Z warzyw psiankowatych do najpopularniejszych należą pomidory. Mają one szerokie zastosowanie. Spożywane są na surowo i pod postacią najróżniejszych przetworów – soków, past, przecierów, dodatków do konserw mięsnych, rybnych i warzywnych oraz jako mrożone. Atakuje je wiele chorób i szkodników, które trzeba koniecznie zwalczać stosując zabiegi agrotechniczne, ale nieraz są konieczne zabiegi chemiczne. Do najgroźniejszych pod względem gospodarczym chorób zalicza się alternariozę, szarą pleśń, zarazę ziemniaka, zgniliznę pierścieniową i twardzikową oraz mozaikę pomidora. Najgroźniejszym szkodnikiem jest stonka ziemniaczana, groźne są także mszyce i motyle. Przy omawianiu poszczególnych chorób i szkodników podawane są tylko niektóre preparaty. Przed przystąpieniem więc do zabiegów trzeba korzystać z programu ochrony warzyw, który jest każdego roku publikowany w czasopiśmie „Owoce. Warzywa. Kwiaty”. Zawiera on pełny wykaz zarejestrowanych i dopuszczonych do stosowania środków ochrony roślin.