W każdej domowej biblioteczce powinna znajdować się choć jedna porządna książka kucharska. Jak znaleźć tę najlepszą gdy na rynku dostępnych jest tak wiele tytułów? Trudne pytanie, bo w końcu każdy z nas lubi coś innego. Ja osobiście jestem zwolenniczką dań tradycyjnych ale zdarza się, że próbuję też nowych smaków, urozmaicam niektóre potrawy, zmieniam receptury. Zainteresowała mnie ostatnio bardzo obszerna i naprawdę ciekawa publikacja, która łączy w sobie tradycję z nowoczesnością pt. „Kuchnia polska. Wielka księga sprawdzonych przepisów”.
Książka jest kopalnią pomysłów, dzięki którym możemy wyczarować w swojej kuchni różnorodne wspaniałe smakołyki. Co ważne przepisy skierowane są do szerokiego grona odbiorców. Coś dla siebie znajdą tutaj zarówno amatorzy jak i bardziej doświadczeni miłośnicy kuchni, osoby preferujące dania mięsne jak i warzywne, smakosze zup jak i słodkich deserów. Są tu przepisy, do realizacji których potrzebne będą ogólnodostępne, popularne w naszym kraju składniki i przyprawy i które cieszą nasze podniebienia od pokoleń. Wszystkie posegregowano tak aby korzystanie z książki było łatwe i przyjemne. Stworzono rozdziały skupiające oddzielnie zupy, dania główne, mięsne, warzywne, sosy, przekąski, desery, ciasta, napoje czy przetwory. Oczywiście wszystko to podzielono ponadto w zależności np. od rodzaju mięs na bardziej szczegółowe rozdziały. Odszukanie czegokolwiek w tak obszernej publikacji nie stanowi naprawdę żadnego problemu.
Publikacja liczy sobie ponad 500 różnorodnych przepisów. Ta ilość naprawdę imponuje. Rozmieszczone są bardzo różnie od jednego do trzech na jednej stronie. Tuż obok nich każdorazowo znajduje się kolorowa ilustracja gotowego dania, zrozumiały i konkretny opis wykonania oraz lista potrzebnych składników. Dodatkowo znalazłam przy nich takie informacje jak czas przygotowania, stopień trudności, kaloryczność, koszt oraz liczba porcji jaką otrzymamy kierując się wskazówkami autorki. Jak wspomniałam wcześniej, składniki potrzebne do realizacji przepisów są raczej ogólnodostępne i bez problemu możemy się w nie zaopatrzyć.
Kuchnia polska jest naszą wizytówką dlatego książka taka jak ta, w dodatku autorstwa tak znamienitej miłośniczki dobrej kuchni, autorki bestsellerowych książek o tematyce kucharskiej, jest zdecydowanie warta polecenia. W tym wypadku warte pochwały jest również samo wydanie, kolorowa i delikatna szata graficzna oraz czytelny układ. Jest przejrzyście mimo iż na jednej stronie znajduje się zazwyczaj kilka przepisów. Przy takiej publikacji pracuje się naprawdę bardzo przyjemnie a z doświadczenia wiem, że to naprawdę zachęca do działania ;)
Lektura może z powodzeniem pomóc nam nie tylko wtedy gdy szukamy inspiracji do przyrządzenia codziennych domowych posiłków ale również gdy przygotowujemy menu jakiegoś rodzinnego spotkania, przyjęcia czy świąt, których mamy w końcu na kartach kalendarza sporo. Już zdążyłam skorzystać z niej kilka razy i wiem, że jeszcze nie raz to zrobię bo jest naprawdę świetna. Myślę, że taka lektura z powodzeniem mogłaby zasilić biblioteczkę zarówno każdego kto choćby od święta chciałby zabłysnąć w kuchni jak i osób zajmujących się tym na co dzień. Polecam również na prezent i to nie tylko dla każdej Pani Domu ;)