Siostra Anastazja zaprasza tym razem czytelnika do ''Kuchni tradycyjnej'', aby zapoznali się z przepisami pochodzącymi z różnych regionów Polski.
Książka „Kuchnia tradycyjna Siostry Anastazji- Nowe przepisy Polskie smaki”, to podróż sentymentalna, powrót do przyrządzania kuchni tradycyjnej ze względu na jej smak, który jest najlepszy oraz wspomnienia mi związanymi z jej wspólnym rodzinnym przygotowywaniem.
Autorem słowa wstępnego jest Pan Andrzej Kozioł, który zwrócił uwagę na smak dań, sposób ich przyrządzenia zwłaszcza dań regionalnych, zup, ziemniaków, grzybów, owoców leśnych.
Zachęca, każdego, kto jest, miłośnikiem codziennej kuchni tradycyjnej dań wszelkiego rodzaju tj. babka ziemniaczana, bliny, które są przedstawione w różnych wersjach, kopyta czy bigos do zapoznania się z tą książką ze względu sprawdzone przepisy, którymi podzieliła się autorka.
Siostra Anastazja udziela rad jak przyrządzić zupy jak przyrządzić, warzywa, uzupełnianie wodą podczas gotowania, jak gotować ziemniaki , ciasto ziemniaczane, kluski z ciasta ziemniaczanego, jak powinny być przyrządzone jajka przed podaniem, wyjaśnienie jak otwiera się piekarnik w trakcie pieczenia, zarumienienie ciasta świadczy o jego upieczeniu.
W książce oznaczono przepisy według stopni a trudności:
– bardzo łatwe
– łatwe
– trudniejsze
Zamieszczono w książce tej następujące przepisy na tradycyjne przepisy Kuchnia tradycyjna Siostry Anastazji następującej treści:
Baba ziemniaczana, Barszcz ukraiński, Befsztyk podlaski, Bigos mazowiecki, Bigos myśliwski, Bigos staropolski, Bliny gryczane, Bliny kurpiowskie. Bliny ziemniaczane, Blok czekoladowy, Blok kawowy, Cebularz (jest to rodzaj placka), Chleb gryczany, Chleb Jędrusia, Chleb Pszenno – żytni, Chleb ze skwarkami, Fasola po myśliwsku, fasola podlaska, Gołąbki gryczano ziemniaczane, Gołąbki ziemniaczane w sosie śmietankowym, Hreczanyki (rodzaj kotlecików na bazie kaszy gryczanej oraz mięsa mielonego), Jaja podlaskie faszerowane, Kaczka faszerowana grzybami, jabłkami, Kapuśniaczki do barszczu, kapuśniak podlaski, Kartacze z omastą (są to ziemniaki surowe, gotowane oraz farsz z mielonego mięsa), Kartoflak z kaszą gryczaną, Keks, Keks orzechowy, Kluski poznańskie na parze z wołowiną, Kluski śląskie, Kluski z jabłkami, Kołacz z jabłkami, Kołacz z jabłkami i posypką, Kołacz z serem, Kotlety mielone z marchewką, Kwintas na lato, Kwintas na zimę ( jest to rodzaj zakwasu buraczanego służącego do picia), Mazurek orzechowy, Modro kapusta, Oponki drożdżowe, Oponki serowe, Pasztet gryczany, Pierożki smażone z jabłkami, Pierogi ziemniaczane z serem i kaszą, Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną, placki ziemniaczane z bryndzą, Prażuchy (są to ziemniaki z cebulą podawane z wędzonym boczkiem), Rogaliki drożdżowe z makiem, Rolady wołowe po Śląsku, Sałatka z kaszy gryczanej, Sernik z brzoskwiniami, Sernik z rodzynkami, Sękacz domowy, Wołowina duszona w kapuście, Zakwas żytni, Zalewajka, Zalewajka- barszcz biały, Zapiekanka kurpiowska, Zapiekanka wiejska, Zapiekanka z fasoli, kaszy i ziemniaków, Zrazy podlaskie z kopytkami ziołowymi, Zrazy wołowe, Zupa borowikowa z ziemniakami, Zupa cebulowa z bagietką, z grzankami, Zupa grzybowa z kaszą gryczaną, Zupa na kwaśnicy, Zupa rybna, Zupa szczawiowa, zupa z białej kapusty i marchewki, Zupa z suszonych śliwek z kluseczkami.
W tej książce Czytelnik zapozna się również z historią powstania dań regionalnych oraz przeczyta wywiad z siostrą Anastazją, pozna ją z bliska, jaką jest ciepłą, serdeczną osobą pod każdym względem. Wywiad został zamieszczony na końcu książki, przeprowadził go Pan Sławomir Rusin. Autorka opowiada o swoim życiu, jak to się stało, że ma umiejętności do gotowania, jakie danie wykonała jako pierwsze. Podoba mi się to w Siostrze Anastazji, że podczas swojej pasji myśli o innych, którzy zmierzają się i pożądają jej radami w kuchni, modli się za nich.
Wiele z tych przepisów jest znanych, ale i unowocześnionych przez Siostrę Anastazję, co dla smakoszy tradycyjnych będzie prawdziwą ucztą.
Przepisy na placki ziemniaczane, pierogi, domowy chleb czy kołacze sprawił mi osobiście wiele radości. Są to dania mojego dzieciństwa. Pamiętam, jak moja babcia piekła chleb domowy, a do tego dodatkowo przy tym kołacz z serem. Smak kołacza pamiętam do dziś. Chleb po ostudzeniu jadło się z masłem i ze szczypiorkiem.
Kuchnia tradycyjna to królestwo polskiej kuchni. Dzięki tej książce poznasz czytelniku wiele tajemnic związanych z tradycjami i będziesz do niej często wracał do tej książki.
Na każdej ze 255 stron umieszczone są zdjęcia dań, wykonana jest piękna grafika. Napisana jest językiem kulinarnym zrozumiałym, posiada twardą oprawę. Wydana przez Wydawnictwo WAM.
Zapraszam Cię czytelniku do przeczytania tej kulinarnej książki napisaną przez Siostrę Anastazję Pustelnik.