Domowe kiszonki recenzja

Kiszonki czas zacząć.

Autor: @maciejek7 ·2 minuty
2024-07-06
Skomentuj
31 Polubień
Już okładka tej książki przyciąga do siebie i aż trudno jej się oprzeć, zresztą w środku znajdziemy również wiele przykuwających uwagę stron i kolorowych fotografii.
Chociaż wszyscy niby wiemy coś tam o kiszonkach, lecz zdecydowana większość zna... tylko kiszone ogórki i kapustę. A tak naprawdę kisić możemy nie tylko niemal wszystkie warzywa, ale także większość owoców. I co ciekawe, wcale nie jest to trudne i nie wymaga od nas specjalnych umiejętności, trzeba tylko zwrócić uwagę na proporcje i kolejność wykonywania, które są dość znaczące, ale autorki poruszają te kwestie już na wstępie.

"Hasło "kiszonki" najczęściej kojarzymy z kiszonymi ogórkami i kapustą. Bardziej wtajemniczeni kulinarnie znają jeszcze zakwas z buraków na barszcz lub modne ostatnio kimchi."
Chociaż czasem próbowałam na letnich jarmarkach różnych kiszonych warzyw i owoców, to jakoś sama nie zdecydowałam się na to, żeby samodzielnie je zakisić. Może brakowało mi motywacji, ale chyba bardziej obawiałam się, że mi nie wyjdzie...
Jednak myślę, że po lekturze tej książki nie mam już takich obaw, tym bardziej, że autorki również metodą prób i błędów doszły do perfekcji. Przecież nie od parady mówi się, że ćwiczenie czyni mistrza, więc ja zacznę swoje próby od kiszenia małych cebulek i... cytryn.
W krótkim wstępie autorki informują czytelnika o samym procesie kiszenia, od czego zacząć, co będzie nam potrzebne oraz czego powinniśmy unikać.

"Do kiszenia produktu i jego przechowywania potrzebne będą naczynia szklane, gliniane lub plastikowe, najlepiej słoiki. Nie mogą to być naczynia metalowe, bo kiszonki nie lubią kontaktu z metalem!"
Kiszenie jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania żywności, przedłuża jej trwałość i stosowany jest od tysięcy lat. Kiszonki są zdrowe i smaczne, chociaż są też osoby, które nie powinny w nadmiarze sięgać po kiszonki i tu warto przeczytać informacje zawarte na ten temat w książce.
A że domowe kiszonki możemy samodzielnie przygotować, to warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów. Autorki w tej książce umieściły tylko te przepisy, które im się udały. Same przyznają, że nie wszystkie próby zakończyły się sukcesem.
Przepisy ułożone alfabetycznie od buraków do śliwek. W przejrzysty sposób przedstawione zostały nie tylko przepisy na kiszenie owoców i warzyw, ale także przykłady wykorzystania gotowych już kiszonek. A przepisów jest naprawdę sporo. W ogrodzie zaczyna się sezon na różne warzywa i owoce, więc to znakomity czas na przygodę z kiszonkami.
Przyznam się, że moje synowe zabrały się za cukinię a moja córka za rzodkiewkę i małe jabłuszka, a co ja zrobię, to wspomniałam już wyżej.
Mam nadzieję, że udadzą się nam kiszonki i będziemy nadal eksperymentować aż do późnej jesieni a zimą korzystać z zamkniętych w słoikach pyszności z domowej spiżarni...
Dla miłośników kiszonek to obowiązkowa lektura a także dobry pomysł na prezent.


Dziękuję Pani Edycie z Wydawnictwa RM za możliwość poznania tej książki.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2024-06-30
× 31 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Domowe kiszonki
Domowe kiszonki
Ewa Sypnik-Pogorzelska, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska
10/10

Kiszonki – leczą, odżywiają, smakują Wraz z modą na zdrowie przyszła moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zw...

Komentarze
Domowe kiszonki
Domowe kiszonki
Ewa Sypnik-Pogorzelska, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska
10/10
Kiszonki – leczą, odżywiają, smakują Wraz z modą na zdrowie przyszła moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zw...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

"Domowe kiszonki" autorstwa Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynka-Jendrzejewskiej to niezwykle inspirująca i praktyczna książka, która doskonale wpisuje się w modę na zdrowe odżywianie. Książ...

@burgundowezycie @burgundowezycie

Pozostałe recenzje @maciejek7

Hotel w Zakopanem
"Nowe Zakopane" i Agrafka...

Do sięgnięcia po książkę „Hotel w Zakopanem” autorstwa Marii Ulatowskiej i Jacka Skowrońskiego skusiła mnie piękna zimowa okładka oraz tytułowe miasto. Już kilka razy za...

Recenzja książki Hotel w Zakopanem
Brudna forsa
Napad stulecia...

"Brudna forsa" Ryszarda Ćwirleja to już szósta część serii o policjantce Anecie Nowak. Ja jednak dopiero pierwszy raz spotkałam się z tym cyklem, co jednak (moim zdaniem...

Recenzja książki Brudna forsa

Nowe recenzje

Kłopoty Wyraju
Bogowie w XXI wieku, żyjący wśród nas, a jednak...
@justyna1dom...:

Lubicie słowiańskie klimaty? Tak. To mam coś dla Was. Książka, która jest powiewem świeżości na naszym rynku wydawniczy...

Recenzja książki Kłopoty Wyraju
Niebezpieczne zamiary cz.1
Niebezpieczne zamiary #1
@olilovesbooks2:

*współpraca reklamowa z Aną Rose, K.A.Zysk i Wydawnictwem Dlaczmeu* O serii "Colombian Mafia" usłyszałam przy okazji p...

Recenzja książki Niebezpieczne zamiary cz.1
Ślad krwi
„Nie upoi się moim cierpieniem, nie zatraci się...
@withwords_a...:

Klaudia Muniak ma na swoim koncie już kilkanaście książek. Dla mnie jest to już trzecie spotkanie z twórczością autorki...

Recenzja książki Ślad krwi
© 2007 - 2025 nakanapie.pl