Zupa dobra na wszystko recenzja

Wszystkie smaki

WYBÓR REDAKCJI
Autor: @LiterAnka ·2 minuty
2020-07-03
Skomentuj
4 Polubienia
Choć zdaję sobie sprawę, że Internet jest pełen stron, na których można znaleźć całe mnóstwo przepisów kulinarnych, łatwiejszych i trudniejszych, tradycyjnych i bardziej wyrafinowanych, ja jednak chyba jestem starej daty, bo najbardziej na świecie lubię korzystać w tym zakresie z książek kucharskich. Zwłaszcza teraz, kiedy można znaleźć w tym temacie wydawnictwa niezwykle staranne, piękne graficznie i przebogate, jeśli chodzi o zakres smaków, składników, a do tego dostosowane do umiejętności każdego kucharza, nawet początkującego. Mając to na względzie, zwróciłam uwagę na nowość – książkę Jolanty Naklickiej – Kleser „Zupa dobra na wszystko”, która ukazała się w ubiegłym miesiącu nakładem wydawnictwa Rebis, a kiedy dostałam ją w swoje ręce, przepadłam w kuchni.

Ale od początku. Na wstępie autorka dzieli się swoją osobistą historią o tym, jak gotowanie stało się częścią jej codziennego życia, pasją, a następnie wyzwaniem zawodowym. W dalszej kolejności udziela kilku rad ogólnych dotyczących koniecznych składników, które powinny się znaleźć w każdej spiżarni, przydatnego sprzętu kuchennego, ulubionych dodatków, które często wrzucamy do zup oraz przygotowania różnorodnych bulionów, będących podstawą wielu dań. Następnie wchodzimy już w świat przepisów, do skorzystania z których zachęcają nas piękne, barwne, apetyczne zdjęcia ilustrujące każdą recepturę.

Przepisy w tej książce zostały podzielone dosyć niestandardowo. Zwykle spotykałam się z klasyfikacją według pór roku i dostępnych wtedy produktów. Tutaj jednak pani Jolanta skupiła się na zaspokajaniu potrzeb korzystającego, proponując zupy na poprawę humoru, na brak czasu, na pustki w lodówce, czy na wzmocnienie. Echa tych typowych podziałów widać jeszcze w wydzieleniu przepisów dobrych na upalne lato, pluchę za oknem i mroźne wieczory. Nie pominięto też dań wykwintnych, dobrych na wytworne przyjęcia. Korzystając z tej książki można przyrządzić dania tradycyjne, znane od lat w naszych kuchniach, jak zupa szczawiowa, barszcz czerwony, kapuśniak czy grochówka, ale również dania kuchni światowej – japońskiej czy włoskiej, czy też szerzej – śródziemnomorskiej. Wiele z nich jest twórczych, wykorzystuje nieoczywiste połączenia smaków, zaskakujące pomysły, dzięki którym można uzyskać naprawdę niebagatelne dania.

Wiadomo też, że trochę je się oczami. W tej książce ogromną rolę odgrywają zdjęcia przygotowanych dań. Kiedy ją otwieramy, na jednej stronie możemy zobaczyć zapisany przepis, a na drugiej jego rezultat. To sprawia, że książka jest przejrzysta i ułatwia korzystanie z niej. Każda przepis poprzedzony jest krótkim wstępem, z którego dowiemy się czegoś o daniu, skąd pochodzi, na co należy zwrócić szczególną uwagę podczas jego przygotowania, jakich smaków możemy się spodziewać, czy nawet osobiste anegdoty z nim związane. Potem to, co zwykle, czyli znajdziemy tam listę potrzebnych składników oraz sposób przygotowania. Podana jest również informacja o liczbie porcji, jaką otrzymamy z podanych składników oraz orientacyjnym czasie przygotowania zupy.

Jestem niezmordowaną fanką zup. To danie, które zaspokaja różne potrzeby, jest zdrowe, zwykłe łatwe w przygotowaniu, no i wydajne, bo można jednego dnia ugotować tyle, by wystarczyło na pół tygodnia. Jest też wiele innych powodów, dla których zupy często goszczą na moim stole. Książka „Zupa dobra na wszystko” w ciągu kilku dni stała się moim kuchennym niezbędnikiem, dlatego szczerze ją polecam wszystkim, bo pozwala przygotować urozmaicone dania nawet początkującym kucharzom. Każdy znajdzie coś dla siebie. Proponuje nie tylko znane i trochę bardziej egzotyczne smaki, ale również sprawia, że gotowanie staje się zmysłową przyjemnością.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2020-07-03
× 4 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Zupa dobra na wszystko
Zupa dobra na wszystko
Jolanta Naklicka-Kleser
9/10

Poznaj zupy dobre na każdą okazję! Polacy są prawdziwymi wielbicielami zup. Jemy ich najwięcej na świecie – każdy Polak średnio spożywa ponad 100 litrów zup rocznie! Dla wielu osób zupa jest podst...

Komentarze
Zupa dobra na wszystko
Zupa dobra na wszystko
Jolanta Naklicka-Kleser
9/10
Poznaj zupy dobre na każdą okazję! Polacy są prawdziwymi wielbicielami zup. Jemy ich najwięcej na świecie – każdy Polak średnio spożywa ponad 100 litrów zup rocznie! Dla wielu osób zupa jest podst...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

Autorka kulinarnej książki pt. ''Zupa dobra na wszystko'' Pani Jolanta Naklicka –Kleser znana jest mi z uczestnictwa w śniadaniowym programie telewizyjnym, w którym to gotuje, dzieląc, się przy okazj...

@Anna30 @Anna30

Pozostałe recenzje @LiterAnka

Wszyscy zakochani nocą
Japonia nie jest kobietą

Polska jest krajem konserwatywnym. Jeśli chodzi o pozycję kobiety w społeczeństwie, wciąż istnieją głęboko zakorzenione przekonania o roli, jaką powinna pełnić ona w życ...

Recenzja książki Wszyscy zakochani nocą
Dzień
Co się może wydarzyć pomiędzy ludźmi

Moją pierwszą myślą po przeczytaniu książki „Dzień” Michaela Cunninghama jest to, że zwykłe, przeciętne życie może dostarczać bardzo bogatych motywów literackich. Nie ...

Recenzja książki Dzień

Nowe recenzje

Duch na rozstaju dróg
Uwierzysz w ducha? Może musisz uwierzyć?
@spirit:

Pomimo tego, że święta już za parę dni to coraz więcej osób stwierdza zgodnie i nieco ze smutkiem, że tych świąt po pro...

Recenzja książki Duch na rozstaju dróg
Masło
:)
@book_matula:

Historia, którą poznacie, oparta jest na prawdziwych wydarzeniach, co skusiło mnie do lektury. Przyznam, że pierwsza my...

Recenzja książki Masło
Gniew Smoka
KING BRUCE LEE KARATE MISTRZ...
@maciejek7:

Książka „Gniew Smoka. Jak walczył Bruce Lee” dla mnie była tak wciągającą lekturą, jakbym ponownie oglądała film z Lee ...

Recenzja książki Gniew Smoka
© 2007 - 2024 nakanapie.pl