Przedstawiamy receptury na tanie i sprawdzone specyfiki domowe z ziół! Przedstawiamy liczne przepisy na surówki, sałatki oraz inne smaczne i zdrowe dania sprzyjające odchudzaniu! Autor wyjaśnia to szczegółowo w tej książce, w oparciu o najnowsze osiągnięcia nauki. Pisze o najważniejszych przyczynach i następstwach otyłości, przekonuje o korzyści ze stosowania indeksu glikemicznego i diety bogatej w błonnik. W wyczerpujący sposób opisuje przydatność w kuracjach odchudzających wybranych roślin leczniczych i warzyw o potwierdzonych naukowo właściwościach, takich jak: mniszek lekarski, pokrzywa zwyczajna, perz właściwy, karczoch zwyczajny, topinambur, zielona herbata, skrzyp polny, rzodkiew czarna, morwa biała, cynamonowiec cejloński, gorzki melon, bazylia pospolita, gwiazdnica pospolita, cykoria sałatowa, fasolka szparagowa, rzodkiewka i inne. Autor doradza również, jak w naturalny sposób odbudować przyjazną florę bakteryjną, która ma ogromne znaczenie w kuracji odchudzającej.