"Zmienić dietę jest trudniej, niż zmienić religię."
Zielony sekret zdrowia. Uzdrawianie przez gotowanie to poradnik odnoszący się do zdrowego odżywiania, ale i rozwiązywania problemów zdrowotnych w celu oczyszczenia organizmu.
Książka zawiera ponad 130 przepisów zgodnych z naszym metabolizmem i przede wszystkim prostych składników.
Oprócz przepisów autorka w obszernym wstępie obala mity żywieniowe, odpowiada jak działa nasze ciało, umysł i toruje drogę do świadomości jaka wiąże się ze zmianą diety.
We wstępie do przepisów dowiemy się jak przygotować podstawę, czyli mąkę z przeróżnych surowców. Jak zrobić 'jajko be, kury' czy 'bułkę tartą bez bułki', ale także pokazuje w swoich przepisach, że można wykorzystywać dosłownie wszystko z danego produktu jak np. Mleko z pestek melona!
Do tego dostajemy przepisy na sosy na bazie warzyw i pestek, chlebowe wyczynania, przeróżne soki i koktajle, sałatki, zupy czy nawet potrawy tradycyjne w zdrowszym wydaniu! I to wszystko bez kawałka mięsa, więc idealna w nowych pomysłach dla wegetarian lub ciekawa propozycja dla chcących zmienić swój styl żywieniowy na zdrowszy.
Autorka Ullenka zachęca nas i pokazuje prostotę jaka wynika z własnego wytwarzania naturalnych dań.
Poleca kiełkowanie i jak sama wygłasza zasadę: "Co wykiełkuje będzie zjadliwe", a więcej dowiecie się z tej fantastycznej kulinarnej lektury.