W książce opisano szkodliwą entomofaunę, która występuje w Polsce od 150 lat na uprawach roślin warzywnych. Uwzględniono zmiany wynikające z postępu wiedzy w zakresie taksonomii, bionomii, zasięgu wys...
Do najważniejszych gospodarczo chorób cebuli należą: mączniak rzekomy cebuli, alternarioza oraz choroby odglebowe, a szczególnie ? fuzaryjna zgnilizna cebuli, biała zgnilizna, różowa zgnilizna korzeni...
Do najważniejszych pod względem gospodarczym chorób warzyw kapustowatych zalicza się między innymi – zgorzel siewek, kiłę, czarną zgniliznę, mokrą zgniliznę bakteryjną, mączniaka rzekomego, szarą pleś...
Każdego roku zagrożeniem na plantacjach marchwi, pietruszki, selera oraz buraka ćwikłowego są choroby i szkodniki, które, gdy nie są zwalczane, mogą spowodować istotne szkody. Podstawą skutecznej ochr...
Każdego roku zagrożeniem na uprawach warzyw liściowych, głównie sałaty i szpinaku, są choroby i szkodniki, które, gdy nie są zwalczane, mogą spowodować istotne straty. Do najważniejszych pod względem ...
Z warzyw psiankowatych do najpopularniejszych należą pomidory. Mają one szerokie zastosowanie. Spożywane są na surowo i pod postacią najróżniejszych przetworów – soków, past, przecierów, dodatków do k...
Ochrona warzyw strączkowych przebiega zależnie od przeznaczenia. Groch na zielono, fasola szparagowa oraz bób przeznaczone do przetwórstwa wymagają zabiegów ochronnych tylko do czasu kwitnienia, prakt...