, gdzie spotykają się ze sobą przeszłość i przyszłość. Kontynuujemy przygodę wraz z Magdalen...

Recenzja książki Teraz będziemy szczęśliwi
Syn Chaosu
Szok i niedowierzanie
@dosia1709:

"Strategia małych kroków jest znacznie bardziej pociągająca niż głośne jednorazowe pi*rdolnięcie". Berlin - miasto, w ...

Recenzja książki Syn Chaosu
Wczasowiczka. Śmierć w Tatrach
Śmierć w Tatrach
@rudaczyta2022:

🔥🔥🔥RECENZJA 🔥🔥🔥 Dobry wieczór Kochani 😊 Zapraszam Was dzisiaj na recenzję książki Ewy Salwin oraz Grzegorza Kalinowski...

Recenzja książki Wczasowiczka. Śmierć w Tatrach
© 2007 - 2024 nakanapie.pl