Wściekły kucharz. Cała prawda o zdrowym jedzeniu i modnych dietach

Anthony Warner
6.6 /10
Ocena 6.6 na 10 możliwych
Na podstawie 5 ocen kanapowiczów
Wściekły kucharz. Cała prawda o zdrowym jedzeniu i modnych dietach
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
6.6 /10
Ocena 6.6 na 10 możliwych
Na podstawie 5 ocen kanapowiczów

Opis

Koniec z dyktatem komosy i kaszy! Dzięki książce "Wściekły kucharz" nie dasz się już nabrać na żadną żywieniową modę i zaczniesz jeść normalnie. "Wściekły kucharz" to popularnonaukowe opracowanie największych mód jedzeniowych napisane w wyjątkowo złośliwy sposób. Autor rozprawia się w nim m.in. z olejem kokosowym, dietą paleo czy superfoodsami. W swoich sądach opiera się na badaniach naukowych i swoim biochemicznym wykształceniu. W książce nie oszczędza nikogo. Szydzi z modnych blogerów, kucharzy celebrytów i nas samych, którzy dajemy sobie naiwnie wmówić, że pijąc zielone koktajle, trafimy do nieba. Nie trafimy. Za to damy zarobić tym, którzy za modami stoją.
Tytuł oryginalny: The Angry Chef: Bad Science and the Truth about Healthy Eating
Data wydania: 2018-08-01
ISBN: 978-83-280-5977-1, 9788328059771
Rodzaj: e-book
Wydawnictwo: Buchmann
Kategoria: Naukowe
Stron: 384
Mamy 1 inne wydanie tej książki

Autor

Anthony Warner Anthony Warner
Urodzony w 1973 roku w Wielkiej Brytanii
Anthony Warner – z wykształcenia biochemik, absolwent Uniwersytetu w Manchesterze. Przez ponad dekadę pracował w przemyśle spożywczym opracowując przepisy i rozwijając gamę produktów w jednej z wiodących krajowych firm. Sfrustrowany pseudonauką i de...

Pozostałe książki:

Wściekły kucharz. Cała prawda o zdrowym jedzeniu i modnych dietach Jak nakarmić świat, nie niszcząc go przy okazji
Wszystkie książki Anthony Warner

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Uwolnij się z żywieniowej psychozy... jeśli musisz

18.11.2022

W erze kompulsywnej potrzeby obnażania się przed światem i chęci udowadniania samym sobie i wszystkim wokół pełnej kontroli nad swoim życiem (czego objawem jest wrzucanie na instagramy fotek z info co i kiedy się zjadło oraz szpanowania przed innymi swoim fit życiem), to bardzo WAŻNA pozycja. Dla mnie tym bardziej ważna, bo rzuca światło na kilka ... Recenzja książki Wściekły kucharz. Cała prawda o zdrowym jedzeniu i modnych dietach

@Madison@Madison × 5

Widelec wzniesiony w słusznym gniewie

28.12.2019

Zmęczenie, tłuste uda, bóle brzucha, cera jakaś nie taka. Gdzieś w mojej diecie musi czaić się wróg: cukier wygląda w sumie jak kokaina, więc może to on? Te straszne chemiczne nazwy na opakowaniu brzmią jak klątwa. A może faktycznie to jednak gluten, od wczoraj nie jem chleba i jakoś mi lepiej. Każdy posiłek jest torturą niepewności, jak tak dalej... Recenzja książki Wściekły kucharz. Cała prawda o zdrowym jedzeniu i modnych dietach

@KazikLec@KazikLec × 3

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@zooba
@zooba
2019-11-27
8 /10
Przeczytane Ebooki Inspiracje/idee 2019

Zostałam złowiona na ten haczyk z opisu okładkowego: „Koniec z dyktatem komosy i kaszy! Dzięki książce "Wściekły kucharz" nie dasz się już nabrać na żadną żywieniową modę i zaczniesz jeść normalnie.” Coś dla mnie! Otoczona jestem osobami, dla których tzw. zdrowe jedzenie jest jedną z kluczowych spraw, którym poświęcają swoją uwagę. Pilnują, żeby nie jeść glutenu, laktozy, soi, ziemniaków, mięsa i wędlin, słodyczy (jak mogłam zapomnieć), jogurtów, soków w kartonach, żółtego sera itp. Itd. Moja beztroska w tym temacie zaczyna więc ocierać się o niedbalstwo i potencjalnie świadczy o mnie źle jako o żywicielce rodziny. Ponieważ jednak przeżyłam już fale najróżniejszych mód dietetycznych, wiem, że aktualne trendy przeminą i znów jakiś inny składnik znajdzie się na cenzurowanym. Stąd chciałam się dowiedzieć jak to faktycznie jest z tą komosą, jarmużem i nasionami chia.
Autor, wieloletni szef kuchni, analizuje najróżniejsze mody żywieniowe (bezglutenową, bezcukrową, paleo, oczyszczającą z toksyn itd.) przedstawiając i rozbierając na czynniki pierwsze ich założenia przez pryzmat wiedzy opartej na badaniach naukowych. Pisze o rozpowszechnionym strachu przed jedzeniem przetworzonym, o idealizowaniu jedzenia naturalnego (czyli jakiego?), przypisywaniu żywności właściwości leczniczych, a nie tylko odżywczych. Kwestionuje pogląd, że choroby są skutkiem złego odżywiania, zatem wystarczy jeść dobrze, żeby nie chorować i/lub wyzdrowieć.
Polecam serdecznie tę pozycję. Jest napisana z ...

× 1 | link |
@Ewik
@Ewik
2019-10-13
10 /10

Ta książka to miła odmiana po wszystkich pozycjach, w których autorzy zabraniali czegoś jeść. Jeśli czujesz, że wszystkie mody/trendy jedzeniowe nie za bardzo do Ciebie pasują, to ta książka jest dla Ciebie. Bo można jeść WSZYSTKO!

| link |
@book.book.pl
2023-02-24
1 /10
Przeczytane

Śmieciowa książka o niczym, szkoda czasu i pieniędzy na nią.

| link |
@Madison
2022-10-23
8 /10
Przeczytane
@KazikLec
@KazikLec
2019-12-28
6 /10
Przeczytane 2019

Cytaty z książki

O nie! Książka Wściekły kucharz. Cała prawda o zdrowym jedzeniu i modnych dietach. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl