Książka „Nie ma czasu na wymówki. Zdrowe odżywianie dla zabieganych” to idealna pozycja dla tych, którzy w codziennym ferworze zajęć porzucają zdrowe nawyki lub odkładają zadbanie o zdrowie „na spokojniejszy czas”. Teoretycznie wiedzą, co jest zdrowe, a co nie i jak ważne są odpowiednio zbilansowane posiłki… Tylko ten czas. Skąd go wziąć, by tego wszystkiego dopilnować?
W rzeczywistości bowiem wielu z nas pracuje całe dnie przy komputerze lub biega ze spotkania na spotkanie, i dopiero wieczorem orientujemy się, że jesteśmy głodni i wtedy szukamy „czegoś” w lodówce. Jeśli nic nie znajdziemy, wskakujemy w buty i biegniemy do najbliższego sklepu. Tam pod wpływem głodu wybieramy pożywienie, które przede wszystkim go zredukuje i da przyjemność. Najczęściej nie są to produkty, które będą wspomagać naszą kondycję psychiczną i fizyczną, takie jak owoce, warzywa, pełne ziarno czy orzechy… Raczej wybierzemy produkty bardzo kaloryczne i wysokoprzetworzone.
Po pewnym czasie zaczynamy jednak odczuwać skutki takiego zaniedbania. Budzimy się ciągle niewyspani, borykamy się z problemami skórnymi, nadwagą, kłopotami z trawieniem. Tymczasem nawet przy dużym obciążeniu pracą i innymi zajęciami, zdrowa kuchnia może być ratunkiem przed przemęczeniem i nadmiernym stresem.
Książka ta wyjaśnia, dlaczego konkretne produkty, czy potrawy są istotne dla jakości pracy, obszernie oprowadza po zagadnieniu właściwego odżywienia osób, które żyją w ciągłym pośpiechu i stresie. Przede wszystkim jednak daje klarowne wskazówki, plany działania, menu i przepisy, które przydadzą się zwłaszcza tym, którzy nie chcą tracić czasu na zakupy, gotowanie i zamartwianie się, co podać rodzinie jutro na obiad czy kolację. Albo: co zabrać ze sobą do pracy, by efektywnie ją wykonać. Wszystko po to, by ze spokojem, stopniowo odmienić swój sposób odżywiania na zdrowszy i zyskać więcej sił do pracy.