Od kiedy tylko pamiętam, razem z moim jednym bratem mamy, mówiąc kolokwialnie, kompletnego fioła na punkcie wszystkiego co związane jest z kokosem. Wszelkie kokosowe produkty prędzej czy później muszą się u nas pojawić. Dlatego też w mojej domowej biblioteczce znalazła się książka Bruce Fife'a pod tytułem „Cud mąki kokosowej”. A w mojej kuchni już niedługo zagości tytułowy bohater tego dzieła... ;)
Książka „Cud mąkikokosowej” jest idealną pozycją przede wszystkim dla diabetyków, alergików, oraz osób będących na diecie odchudzającej. Jednakże jest to również wartościowe dzieło dla tych, którzy, tak jak ja, pragną zdrowo się odżywiać, a przy tym nie rezygnować z różnorakich słodkości – zarówno ciast, ciasteczek, jak i babeczek czy muffinek.... mniam! :) Ale także spożywać zdrowszy chleb oraz więcej błonnika w daniach głównych – tak, dobrze czytacie! Mąkę kokosową można dodawać nawet do spaghetti! :)
Mąka kokosowa jest dużo bardziej zdrowsza od zwykłej pszennej. Przede wszystkim ma więcej białka niż mąka pszenna oraz zawiera dziesięć razy więcej błonnika, który jest bardzo ważny dla naszego organizmu, a według obserwacji Bruce'a Fife spożywamy go w niewystarczającej ilości. Tak dobry skład mąki kokosowej jest także ogromnym plusem dla osób będących na diecie nisko węglowodanowej. Mąka ta jest także doskonałym wyborem dla alergików, ponieważ, w przeciwieństwie do innych mąk, nie zawiera szkodliwego dla nich glutenu. Również cukrzycy mogą być szczęśliwy, ponieważ błonnik kokosowy skutecznie reguluje poziom cukru i insuliny we krwi. Jednakże mąkę kokosową powinniśmy spożywać wszyscy, jeśli chcemy ochronić się przed różnymi chorobami takimi jak zawały serca czy wylewy. Jak czytamy w opisie książki – mąka kokosowa ”działa (...) niczym miotła, usuwając z przewodu pokarmowego uboczne produkty przemiany materii, a to skutecznie zapobiega powstawaniu komórek rakowych.”
Bruce Fife w swojej książce nie ograniczył się jedynie do zachwalania wszelkich pozytywów samej mąki kokosowej, lecz także zachęca czytelnika do sięgnięcia po takie produkty jak olej kokosowy czy mleczko kokosowe, które są najlepszym zamiennikiem dla normalnego oleju czy, zawierającej sporą ilość tłuszczu, śmietany.
Książka „Cud mąki kokosowe” to nie tylko same suche fakty, ale również propozycje smakowitych przepisów. Na sam ich widok ślinka cieknie! Na dodatek żaden z nich nie zawiera pszenicy, glutenu, słodzików, soi, złych tłuszczy, ale też zwykłego cukru – Fifie do słodzenia wykorzystuje naturalną słodycz jaką jest stewia! Ale jest mały haczyk – nie próbujcie z nic korzystać zanim nie przeczytacie całej książki, ponieważ mąka kokosowa wymaga wyjątkowego traktowania, o czym przekonacie się czytając dzieło Bruce'a Fife - „Cud mąki kokosowej”. Jeśli korzystalibyście z mąki kokosowej tak samo jak ze zwykłej, to ponieślibyście sromotną kulinarną klęskę. ;)
Jak widzicie – kokos to samo zdrowie, a przy okazji istna rozkosz dla podniebienia! I mimo, że trzeba nauczyć się z nią „obchodzić”, uważam, że naprawdę warto ją wypróbować – dla zdrowia, dla smaku oraz samej radości płynące z tych dwóch aspektów... ;) A w celu zdobycia wiedzy na jej temat polecam lekturę dzieła Bruce Fife pod tytułem „Cud mąki kokosowej”, które jest naprawdę wartościową pozycją. :)